Pienoismallit.net

H8 (myöh. Hv1) 651 -suomalainen höyryveturi

Tenderin yksityiskohdat

Tenderin yksityiskohdat tehtiin sekä valkometallivalu- että syövytetyistä messinkiosista.
Pienrakennussarjoissa käytetään paljon valkometallista valettuja osia. Valkometallivalun käyttäminen on taloudellinen tapa tuottaa pieniä määriä sellaisa osia, joita ei peltiä syövyttämällä voi toteuttaa. Toki valkometalliosista osan voisi toteuttaa polyuretaanihartsista valamalla, tosin aivan hennot hartsivaluosat menevät helposti rikki.
Valkometallia on helppo työstää sen pehmeyden vuoksi, mikä onkin tarpeen, sillä osia valettaessa muotinpuoliskot eivät näytä aina olleen aivan kohdakkain ja osien siistiminen on suositeltavaa.
Hv1-veturin tenderin jousipakka/laakeripesä on yksi valukappale, joka juotetaan tai liimataan kehyspellin sisäpuolelta. Kehyspellin aukkoja täytyi viilata hieman isommiksi, jotta osat mahtuivat paikalleen. Myös vedentäyttöluukku on sarjassa valkometallia; siistin osan hienojakoisella viilalla ja lasikuituharjalla. Lasikuituharja on osoittautunut oivaksi työvälineeksi valkometallivaluosien putsaamisessa.
Lisäksi ruuvijarru, lyhdyt, jarru/höyryletkut ja puskimet ovat valuosia.
Rakennussarjan mukana tulivat mäntäpuskimet, jotka vaihdoin valokuvan mukaisiksi varsipuskimiksi. Varsipuskin kootan hartsista valetusta puskintuppelosta ja teräksestä sorvatusta puskinlautasesta varsineen.
Muut pienet tenderin yksityiskohdat ovat messinkisyövytteitä, jotka kiinnitin juottamalla.
1930-luvun valokuvassa tenderin päälle on rakennettu massiivinen halkohäkki ja siellä lepäilevät klapit kurottavat selvästi veturin hytinkattoa korkeammalle.
Rakennussarja ei sisällä halkohäkin rakennusmateriaaleja, joten halkohäkki täytyi räätälöidä käsityönä valokuvan mallin mukaisesti. Valokuvasta ei selvinnyt kaikki rakentamisessa tarvittava tieto, mutta lopputulos on kuitenkin uskottava.
Halkohäkin laudoituksen tein 0,3mm:n messinkipeltisuikaleista, joista juotin pöytälevyn päällä tenderin yhden sivun kokoisen elementin. Siistitty elementti juotettiin lopuksi tenderin laitojen sisäpuolelta. Näin tein jokaisen sivun.
Oikeassa veturissa halkohäkki on tehty laudoista, pienoismallissa laudoitus on tarkoitus maalata laudan puupintaa muistuttavaksi.

Kommentit

hynkkeli 16.11.2015 02:26 Vastaa lainauksella
Hyvältä näyttää tähän asti.