Pienoismallit.net

H8 (myöh. Hv1) 651 -suomalainen höyryveturi

Tienraivaaja ja satula

Höyryveturin nokassa nököttää tienraivaaja, jota varten käyntisillan etuosassa on tienraivaajan runko.
Ennen tienraivaajan kiinnittämistä juotin sen taakse jäävät pystysuuntaiset tukiraudat. Tukiraudan yläpäässä on kohdistustappi ja sille vastaava reikä puskinpalkissa. Tämä kohdistustappi helpottaa huomattavasti tukiraudan juottamista oikeaan kohtaan. Juotin raudan puskinpalkin nurjalta puolelta ainoastaan pienellä tinatipalla ja taivutin raudan kaarevaan muotoon. Vasta taivutuksen jälkeen tinasin raudan koko pituudeltaan. Osan voi hyvin lukita peltisellä hiuspinnillä ennen juottamista.
Tienraivaaja muodostuu yhdestä kappaleesta, joka pakotetaan tukikehikkoa vasten. Taivutin tienraivaajan keskeltä oikeaan kulmaan taivutusuraa pitkin. Asetin tienraivaajan tukikehikkoa vasten ja juotin aluksi pienellä tinatuikkauksella raivaajan taivutuskohdasta. Tienraivaajan pakottaminen tukikehikkoa vasten on aika hankalaa, samalla täytyy varoa runnomasta auraa mutkalle. Alkuhankaluuksien jälkeen sain pakotettua raivaajan reunan tukikehikkoa vasten ja juotin kiinni. Ja sama toiselle laidalle. Kohtuullisen ikävä homma, täytyy todeta. Olen koonnut myös toisella tavalla suunniteltuja tienraivaajia ja uskallan sanoa, että hyvin suunniteltu on puoliksi valmis -todellakin!
Tienraivaajan säleikköä täytyi vielä suoristella ja linjata.
Lopuksi juotin raivaajan taivutuskohtaan pystysuuntaisen peltisuikaleen, joka jäykistää raivaajan säleikön. Peltisuikale oli valmis syövyteosa, jonka onnistuin kadottamaan kaaosmaisen työpöytäni sokkeloihin. No, korvasin osan uudella suikaleella, jossa oli ylimääräistä työvaraa. Ylimittainen osa olikin oikeastaan helpompi juottaa kuin onneton pikkupirpana.
Mitä tästä opimme? Todennäköisesti emme mitään, mutta ehkä työpöytä kuitenkin kannattaisi siivota hieman useammin.
Satula kannattelee höyrykattilaa veturin etuosassa. Satula juotettiin kahdesta syövyteosasta, joihin painettiin ensin niitinkannat. Niittauksen suoritin itse tehdyillä yksinkertaisilla niittauspihdeillä, jonka toisessa leuassa on piikki ja toisessa alasin piikille. Niittauspihdeissä on säätömahdollisuus, jolla voi vaikuttaa niitin syvyyteen. Syövyteosissa ei ollut mitään kohdistustappeja tai vastaavia, jotka olisivat auttaneet satulan kokoamisessa. No, rakennussarja on ajalta, jolloin syövyteosat piirrettiin käsin eikä tietokoneavusteisesti ja kaikkea ei ollut kenties mahdollista piirtää.

Kommentit

Manu. E 14.6.2016 21:30 Vastaa lainauksella
Karja-auraksikin mainittu! :)