Pienoismallit.net

Northrop RF-5E

Tigereye II

Northrop RF-5E, Tigereye

Northrop RF-5E on valokuvausversio F-5E Tiger II koneesta. Näkyvin ero on uusi nokka, jonne kameravarustus on sijoitettu. Tehdas kehitti tyypin ilman että tilauksista oli mitään tietoa. Netistä löytyi tieto, että Northrop arvioi tiedusteluversion maailman laajuiseksi menekiksi 100 – 150 yksilöä. Lopulta kaupaksi meni 12 kappaletta, kaksi Malesiaan ja kymmenen Saudi Arabiaan. Toisen sivuston mukaan myös Iraniin olisi myyty jokunen kappale. Ilmeisesti myös jotkin käyttäjät ovat muuttaneet omistamiaan F-5E yksilöitä RF-5E tyypeiksi.

Aika vähän löytyi tietoa Saudien RF-5E operaatioista Persianlahden sodassa. Noin puolenkymmentä konetta otti osaa kyseiseen karkeloon ja ne suorittivat pääasiassa lähitiedustelua.

Malli on Airfixin tuotantoa 80-luvun loppupuolelta. Laatikon kyljestä löytyi vuosiluku 1988. Valujälki on pääasiassa kohoviivaa. Ainoastaan ohjainpintoja on eroteltu urilla. Myös sovitteet jättivät paikoitellen toivomisen varaa. Eli oman aikansa lapsi. Taitaa olla ainut esitys valokuvausversiosta tässä mittakaavassa. En ainakaan muista muita nähneeni.

Rakentaminen sujui niin sanotusti normaalisti. Eli ei mitään suurempia ongelmia tai muuta erityisesti mainitsemisen arvoista. Lisäpolttoainesäiliön jouduin korvaamaan miljoonalaatikon osalla kun sarjan säiliöstä puuttui pari evää.

Tunnukset suurelta osin suoraan laatikosta. Pyrstönumero on siirtokuva-arkistosta. Todennäköisesti ei täysin oikein mutta riittävän lähellä kuitenkin. Tunnusnumeron kasaaminen yksittäisistä numeroista mallin mittakaavassa on sellaista pipertämistö, että tällä kertaa jätin sen työvaiheen suosiolla väliin. Sain myös rutattua pari pikkuruista NO STEP-siirtokuvaa josta johtuen suurin osa kyseisistä tekstityksistä puuttuu.

Maalattu Revellin ja XtraColorin väreillä. Viimeistely Humbrolin mattalakalla. Ensimmäinen lakkauskerta meni hieman pieleen kun käteen sattui hieman vanhaksi mennyt lakkapurkki jonka sisältö jätti läikikkään pinnan. Eikun uusi lakkauskierros uudemmalla purkilla.

Loppujen lopuksi ihan kiva rakennuskohde ikäisekseen. Viimeistelylakkaus ei taaskaan oikein onnistunut. Kiiltelee paikoitellen turhan paljon.

E-P

Kommentit

Hieno pikkuskaalan Tiger II
Kyseinen naamiomaalaus sopii todella hyvin tähän.
Kameraversioon tästä en ollutkaan aiemmin törmännyt. Kokeileppas Akanin mattalakkaa, sillä saa ihan asiallista jälkeä.
PhantomII 14.6.2016 16:40 Vastaa lainauksella
Oikein maukkaan näköinen malli. Saudi-koneissa on tyylikäs camo. Tosin monet muutkin Lähi-Idän maat käyttävät tai käyttivät kolmi- tai oikeastaan nelivärikaaviota, jotka väriensä puolesta (sattuneesta syystä) on hyvin saman tapainen.

Kyllä vanhasta hyvän saa, kuten kuvat osoittavat. Jotain joutunee antamaan anteeksi sarjalle ja itselleen, se on selvä. Mallista vielä sen verran, että onko Airfix tehnyt todella uuden F-5-mallin 80-luvulla? Nimittäin ostin vielä 90-luvulla ko. firman F-5-sarjan, joka on aluperin valmistettu 1970-luvun alussa. Ehkä pientä kasvojen ja imagon kohotusta Airfixilta? Tietääkö joku tarkemmin?
Itse asiassa, juuri äskettäin tilasin Akanin mattalakkaa ja sitä on tarkoitus testata AMIn Tornadossa.

Ettei vaan olisi käynyt niin, että Airfix (tai Humbrol/Heller) on muokannut alkuperäiset F-5E valumuotit RF-5E versioiksi 80-luvun lopulla.

Tosi on, että noissa aavikko värjäyksissä on oma viehätyksensä. Tässä RF-5En aavikkocamossa käytin seuraavia FS-värejä: 30400, 30140 ja 34079. Pohja 36622.