Pienoismallit.net

Mitsubishi J8M Shusui

Mitsubishi J8M Shusui oli japanilainen versio Messerschmitt Me-163 Kometista. Japani osti saksalaisilta lisenssin Kometin rakentamiseen vuonna 1944, mutta molemmat purettua Kometia ja sen piirustuksia kuljettaneet sukellusveneet upotettiin. Hanketta päätettiin kuitenkin jatkaa Kometin ohjekirjan pohjalta, ja tuloksena oli J8M Shusui.

Shusuin ensimmäinen moottoroitu koelento päättyi onnettomuuteen; koneen tankki oli täytetty puolilleen ja hölskyvä polttoaine katkaisi polttoaineen syötön, jonka seurauksena kone tuhoutui ja koelentäjä kuoli. Sodan päättyessä koneen tuotanto oli käynnistetty, mutta Shusuilla ei ehditty lentää sotalentoja. Yksi Shusui on museoituna Yhdysvalloissa ja toinen Japanissa. Kolmas Yhdysvalloissa ollut kone romutettiin 1960-luvulla.

Ja tämä on siis viikonloppumallini. Hieman kiiressä kasattu, mutta Fine Moldsin J8M on helppo ja nopea rakennettava. Ainoastaan siipien ja sivuvakaajan liitos runkoon vaati enemmän tasoittamista -- muuten kaikki eteni melko ongelmattomasti.

Kommentit

Ajatella millaista jälkeä nämä "ihmis exocetit" olis tehneet jenkkilaivastolle jos olisivat olleet vaikka -44 käytössä.
Taisi esikuvakin olla aika susi, joten tämä kaukoidän versiokin olisi todennäköisesti valmistuttuaan ollut enemmänkin kuriositeetti kuin merkittävä uhka.
Malli on hieno ja maalaus ja sen kuvio upea!
SS 14.1.2016 17:22 Vastaa lainauksella
Loistava aihevalinta, ja toteutuskin potkii kunnolla. Mukavasti tässä ryhmiksessä löytyy erilaista härpäkettä. :)
Kiitos kehuista. Komet ei menestynyt kovinkaan hyvin Saksassa, mutta japanissa suunnitelmana oli 1-2 hyökkäystä tykeillä ja lopuksi törmäys B-29:n -- olisiko se sitten ollut menestyneempi? Hyvin kiinnostava konetyyppi.
Kumma, joskin kulttuurillisesti ymmärrettävä, viehtymys japanilaisilla tällaiseen itsensä tuhoamiseen… Varmaan ko. Japanin Komet olisi ollut nähtävyys, mutta mikä oikeasti olisi ollut operatiivinen tehokkuus? Ja olisiko ollut järkevää tuhota kalliita rakettimoottoreja kamikaze-iskuihin? No kaikki tuo em. on puhdasta spekulointia. Täytyy vaan todeta, että täältä PMnetistä saa jatkuvasti uutta tietoutta mallarikollegoilta…
Korostan vielä kerran: hieno malli!