Pienoismallit.net

F-4D PhantomII

"MiG killer, 67-709"

Malli on Hasegawan 90-luvulla julkaiseman Phantom II perheen F-4D paketointi. Esikuvana oli Lou Drendelin kirjassa …AND KILL MIGS, Air to air combat in the Vietnam war, esiintynyt profiilipiirros. Kuva esittää F-4D konetta jolla kapteeni Doyle Baker (USMC) pudotti MiG-17 koneen 17 Joulukuuta 1967. Baker sai Migin pudotettua AIM-4 Falcon ohjuksella kulutettuaan sitä ennen tykkipodin kaikki ammukset. Kuvassa kylläkin on piirretty varustukseksi AIM-9 mutta AIM-4 mainitaan erikseen kuvatekstissä.

Rakentaminen on aloitettu 90-luvun loppupuolella ja saatu ”vaiheeseen” ennen vuosituhannen vaihdetta. Rakentamisen pysähtymisen syynä oli se, että jäin odottelemaan sopivia siirtokuvia ja uusia laukaisukiskoja AIM-4 ohjuksille. Kumpiakaan ei koskaan ilmaantunut joten nyt oli sitten korkea aika viimeistellä malli niillä eväillä mitä laatikosta löytyi.

Malli on maalattu Xtracolorin väreillä ja muistaakseni ilman maskiteippejä. Silloin joskus, kun käsi tuntui olevan vakaampi kuin nykyään. Viimeistely Revellin mattalakalla, joka ainakin minulla jättää enempi satiinin kuin täysin matan pinnan. Paneeliuria on yritetty korostaa ja mallia on yleensäkin sotkettu itsetehdyllä mustanruskealla sekoituksella.

Kansallisuus- ja laivuetunnukset on Modeldecalin oman arvioni mukaan jo hieman iäkkäämmältä arkilta. Kaikki siirtokuvat olivat yhtenäisellä mattapintaisella, hieman kellastuneella liimapohjalla, josta ne piti leikellä ja asetella paikoilleen. Koska nämä siirtokuvat olivat minulle täysin uusi tuttavuus, niin oikeanlaisen käsittelytekniikan hakemiseen meni jokunen tovi. Tämä näkyy parina hajonneena kuvana ja muina pikku virheinä. Lopulta päädyin siihen, että asetin kostutetun siirtokuvan oikean paikan lähelle ja varovasti raapeveitsella ja siveltimellä siirtelin merkin oikealle paikalleen. Työläs operaatio. Merkit olisi kannattanut aivan rajoja pitkin, niin ei jäisi kuultavia reunoja. Loput merkinnät on kaivettu ylijäämävarastosta. Tästä johtuen kaikki merkinnät eivät ole aivan oikeanlaisia. AWOL-teksti on skannattu, tulostettu siirtokuvakalvolle ja keltaista on vahvistettu maalaamalla. AIM-7 raitojen liimailu oli yllättävän aikaa vievää puuhastelua.

Tulihan se tämäkin ”tyttönen” valmiiksi vaikka aikaa vierähtikin. Lopputulokseenkin olen tyytyväinen.

E-P

Kommentit

Kyllä se vanhastakin mallista saatiin oikein elävän näköinen :) Phantom on yksi suosikeistani ollut jo vuosia. Naamiomaalaus on hieno ja muutenkin nätti kokonaisuudessaan sekä toimiva, näillä mennään!
PhantomII 26.1.2016 08:59 Vastaa lainauksella
Vanha kunnon ja perinteinen Phantom. Tässä ehkäpä kuuluisimmassa tai yleisimmässä maalauksessa kone näyttää siltä miltä sen pitääkin… eli Phantomilta. Kone lienee alkupään D-malleja, koska RHAW-knööli puuttuu tutkakuvun alapuolelta?

Rakennusjäljestä sen verran, että jos olet tosiaan maalannut mallin Xtracolorin väreillä ja siveltimellä, niin todella hyvin olet onnistunut. Värirajoja katsellessa nousee taas mieleen kysymys siitä, onko värirajat näin maalattuna 1/72-malliin hyvät. Niiden pitäisi olla "pehmeän jyrkät", mutta ihan hyvältä ne näyttävät kyllä näin. Pitäisköhän kokeilla itsekin?
Komppaan edellisiä ja väitän Phantomiasi siistiksi. "7" pyrstössä ei ole ihan samassa linjassa muitten kanssa. Ospreyn kirjan mukaan tähän 66-7709:n kuuluisi kyllä nokan alle tuo Phantomin mainitsema AAA-4 möykky. Sama kirja kertoo epävarmuuden vallitsevan sen suhteen, oliko Bakerin "MiG killer" kone numeroltaan 66-8719?
Juu, Phantom on vähän kuin yksnollaysi Mersu; Aina on tilaa vielä yhdelle ;b Hyllyssä on pulentusinaa valmista ja kymmenkunta odottelee varmuusvarastossa pääsyä tuotantolinjalle…

Kun aloin mallia rakentamaan, niin ainut tietolähde minulla oli mainitsemani profiilipiirros, joka oli ilman pattia nokan alla. Itse asiassa olen nyt samaa mieltä siitä, että nokan alle kuuluisi AAA myökky. Alkupään D-malleista se puuttui mutta tunnusnumeron mukaan kyseinen kone kuuluu lähemmäs valmistussarjan loppupäätä. Koska malli oli jo maalattu niin en alkanut mitään uutta lisäilemään. Ikään kuin pisteenä iin päällä löysin vielä tiedon, että 66-7709 oli yksi niitä erityisiä Phantomeita, jotka voitiin varustaa Pave Knife maalinosoitusjärjestelmällä. Eli jos nyt alkaisin mallia rakentamaan, niin patti olisi nokan alla.

Netissä törmäsin profiilipiirrokseen myös siitä toisesta yksilöstä eli 66-8719. Kuitenkin vanhan kansan ihmisenä luotan vielä hieman enemmän painettuun sanaan kuin yhteen www-sivuun ja koska Vietnam Air War, Debrief-kirjassa mainitaan tunnus 66-7709, niin päätin käyttää sitä.

Se seiskan asemointi pyrstössä kuuluu mainitsemiini pikkuvirheisiin kun opettelin asemoimaan minulle uuden valmistajan siirtokuvia. Jälleen kerran osoitus siitä, että mallinrakentelussa ei aina mene kuin Strömsjössä…

Ihan kiva, että vanha malli sai aikaan näinkin paljon kommentteja.

E-P