Pienoismallit.net

Boeing P-26 Peashooter

Cuerpo de Aviacion Militar de Guatemala 1945

P-26 Peashooter oli USA:n ensimmäinen kokometallinen hävittäjä. Siivet eivät olleet vapaasti kantavat vaan roikkuivat kiinni vaijereilla. Harjoituksen aihe tässä olikin noiden vaijerien pykääminen koska en koskaan ole aikaisemmin sellaisia tehnyt. Käytin 0,2 mm siimaa, jonka sitten lopuksi havaitsin liian paksuksi. Nyt varastossa on jo 0,1 millistä.

Itse kone osallistui jopa toisen maailmansodan taisteluihin Filippiinien lentojoukkojen osana taistelussa japanilaisia vastaan. Muutama Zerokin saatiin pudotettua mutta kaikki Peashooterit tuhoutuivat. Guatemalan ilmavoimat vastaanottivat 7 kappaletta Panaman alueelle sijoitettua US Armyn konetta ja ne olivat vielä vuonna 1945 maan ilmavoimien ykkösnyrkki. Myöhemmin saatiin esim. P-51D Mustangeja. Peashooterit osallistuivat vielä vuonna 1954 Guatemalan vallankaappaukseen, josta alkoi maassa pitkäaikainen sisällissota.

Kommentit

Siistiä työnjälkeä ja onnistunut takilointi.
Olen itse kerran tämän mallin rakentanut, ja toinen on odottamassa paketissa, joten täytyy nostaa hattua työn jäljelle. Kone kun ei ole mikään iso tuossa mittakaavassa.

Erityisen ilahduttavaa on harvinaisempi maalauskaavio. Onkohan sivustolla ollut aiemmin yhtään Guatemalan konetta esillä?
Revellistä kieltämättä varsin hyvin tehty ja aihevalintakin on mainio. AZ-modelsilta löytyy parempi aihio.

Mitä takilointiin tulee, niin mielestäni langat voisivat olla kireämmällä. Kiinnityspisteisiin liittyvät taipumat voidaan välttää hyvällä suunnittelulla ja taidolla;)
perttiL 24.3.2016 11:10 Vastaa lainauksella
Moi Hannu,

Kiintoisa malli varsinkin kun tosiaan taitaa olla ensimmäinen Guatemalan kone sivustolla. Pari kohtaa muuten nätissä mallissa "pomppaa silmille": takiloinnissa ja varsinkin antennissa käytetty siima/tjms on varsin järeää. Ja ilmeisen jäykkää..? Kohdat, joissa lanka kiinnittyy mm siipeen ei näytä hyvältä.

Sivuvakaajan kärkeen on jäänyt pätkä valurankaa. Sen olisi voinut ottaa pois ja laittaa tilalle ohuen, mittakaavan mukaisen antennimaston. Mutta muuten ihan kelpo malli.

mallailuterveisin perttiL
AJ 25.3.2016 14:29 Vastaa lainauksella
Moi Hannu, Piristävä Boeing P-26 Peashooter, takilointi hienosti onnistunut - hyvä lekomalli! Parhain terveisin, AJ