Pienoismallit.net

Hornet

Hankin jokunen aika sitten Meritin (Trumpeterin) Hornet -sarjan mittakaavassa 1:200. Valitettavasti sarjan mukana tuleva laivan runko muistuttaa esikuvaansa vain etäisesti mutta osat hallikannesta ylöspäin näyttäisivät olevan varsin lähellä Hornetin piirustuksia. Niinpä päätin rakentaa uuden rungon ja sovittaa siihen sarjan osat hallikannesta ylöspäin. Rakennusaineena 1 ja 2 mm paksuinen valkoinen polystyreenilevy.

merkinnät

Pitkän tauon jälkeen pientä edistystä. Runko hiottu ja Meritin sarjan hallikansi soviteltu paikalleen. Sopii suunnitellulla tavalla. Seuraavaksi toinen rimakerros 1 mm paksuisista rimoista, lopullinen hionta muotoon ja lopuksi levytys.
Keulassa ero runkojen välillä on myös suuri, Meritin rungosta puuttuu kaarevuus..
Oheiset kuvat kertonevat miksi ryhdyin uusimaan Hornetin runkoa. Meritin rungossa on korvattu monta kaarevaa pintaa suoralla viivalla.
Jo aiemmin hankkimieni piirustusten lisäksi päätin hankkia pienennetyt kopiot telakkapiirustuksista. Laivassa on monta kohtaa joiden yksityiskohdista on vaikea ottaa selkoa valokuvista tai aika paljon yksinkertaistetuista 1:192 mallipiirustuksista.
Homma etenee hitaasti mutta varmasti. Keulassa täytyy vielä täyttää jokunen reikä rimoituksella mutta rakenne alkaa olla jo aika tukeva.
Koko projekti oli mennä mönkään kun huomasin, että runko ei ole suora. Onneksi kyseessä oli itse aiheutettu urheiluvamma eli olin jotenkin onnistunut vääntämään tukirankana toimivan 6x6 millin riman mutkalle aluksen keulaosassa. Kun keulassa ei vielä ollut juurikaan rimoitusta niin mutkan suoristaminen onnistui suht helposti. Olen nyt aloitellut keulan rimoittamisen jotta runko pysyy suorana työn edistyessä.
Kuvassa oleva paperileikkuri toimii hyvin styreenileikkurina. Pitkät rimat taipuvat kyllä aika paljon mutta sillä ei tässä projektissa ole suurta merkitystä. Leikkaaminen onnistuu 2 mm levypaksuuteen asti.
Kahden eri tekniikan yhdistäminen näyttäisi toimivan. Perän kaaria kavennettu 2 mm jotta rimoitus osuu samaan tasoon muun rungon kanssa.
Jätän sivukölit irrallisiksi kunnes runko on valmiiksi muotoon hiottu. Jotta sivukölit tulevat oikeaan kohtaan teen niille "uran" johon ne voi helposti työntää paikoilleen. Ura on tuettu syvyyssuunnassa muovilevyn kappaleilla, jotka ohjaavat sivukölin paikoilleen ja pitävät sen suorana.
Runkorakenne kaarineen valmiina ja kiinnitetty alustaansa kymmenellä ruuvilla. 2 mm muovirimojen liimaaminen aloitettu kaarien väliin. Alunperin tarkoitus oli liimata kaksi kerrosta 0,5 mm muovirimoja kaarien päälle mutta rakenteesta olisi tullut liian heikko. Parempi nähdä vähän ylimääräistä vaivaa ja tehdä rungosta tukevampi.