Pienoismallit.net

FFVS J22

Ruotsin Myrsky

Kungliga Flygförvaltningens Flygverkstad i Stockholm (FFVS) rakensi toisen maailmansodan aikana Ruotsin ilmavoimille J22-hävittäjäkoneen koska ulkomailta ei saanut hankittua riittävästi koneita puolueettoman Ruotsin ilmatilan varmistamiseen. Koneessa oli moottorina Ruotsissa laittomana kopioina valmistetut Pratt & Whitney R-1830 Twin Wasp-moottorit jotka olivat täsmälleen samoja kuin esim. Curtiss P-36 Hawk- ja VL Myrsky-koneiden moottori. J22 oli tätä moottoria käyttäneistä koneista nopein (570 km/h) joten sitä kutsuttu myös maailman nopeimmaksi hävittäjäksi suhteessa moottoritehoon. Lisää infoa koneesta antaa vaikka tuttu ja turvallinen Wikipedia.

Rakennussarja on ruotsalaisen Marivoxin tuotetta. Tyypillinen matalapainevalusarja karkeine osineen. Mukana oli runsaasti fotoetsiosia joista tosin käytin vain muutaman esim. penkin vyöt ja antennihaarukka.

Kommentit

Hienoa Hannu!
Loistava aihevalinta. Ei todellakaan ole helpoimmasta päästä tämä malli. Mitä teit karheille pinnoille?

Antennisektorilla kun parannat vielä, niin pisteet nousee pikkasen ainakin minulta.
HannuL 26.6.2015 11:46 Vastaa lainauksella
Mika Kauranen kirjoitti:
Hienoa Hannu!
Loistava aihevalinta. Ei todellakaan ole helpoimmasta päästä tämä malli. Mitä teit karheille pinnoille?

Antennisektorilla kun parannat vielä, niin pisteet nousee pikkasen ainakin minulta.
Ei pinnat olleet mielestäni mitenkään karheita. Tarkoitin lähinnä, että osat olivat yleensä paksuja ja karkeatekoisia, esim. laskutelineen tukivarret varsinaiset halot.

Antenni oli tosiaan vaikea toteuttaa tuon tulpalangan takia.
HannuL kirjoitti:
Ei pinnat olleet mielestäni mitenkään karheita.
Kaivoin juuri äsken esille oman kopioni tästä mallisarjasta ja hipelöin sitä juuri nyt. Näillä Marivoxin sarjoilla on se perusominaisuus/synti, että pinnat ovat hieman karheita. Myös muissa malleissa. Tässä ei ehkä niin pahasti kuin joissakin muissa. Hienoa, että se ei sinua haitannut/hidastanut ja mallista tuli aivan hyvä. Huomatkaa kuitenkin, että pinnanhiontaa ehkä tarvitaan joissain Marivoxin malleissa.
Komea pienenskaalan leko, aihevalinnasta plussaa kun on sen verta erilainen. Rakennusjälki on hyvää ja kone siisti, pientä kulumaa ja pakovanaa saisi olla. Mutta tuskinpa ruotsalaiset kovin likaisina näitä piti. Komea kone kaikinpuolin.
Erikoisempi leko ja hyvin toteutettu. Sarjan valmistaja on minulle aivan tuntematon, mutta hienon mallin tästäkin sarjasta nähtävästi saa aikaan. Kulumat ja muut vanhennukset ovat aina rakentajakohtainen kysymys, mutta minusta tämä toimii hyvin näinkin.
AJ 4.7.2015 12:20 Vastaa lainauksella
Moi Hannu, Mielenkiintoinen ja harvinainen lekoaihe - kerrassaan mainio poikkeuksellinen lekomalli ja vielä vaikeassa pikkuskaalassa. Parhain terveisin, AJ