Pienoismallit.net

Focke-Wulf Ta 152 H-1

"Vihreä yhdeksän"

Hieman harvinaisempaa tuotantoa taas vaihteeksi…

Focke-Wulf Ta 152 H-1 vaatisi kunnollisen esittelyn asiaan vihkiytyneeltä. Valitettavasti joudun tukeutumaan Googlen ja Wikipedian tarjoamaan tietoon ja jätän siksi tarinankin suhteellisen lyhyeksi.

Kone perustuu Focke-Wulf FW 190:iin ja on Kurt Tankin käsialaa. 152 H-1 suunniteltiin suuren korkeuden taistelukoneeksi, pitkälti suojelemaan lentokenttiä liittoutuneiden pommikoneita vastaan.
Alla wikipedian englanninkieliseen artikkeliin linkki, josta kiinnostuneet saavat hieman lisää tietoa.
en.wikipedia.org/wiki/Focke-Wulf_Ta_152

Tekemäni malli esittää täysin ohjeidenmukaisesti yksilöä Ta 152 H-1, 150168, "Vihreä Yhdeksän".
Rakennettu suoraan laatikosta likimain orjallisesti ohjeiden mukaan.

Tämä valu on ymmärtääkseni vanha (70-luku?). Sen sijaan paketin printti on vuodelta 2013, kuten myös siirtokuvat ja ohjeet. Valu oli pääosin varsin hyvätasoista, vaikka kolme vakavaa puutetta tästä löytyikin:
- Molempien laskutelien sopivuus noin 0%, tarvitsi paljon hiontaa ja kairaamista, jotta sai edes paikalleen
- Kuomun alareuna todella epätasainen ja täynnä valupursetta ja valuvikaa, ilman kittiä ei saa siistiksi

Näitä puutteita lukuun ottamatta malli meni nippuun aika kivuttomasti. Kaikki onnistui ihan hyvin, kunnes oli tarkoitus viimeistellä lakalla. Tämä oli elämäni ensimmäinen yritys tehdä camomaalausta ja se onnistui kohtuullisesti. Varsinainen maalaus meni läpi kivuttomasti, kiiltolakka siihen päälle ja siirtokuvat paikalleen.
Kun olin onnistunut repimäään punakeltaisen pyrstön merkkinauhan (ja sittemmin paikanneeni sen maalaamalla) ja olin jo varma, että tästä tuli vielä voitto kotiin…

Revellin mattalakka meni ja petti minut. Täydellisesti. Nimittäin vetäsi koko vekottimen harmaaksi. En tiedä, miksi - ei tuo ennen noin ole tehnyt. Asia onneksi korjaantui kirkaslakalla päälle (jostain luettu ohje joskus), mutta nyt en uskalla enää koskea tuohon, ettei mene enempi pilalle.

Tässä siis Revellin näkemys minun toteutuksena.
Maaleina oli Vallejon Model Coloria pohjalla ja loput Revelliä. Kaikki toki vesiohenteista versiota ja pensselillä on sudittu.

Antennilankaa ei ole, koska ohjekirja sanoo, ettei siihen sellaista edes kuulu? Itse olisin ymmärtänyt kuuluvan, mutta kaiketi ei sitten…

Uudet kuvat otettu 17.01.2016
Tarkoituksena saada parempaa laatua aikaiseksi… Vanhat olivat hyvin pimeitä. Uudet parempia, vaikka vielä hieman toivottavaa jää - toivottavasti tämä jo on hyvää tasoa?

Kommentit

Moro

Alun perin Frogin malli vuodelta 1970, Revell pakannut tämän ensimäistä kertaa 1977.
Onhan se vanha Frog malli. Ei sinänsä mitenkään paha. Nykyään löytyy tosin paljon parempiakin aihioita. Näitä kannattaa lähinnä käyttää, jos haluaa fiilistellä mallailutaidoilla.

Itse tuotokseen: Varsin hyvin on onnistunut. Ilmeisesti kaikki maalaus- ja lakkaustyöt on tehty siveltimillä?
Siitä plussaa, koska se homma on vaativampaa ruiskutyöskentelyyn nähden. Täplien teko siveltimillä on kokeneellekkin mallarille aina iso haaste.
Pikkasen kehoittaisin keskittymään kuvaustekniikkaan. Paljon valoa ja sitten sellainen kuvaustapa, että ei tarkenna vain yhteen etäisyyteen. Eli pieni aukko ja pitkä valotusaika. Se vaatii ehkä jalustaa ja itselaukaisua?

PS. Revellin mattalakka on toiminut itselläni aina varsin hyvin. En pysty selittämään mistä kokemasi ongelmat ovat ehkä johtuneet.
Mika,
Kiitos kommentista.
Tosiaan käsivoimin siveltimillä tehty kaikki maalailu, aikaahan tuo vie - toisaalta sitähän se on harrastaa.

Minulla on jo uusia kuvia, mutta nekään ei vielä hyviä ole. Pitää yrittää saada valaistusta kehitettyä (nyt kolme kohdistettua ledilamppua, kamera ei jostain syystä nykyisessä sijainnissa tykkää ottaa kuvia - vanhassa paikassa onnistui paremmin) ja katsoa, josko saisi parempia kuvia - nuo aikaisemmat mallini mielestäni paljon onnistuneempia kuvauksen kohdalta…
Mutta yritetään parantaa, tekemällä oppii. :)

Ja tuohon lakkaongelmaan: en tiedä. Ehkä sitä vaan oli joko aivan hirmuisesti liikaa tai aivan liian vähän. Pinta oli varmasti puhdas ja rasvaton joten syypää on jokin muu. Seuraava malli työn alla, siinä voisi taas kokeilla ja katsoa…
Uusin kuvat. Nyt valolähteenä toimii 3x407lm LED-lamppua (E14, jalkalamppu) ja taustalla valkoinen paperihässäkkä.

Ymmärsin kehityskeskustelusta sen, että nyt tätä voipi uudelleen äänestellä jo vanhatkin äänestäjät, joten en poistanut mallia lisätäkseni uudestaan. Itse mallille ei ole muutoksia tehty.