Pienoismallit.net

Fiat Topolino A/A

Tällainen Fiat Topolino valmistui juuri. Lähtökohtana projektille toimi AMT:n Double Dragster sarja ja suunnitelmana oli tehdä hieman pienemmän budjetin kisatiimin kilpuri '60 luvulta. Sarjahan on aika yksinkertainen, eli hieman sitä joutui parantelemaan.

Rakennus alkoi moottorista kuten yleensä. Halusin asettaa keulille sarjan Early Hemin kahdeksalla kaasarilla varustettuna, mutta mun sarjasta puuttui jostakin syystä Hemin kytkinkoppa kokonaan. Varaosalaatikosta löytyneestä kytkinkopasta sain tehtyä pienellä sahailulla sopivan ja samalla laitoin sen perään kiinni 4-Speed manuaalin. Motti on rakennettu aika pitkälti sarjan osista muutamia lisäilyjä ja detaljointeja lukuunottamatta, esimerkiksi noi kaasarien päällä olevat suojapellit, jotka esti bensan suihkuamisen kuskin silmille lähdön aikana, on tehty kaljatölkin alumiinista. Lisäilin koneeseen tärkeimpiä detaljeita kuten tulpanjohdot, bensalinjat kaasareilta jakokappaleen kautta mekaaniselle hihnavetoiselle bensapumpulle ja pumpulta tankille ja toki kaasuvivusto tuli kyhättyä myös. Vaihdevivuston rakentelin myös esikuvan mukaan.

Runko ja akselistot on hyvin pitkälti suoraan laatikosta. Etuakselin porasin täyteen reikiä, kuten monesti aikanaan tehtiin kevennyskeinona. Pieniä paranteluja tuli tehtyä siellätäällä, mutta ei mitään suurempia muutoksia tarvinnut tehdä. Eturenkaat ja vanteet on vaihdettu ja kaikkiin pyöriin lisäsin venttiilit.

Ohjaamossa on sarjan oma penkki, jonka kiinnivalettuja turvavöitä jatkoin niin, että ne kiinnittyvät nyt turvakaarien itsetehtyyn poikkipalkkiin niinkuin oikeassakin kilpurissa. Muuten lisäyksinä ovat ainoastaan kiekkamittari ja sen vaijeri sekä jarruvarjon laukaisukahva vaijereineen ja muita pienempiä detaljeita.

Itse korille en tehnyt mitään, kunhan vain siivoilin valujätteet sun muut pois ja suihkin Mastonin pohjamaalin pintaan. Aikanaan monet kilpurit oli pohjamaalipintaisia, joten halusin jättää tämänkin sellaiseksi, joten pohjamaalin päälle suihkin kerroksen mattalakkaa. Oikean kilpaluokan tarkastin NHRA:n '64 sääntökirjasta ja kyseisen vuoden mukaan auto olisi mennyt A/A luokkaan. Luokkatunnukset maalailin oviin vapaalla kädellä pensselillä ja Tamiyan akryylivalkoisella. Maskin kehykseen sahailin maskille sopivan reijän, joten nyt Fiatin alkuperäinen maski sopii kunnolla paikalleen, AMT kun olisi halunnut jättää sen pois kokonaan.

Tuulilasin sahailin erilleen sarjan muista ikkunoista, koska muita laseja ei tällaisessa tarvita. Jarruvarjoon lisäsin laukaisuvaijerin ja sen varmistinsokan sekä tuon narun joka kiinnittyy auton runkoon toisesta päästä ja toisesta itse varjoon, jolloin koko varjo ei lennä irti autosta kun se laukaistaan.

Tää oli hauska projekti ja lopputuloskin on kohtalainen, vaikka toki virheitäkin löytyy. Mielipiteitä ja parannusehdotuksia yms otetaan mielellään vastaan, jos vaikka seuraava onnistuisi taas paremmin.

Kommentit

AJ 6.3.2016 15:54 Vastaa lainauksella
Moi Niko, Parannusehdotuksia en valitettavasti osaa antaa, mutta annan kehuja sen sijaan. Mielestäni erittäin onnistunut Fiat Topolino A/A höystettynä mielenkiintoisella rakentamiskuvauksella. Sinulta tulee pajastasi upeita automalleja perätysten, huolimatta nuoresta iästäsi. Tämä Fiat ei ole poikkeus. Erinomaista työtä ja hieno automalli! Parhain terveisin, AJ
Tää on hieno! jotenkin niin omaperäinen pikku dragster, ärjyn näkönenkin vielä.
Hyvää työtä olet tehnyt kasaamisen ja etenkin moottorin kasaamisen kanssa ja ne pienet omat modaukset nostaa vaan mallin hienoutta, arvostan!
Henkka H 8.3.2016 19:01 Vastaa lainauksella
Tätä kun vähän pitempään katselee, niin itseasiassa se on aika hieno. Ei mitään liikaa eikä mitään liian vähän. Tyylillisesti tosi hyvin onnistunut malli.
Kiitokset!

Tykkäsin kovasti tämän rakentelusta, varmaan osittain siksikin, että sarjassa tuli mukana paljon noita vanhoja ja harvinaisia viritysosia joita harvemmin enää uusissa sarjoissa näkee, ja onhan toisaalta tässä aika pitkälti niin perinteinen Altered-ryhmän kilpuri kuin voi olla.
Moottori ja sen detaljointi oli ehkä hauskinta koko rakentelussa. Mun mielestä oli hauska huomata, että vanhasta ja hieman yksinkertaisesta AMT:n myllystä sai kuitenkin kohtalaisen pienellä lisädetaljoinnilla. Onhan nämä aika karuja laitteita olleet, eli turhia osia ei näistä paljoa löydy, joten sinänsä detaljoitavaakin oli paljon vähemmän kuin monissa muissa malleissa joita olen tehnyt.

Pelkistetty vanhan budjettikilpurin lookki tässä kuitenkin oli hakusessa ja sen saavutin kohtalaisesti. Täytyy siis olla tyytyväinen, vaikka malliin jäi toki virheitäkin. Ja aina vain parempi jos muutkin tykkää.

Kiitos siis kehuista!
Kilpailuta autovakuutuksesi! Ota uusi vakuutus kätevästi verkossa. Vakuutusten siirto hoituu automaattisesti ja palvelu on sinulle maksuton.