Pienoismallit.net

Clara May, ketsirikattu purjealus

Plokitehtailua

Nyt kun uhkaavasti lähestyy tuo takilointihomma, täytyy siihen valmistautua hankkimalla tavalla tai toisella epälukuinen määrä plokeja elikkä pylpyröitä. Näitähän saa kyllä kaupastakin eri kokoisina ja eri materiaaleista tehtyinä, mutta kun nyt ollaan skrätsimallia tekemässä, niin ajattelin että nämäkin pitää tehdä itse.

Ja sitten tuumasta toimeen. Piirustuksen mukaan valtaosa plokeista on ns. yksinkertaista mallia, elikkä varustettu ainoastaan yhdellä köysiuralla, joten niistä piti sitten aloittaa. Pienimmät tarvittavat plokit näyttivät olevan mitoiltaan n. 4x3x2 mm, joten aivan minikokoisia ei tarvitse alkaa valmistamaan.
Materiaaliksi valitsin jo tutuksi tulleen koivun, josta aluksi tein n. 2 mm paksun levyn. Tästä sitten jyrsittiin CNC koneella aluksi "rimanpätkä" joka sisälsi n. 10 kpl plokiaihioita. Koska jyrsinkoneessani ei ole neljättä akselia, piti pyöräurat jyrsiä jokaiseen aihioon manuaalijyrsimellä käyttäen 0,6 mm terää. Tämän jälkeen vielä hieman hiomista, jonka jälkeen plokiaihiot sahattiin erilleen ja varustettiin 1,6 mm styreenitangosta leikatuilla 0,5 mm paksuilla plokipyörillä. Vielä hieman väriä pintaan tammipetsistä, ja kokeiluerä oli valmis.
Mikään ei tietysti estäisi varustamasta näitä toimivilla pyörillä. Sehän syntyisi helpostikin ensimmäisessä työvaiheessa poraamalla tarvittava akselin reikä plokiaihioon, ja poraamalla jokaiseen pyörään myös akselia varten reikä, mutta katsoin tällaisten staattisten plokien minulle riittävän.
Ja nyt vaan tekemään niitä sarjatuotantona.

Kommentit

Hienosti teet sarjatuotantona ja koneistettuna plokit,me teemme Minä ja Anne "vanhanaikaisesti".Hiomme riittävän määrän tarvittavan paksuista haaparimaa,mittaamme tarpeeksi plokeja rimaan,veitsellä katkomme ja yksinkertaisilla kynsiviiloilla ja neulaviiloilla, sormiporalla sopivat reiät,tupliin, ykkösiin sekä kolmosiin.Meidän nimet plokeihin,kolmoset esm. taljaplokit.Lenkit tavallisilla rauta.messinki,kuparilangoilla.Yhden laivan n,250-350 plokin tekemiseen menee meillä kahdestaan viikosta kahteen illat,useimmiten tulee katsottua töllöä samalla ja hoidettua molempien kynnet.Seuraava viikot sitten tuleekin lenkitettyä,petsattua ja asennettua plokit paikoilleen .Mallinrakennus on sitä avioelämää parhaimmillaan,meidän nykyinen projekti onkin varsinainen takilointihirmu.Herzogin Cecilie 34 purjeinen nelimastoparkki.1/75.

Me jätämme nuo kiekot pois plokeista koska ne eivät näy mitenkään, kun köysi kulkee läpi.Petsaamme vain hieman mustaa reikiin.ne kun oli tervan kyllästämän köyden kuluttamat.

Mielen kiinnolla seuraamme mestarin työtä.

T.Marko ja Anne
Kiitokset kommentista Marko ja Anne. Noin varmaan minäkin olisin plokit tehnyt jos ei olisi näitä masiinoja. Mutta helpottavat ja nopeuttavat kyllä työtä huomattavasti.
Yksi kysymys tuosta kommentistasi: Kerroit että "meidän nimet plokeihin". Mitähän se tarkoittaa? Onko teillä nimikkoplokit, ja millä nuo nimet on niihin tehty?
Varmasti riittäisi pelkät reiät köysiä varten, mutta halusin kokeilla, saisinko aikaiseksi ihan toimivia värkkejä pyörivillä pyörillä, ja onnistuihan sekin, mutta totesin sarjatuotannossa turhaksi, kun kulkee se köysi muutenkin plokista läpi. Ja niin kuin kerroit, ei juurikaan näy enää valmiissa takilassa.
Olen minäkin usein kateellisena seurannut teidän työtänne, ja ajatellut että tuota pitää joskus kyllä kokeilla. Ja mukava harrastus tuntuu olevan. Ei varmasti jää pelkästään tähän yhteen laivaan.

Matti
Hehheh.Nimet tosiaan.
Me jaamme plokit eri astioihin, joihin, yhteen tulee yksireikäiset,toiseen kaksi ja jne jne.Eivät sekoitu kun ruvetaan viimeistelemään plokeja.eli, ykköset kakkoset kolmoset.Samalla tulee seurattua että kaikkia plokeja on riittävästi.Vuosia sitten kehitimme tämän,kun takiloinnissa aina puuttui joku ploki jostakin ja se hieman harmitti kun se puuttuva oli aina jossain ahtaassa paikassa,esm.märssyn alla.Nämä meidän mallimme kun tuppaa olemaan aina joku kinkkinen jota ei ole muualla ,joudumme takilointipiirustukset laatimaan itse ja tutkimustyötä tehdä hieman enemmän kuin,jos tekisimme rakennussarjaa.Päädyimme itemalleihin siksi että useimmat rakennussarjat ovat erittäin puutteellisia ja jopa virheellisiä.

Tuolla sinun ammattitaidollasi,ei taatusti jää viimeiseen laivaan.Maailma on täynnä mielenkiintoisia vene/laivamalli projekteja.Meilläkin on nyt ns.runsaudenpula malleista.

Tämän nykyisen Herzoginin aikana suunnittelemme jo uutta tykkijollaa Saimaalta.

T.Marko ja Anne
Itse teen laiskasti, eli ostan kaupasta. Maltti ei riitä ison plokisarjan tekoon.

Toivottavasti laitat seuraavaan päivitykseen köyden kiertämisen plokin ympärille? Itse en ole saanut noista oikein tyydyttäviä, varsinkin sellaiset joiden toisessa päädyssä on koukku ovat olleet hankalia tehdä siististi.
Pasi Ahopelto kirjoitti:
Toivottavasti laitat seuraavaan päivitykseen köyden kiertämisen plokin ympärille? Itse en ole saanut noista oikein tyydyttäviä, varsinkin sellaiset joiden toisessa päädyssä on koukku ovat olleet hankalia tehdä siististi.
Pistetään "korvan taakse". Voi olla että ei tule täältäkään siistejä, mutta katsotaan. Jonkinlainen jigi pitää varmaan tuota varten rakentaa. Tai sitten Annen ja Markon konsti että tehdään metallilangasta.