Pienoismallit.net

Mitsubishi Ki-46

Ki-46 II 'Dinah'

Koska harrastan näitä "pm-netin ainoita kappaleita", on pieni selostus tästäkin varmasti paikallaan.

Mitsubishi Ki-46 II 'Dinah' oli Japanilainen tiedustelulentokone toisessa maailmansodassa. Ensilentonsa kone lensi Syyskuussa 1939 ja käyttöönotto tapahtui heinäkuussa 1941.
Konetta valmistettiin 1742 kappaletta kaikkine versioineen, joita oli versiot I-IV ja muutama prototyyppi.
Luokitukseltaan kone oli hyvin vastaava de Havilland Mosquiton kanssa monilta osin.

II-versiossa oli ainoastaan 7.62mm konekivääri ja sekin taka-ampujalle. Kone oli suunniteltu olemaan nopeampi kuin mikään valmistuksessa tai suunnittelupöydällä oleva malli ja sen kehityksen vaatimuksetkin olivat hyvin yksinkertaiset:
Pitkän matkan strateginen tiedustelukone, joka on nopea ja lentoaika vähintään 6h. Näiden asioiden lisäksi suunnittelijoille annettiin vapaat kädet.

604km/h huippunopeuteensa kone pääsi kahden Mitsubishi Ha-102 Army Type 1:n 14-sylinterisen moottorin 807 kW:n avulla, kantama 2 474 kilometriä.

===== Ja mallin vuoro =====

Kasasin mallin jo perinteiseen tyyliini suoraan laatikosta.
Tämä Airfixin sarja kuuluu ehdottomasti luokkaan "ei perfektionisteille".
Kitattavaa olisi ollut vaikka muille jaettavaksi, melkein kaikki valut olivat "sinne päin" (etenkin moniosaiset osat, kuten laskutelipyörän puolikkaat) ja purseita oli aika paljon. Myöskin lähes jokaisessa osassa oli selkeä sauma, mikä ei ollut edes ihan linjassa.
Jos olisin kittiä omistanut ennen maalausta, olisin kitannut mm. siipien ja rungon välin, rungon puolikkaat, laskutelien luukut, molempien kupujen ja rungon välit…
Hintalaatusuhteeltaan kuitenkin ihan hyvä sarja, koska tosiaan kuuluu halpaan kastiin.

Kokeilin tässä yksilössä ensin maalata ja sitten kasata. Totesin sen tämän mallin kohdalla virheeksi ja siitä seurauksena on mm. moottoreiden alapuoleinen surkea maalijälki. Tässäkin mallissa tuo mattalakka aiheutti ongelmia, otin jopa ihan lähikuvan siitä efektistä. Tuntuu, että se on liian ohutta eikä pääse kunnolla kuivamaan, katsotaan myöhemmin kuinka on kuivunut…

Maalaus on tehty Revellin Aqua Color-maaleilla kauttaaltaan pelkästään pensseleillä sutien ja antennilankana toimii 0.06mm FireLinen siima - jota en voi suositella tähän hommaan. Todella, todella hankala käsitellä tätä tavaraa, ainoa keinoni saada se katkaistua hyvin oli kuumentaa nuppineula ja viedä lähelle (sakset, leikkurit, mattoveitsi ei toiminut yhtään).

Ohjaamon kuomujen maalauskin meni aivan reisille, tosin näin huonolaatuisilla kuomuilla vaikutus on lähinnä ärsyttävyys. Kuomuissa oli todella surkeasti mitään, mihin maalia olisi saanut siististi tarttumaan millään keinolla, kuomut on tässä mittaluokassa myös niin pienet ettei maskiteippiäkään ihan helposti saa paikallensa.
Sentään siirtokuvat olivat ihan OK laitella paikallensa, vaikka kaksi keltaista nauhaa alkoivatkin kuivattuaan revetä omia aikojaan ja molemmat sisemmistä keltaisista nauhoista on väärän kokoiset tähän malliin.
Samaa ongelmaa on myös siipien punaisilla ympyröillä: ovat liian isot. Mittatarkkuus on muutenkin koko mallin osalta "vähän sinnepäin".

Mutta joka tapauksessa, toivottavasti tästä teillekin iloa tulee. Ainakin minulle tuli :)

Kommentit

Olen harkinnut tuon sarjan hankkimista, mutta ilmeisesti kannattaa jättää harkinnan asteelle.

Ihan siistiä jälkeä lähtökohdan huomioon ottaen. Itse tyyppi on kiinnostava.
Timo,
ei se tarvitse kuin sitä kittiä :)
Mutta tosiaan harmistunut olin tuon laatuun liittyvistä seikoista. Eniten oli valmiiksi sameat kuomut harmituksen aiheena, niitä kun on hankala kirkastaa.

Seuraavaan malliin opettelenkin sitten jo kittaustakin :)
Selostuksesta päätellen suoraan kitistä muotoilemalla olisi tullut parempi;) Ihan hyvä lopputulos kun pidetään mielessä, että malli on alkujaan peräisin jostakin 60-luvun hämyisiltä ajoilta.
E-P, muttakun… sitä mieltä minä olenkin. Vaikka paljon tätä parjasinkin, niin silti oli kiva tehdä toisinkuin tuo Ta-152 mikä olikin hampaiden kiristelyä. Oikeasti hyvää tästä ei nykystandardien mukaan saa, mutta en tosiaan edes tiennyt olevan peruja hämyisiltä 60-luvun vuosilta; siihen suhteutettuna tuo on itseasiassa laadukas eikä ansaitse ehkä ihan noin paljoa kritiikkiä…

Nyt kun tuota katselin uudestaan livenä, niin näyttää tosiaan siltä, ettei tuo lakka toimi. Se jättää väriä (valkoinen), vaikkei pitäisi. Ilmeisesti siis täytyy hankkia uusi mattalakka ja kokeilla sillä sitten, jos toimisi paremmin. Minullahan tuo kyseinen Revellin lakka meinasi kuivahtaa, jonka seurauksena purkkiin meni mutteri ja (varmaan liikaa) vettä.
Nuo Wanhat Airfixit.

Vaikka niiden paketissa "suositellaan" niitä aloittelijoille tai keskinkertaisille mallareille, niin potaskaa!

Niitä ei nimittäin saa kohtuullisiksi muut kuin kokeneemmat mallarit. Senverran rujoja aihioita ne ovat.

Hyviä harjoittelukohteita ne tietysti ovat. Mutta että hyviksi malleiksi?
Noh silloin ennen ne oli top malleja,nyt aika on mennyt rajusti yli.
Varsinkin nuoremman polven mallarit ,jotka eivät koskaan ole rakentaneet noita.
Varmast muotitkin on loppuun kuluneet,josta huonot valuut.
Mika Kauranen kirjoitti:
Vaikka niiden paketissa "suositellaan" niitä aloittelijoille tai keskinkertaisille mallareille, niin potaskaa!

Niitä ei nimittäin saa kohtuullisiksi muut kuin kokeneemmat mallarit. Senverran rujoja aihioita ne ovat.
En voisi enempää olla samaa mieltä!
Itsekin ensin ajattelin, että tuohan on helppo "välipalatreeni", mutta eipäs vaan ollutkaan.
Löytyy samaa sarjaa myös de Havilland Mosquito - nyt olen varautunut kitillä…

Mutta jos lohtua, niin ainakin laadukkaammalta tämä tuntuu, mitä nuo turkkilaiset PM Modelin halpikset :D Siellä on ohjeetkin jo *niin* suuntaa-antavat, että suurin piirtein pitää arvata missä ja mitä mikäkin palikka tekee - ja hymyilyttää.
eerik oksanen kirjoitti:
Varsinkin nuoremman polven mallarit ,jotka eivät koskaan ole rakentaneet noita.
Kuten minä. Vaikka en nyt erityisen nuori enää ole, niin mallailussa kuitenkin täysi märkäkorva. Mutta oppia ikä kaikki…
Hyvää jälkeä olet saanut tämän itselleni tuntemattoman rakennussarjan kanssa. Kitin käyttö on oman taiteenlajinsa jossa ainakin minulla on vielä paljon oppimista, kuten kaikessa muussakin. Ei muuta kun uusi sarja tulille!
Janne Markkanen kirjoitti:
Kitin käyttö on oman taiteenlajinsa jossa ainakin minulla on vielä paljon oppimista, kuten kaikessa muussakin.
Kiitos!
Ja kyllä, huomasin kitin vaativan… noh, hieman enemmän työstöä kuin kuvittelin. Pitää varmaan hankkia soveltuvia työkaluja sitä varten ihan, jotta saisi vähän siistimpää jälkeä ka kohdistettua sitä paremmin sinne, minne haluaisi.

Seuraava on jo työn alla, valmistunee varmaan aika piakkoin ;)
Pistin parit uudet kuvat. Vähän enempi valoa, niin näkyy tuo maalipinta/yksityiskohdat ja niiden heikkous parempin…