Pienoismallit.net

MT-494

”Suomi Mersu MT-494”

Muistelen tällä sivustolla todetun, että ”aina on tilaa vielä yhdelle Mersulle”. No tässä olisi eräs näkemys Suomi Mersusta. Malli on hieman muokattu Hobby Bossin G-6 late Easy Build-sarja, johon on lisätty pari osaa miljoonalaatikosta (antenni siiven alle, kehäantenni rungon päälle) ja soppaa on vielä maustettu parilla omalla tekeleellä (venturiputki, kameralaatikko, antenni rungon alle).

Mallin esikuva on Elokuussa 1950 Luonetjärven ilmasotaharjoitukseen osallistunut MT-494. Maalattu LifeColorin Suomi setin väreillä. Mallin valkoisten harjoitusmerkintöjen värirajat on ehkä turhan siistejä kun vertaa niitä valokuviin. Merkinnät ovat pääasiassa InScalen Me-109 arkeilta.

Ai että miksikö alapuoli on harmaa. Kirjatiedon mukaan Mersujen alapuolet maalattiin vaalean harmaaksi suuremman huollon yhteydessä 1947 loppupuolelta lähtien. Syynä oli lähinnä erinomaiset hankaluudet DN-värin hankkimisessa kun varastot ehtyivät.

Mallin tarkoitus on toimia pölyyntyneen, hieman kuluneen ja likaantuneen Mersun harjoitustyönä. Mattalakkaan on sekoitettu vaalean harmaata ja vaalean ruskeaa kuvaamaan kuivaa pölyä. Lopputulos meni kuitenkin överiksi. Minulla oli pohjana Micro Flatin mattalakka jota sävytin ja mihin lisäsin Tamiyan mattatahnaa. Ensi alkuun mattapintaa ei meinannut millään syntyä. Sitten meni liikaa väriainetta ja tahnaa joiden seurauksena oli turhan selvästi erottuvia vaaleita raitoja. No, oppia se oli tuokin. Sekoitus sopinee vaaleille pinnoille paremmin kuin tummille. Spinnerin kulumajäljet jäivät vielä liian selvärajaisiksi.

Kun pölyisen pinnaan kokeilu meni niinkin paljon ketuillen kuin meni, niin jätin pisteytys mahdollisuuden pois. Kommentoida saa jos siltä tuntuu. Valokuvat on otettu keinovalossa. Kellertävää sävyä en alkanut poistamaan. Ainut jälkikäsittely on kuvakoon pienennys.

EDIT 10.10.2015
Muutama valokuva on vaihdettu. Kuvat on otettu pilvisellä kelillä luonnon valossa. Valo tuli mallin oikealla puolella olevasta ikkunasta.

E-P

Kommentit

Minusta hyvän näköinen "kokardi" Mersu. Etenkin ottaen huomioon mittakaavan… Myös vanhentaminen/säistäminen/likaaminen on onnistunut… Em. arviota hankaloittaa hieman tuo kuvien kellertävyys ja parin kuvan sinisyys. Tiedän, että keinovalossa noin tuppaa käymään.
Mutta hyvännäköinen tämä malli on!
Ihan nätisti onnistunut kokardimersu. Plussaa etenkin sodanjälkeisen varustuksen lisäämisestä! Itselläni on AZ Modelin mersu keskeneräisenä siinä vaiheessa, että pitäisi pähkäillä mistä tuon venturiputken ja kk-kameran saisi parhaiten väsättyä.

Petrin kanssa olen samoilla linjoilla kuvien kellertävyydestä. Tietyllä tavalla kyllä tuo sepiasävy luo tunnelmaa, mutta samalla tekee noista vähän epäselvempiä.
Mutta ei muuta kuin kameran valkotasapainoasetuksia kokeilemaan. Nykyäänhän noita tuppaa olemaan peruskännyköissäkin.
Itse olen mallini kuvaillut jo pitkään nyt 9 vuotta vanhaa mallia olevalla Canon pokkarilla ja siinä on valmiita moodeja eri valaistustyypeille ja custom-toiminto, jossa 'kuvataan' valkoista pintaa ja kamera ynnäilee sen perusteella säädöt.
PhantomII 10.10.2015 09:28 Vastaa lainauksella
Post-war Suomi-Mersua pukkaa… Tämäkin malli on myös erittäin mielenkiintoinen aihevalinnaltaan. Turkin sodan raitoja ei taida olla ennen täällä näkynytkään?

Pinnan vanhennus on minun makuuni liiallista, mutta kuten E-P toteaakin innostuksissaan hieman liioitelleensa. Näin on käynyt minulle ja varmaan kaikille muillekin patinoitsijoille. Pari vetoa liikaa ja se on siinä sitten. Mutta aihevalinta on erinomainen (kameroineen päivineen) ja ensi kerralla kevyemmällä kädellä?
Kiitokset kommentoijille. Päätin vaihtaa pari valokuvaa.

Venturiputki on miljoonalaatikon osa, jota leikkelin ja liimailin sitten kasaan uudessa järjestyksessä. Kamera on evergreenin muoveista väsätty. Käytössä vähän kärsinyt kun etupuolen putki jäi hieman vinoon. Rungon alapuolen lyhyt antenni on 0,008" kitarankielestä tehty.