Pienoismallit.net

C.R.D.A CANT Z.1007 Bis Alcione

Kuningaskalastaja

CANT Z.1007 Alcione (Kuningaskalastaja) oli italialaisen Filippo Zappatan suunnittelema kolmimoottorinen keskiraskas pommikone. Konetyypin ensilento tapahtui maaliskuussa 1937.
Koneessa oli viiden hengen miehistö ja sen puolustusaseistukseen kuului 4 kpl konekiväärejä. Tämä puurakenteinen lentokone pystyi kantamaan 2200 kg:n pommikuorman.
Voimanlähteenä oli 3 kpl Piaggio P.XI RC.40 ilmajäähdytteistä moottoria. Bis-kehitysversion ensilento tapahtui heinäkuussa 1939 ja koneen lento-ominaisuuksia pidettiin hyvinä.
Italian ilmavoimat käytti tätä konetyyppiä koko II-maailmansodan ajan ja koneet suorittivat taistelulentoja esim. Tunisiassa, Maltalla, Britanniassa, Ranskassa, Kreikassa, Jugoslaviassa, Syyriassa, Palestiinassa ja Egyptissä.

Koneen siipien kärkiväli oli 25 metriä ja rungon pituus 19 metriä. Maksiminopeus oli n. 460 km/t.

Tämä on italialaisen Supermodelin mallisarja 1970-luvulta ja ikäisekseen tämä oli varsin mukava rakennettava. Tämä on taas yksi esimerkki siitä, että kyllä näitä vanhojakin muovimallisarjoja kannattaa rakentaa - ainakin minun mielestäni. Eipä tästäkään italialaisesta konetyypistä ole vielä nykyisinkään tarjolla muiden valmistajien tekeleitä.
Tätä rakentaessani ihailin italialaista kolmimoottorimuotoilua ja viimeistelyvaiheessa rupesi sitten "mopo keulimaan" säistysoperaation aikana - nimittäin tajusin vasta myöhemmin, että se esikuvahan oli puurakenteinen, joten tuskin sieltä maalatun pinnan alta oikeasti näkyisi alumiinipintaa niissä kohdissa joissa maali on kulunut "puhki". Tässä vaiheessa edesmennyt Spede Pasanen sanoisi varmaan, että "eh, no voe rähmä, nimittäin".

Ai niin, maalasin muuten tuon ohjaamon ison lasituksen raamit ns. vapaalla kädellä ohuella teräväkärkisellä siveltimellä - tässä tapauksessa on kyllä pakko myöntää, että käytin dopingia apuna - siis maalausoperaatiota vauhditti nestemäisenä nautittu irlantilainen taikajuoma. Ilmeisesti annostus oli kohdillaan, koska tuo raamihässäkkä onnistui noinkin hyvin.

Kommentit

Kone ja malli sieltä paremman näköisestä päästä. Maalauskaavion värit ovat sopivan erilaiset tällaiselle vähemmän Italian ilmavoimiin perehtyneelle. Potkurien ja siiven pitot-putken yksivärisyys vähän pomppaavat muuten hyvästä mallista esiin, mutta kokonaisuutena malli on pitkälti plussan puolella. Ihan mielenkiinnosta varmistus: olivatko pilkut myös esikuvassa maalatut valkoisen päälle? Oletan, että olivat.
Sotamenestykseen verrattuna yllättävän positiivisia nämä "makaronien" lentolaitteet on. Tiettyä linjakkuutta, mutta samalla jotakin ärsyttävää kolhoutta… Täytyy myös myöntää, että SM79 on eräs allekirjoittaneen kaikkien aikojen suosikkimalleja. Alkuperäinen Airfixin boxaus kaapissa; nyt vain pitäisi päättää rakennanko vai säilytän…
Raimolle iso peukku näistä harvinaisemmista malleista! By the way; oliko O'Lut vai Ja meson tuon raamituksen onnistumisen takana?
Hieno malli. Ainoa asia, mikä pistää silmään on liian siistit potkurit, jos vertailukohtana on malli kokonaisuutena.
Pasi Ahopelto kirjoitti:
Ihan mielenkiinnosta varmistus: olivatko pilkut myös esikuvassa maalatut valkoisen päälle? Oletan, että olivat.
Juu olivat - kaiken lisäksi ne oli ruiskittu noiden siipien kärkien valkoisille alueille sillai "reippaasti räkien", että se koko valkoinen alue muuttui lähinnä vaalean vihreäksi - tätä itsekin yritin, mutta valot näköjään kirkastivat tuon efektin kuvista pois.
Petri Jaakkonen kirjoitti:
By the way; oliko O'Lut vai Ja meson tuon raamituksen onnistumisen takana?
No ei kumpikaan noista mainituista - vaan Jamesonin sukulaispoika nimeltä Tullamore.
Mika Haalahti kirjoitti:
Hieno malli. Ainoa asia, mikä pistää silmään on liian siistit potkurit, jos vertailukohtana on malli kokonaisuutena.
Jaaha - entäs jos koneeseen on huollossa vaihdettu uudet potkurit vaurioituneiden tilalle.
;-)
Hieno toteutus. Kyllä se Raimo nuo täplät osaa vetää. Pikkasen mallista paistaa läpi mallisarjan detaljien "pehmeys". Taisivat silti olla aikanaan huippuluokkaa?
KimmoR 11.4.2015 18:24 Vastaa lainauksella
Melkoinen nimihirviö… muuten asiallista toteutusta.
Mika Kauranen kirjoitti:
Pikkasen mallista paistaa läpi mallisarjan detaljien "pehmeys". Taisivat silti olla aikanaan huippuluokkaa?
Juu olivat aikoinaan huippuluokkaa - nyt pitää ottaa huomioon, että esikuvahan siis oli puurakenteinen pommikone - niin eipä siinä esikuvassakaan niitä "paneelirajojen" saumoja liiemmin ollut näkyvissä.

Kovasti aina mallaritkin muistavat muistuttaa brittien erikoisesta ja erinomaisesta Mosquito-hävittäjän puurakenteesta, mutta harvemmin muistetaan kertoa, että Italiassa kehitettiin tämä 1930-luvun lopulla ällistyttävä puurakenteinen pommikone, joka pystyi roudaamaan "mahassaan" 2200 kg:n pommikuorman. Melkoinen saavutus mielestäni.
KimmoR kirjoitti:
Melkoinen nimihirviö… muuten asiallista toteutusta.
Miten niin? Italian kieli on kaunista ja harmoniista - ja kun sitä lausuu karvainen italialainen adonis, niin silloin se on jopa hormonaalista.

Jätin muuten laittamatta tuohon otsikkoon Italian kielen sanan "Bideriva" - se tarkoittaa tuota lentokoneen "tuplapyrstöä" - tätä konetyyppiä nimittäin valmistettiin myös perinteisellä pyrstöllä.
Raimo Leino kirjoitti:
Juu olivat aikoinaan huippuluokkaa - nyt pitää ottaa huomioon, että esikuvahan siis oli puurakenteinen pommikone - niin eipä siinä esikuvassakaan niitä "paneelirajojen" saumoja liiemmin ollut näkyvissä.
En minä sitä tarkoittanutkaan. Tarkoitin kk:iden, antennien, pitot-putkien, siivekkeiden, moottorien, moottoripellityksien, laskutelineiden, jne. yksityiskohtien finesseä. Puhumattakaan ohjaamosta.
Raimo Leino kirjoitti:
Kovasti aina mallaritkin muistavat muistuttaa brittien erikoisesta ja erinomaisesta Mosquito-hävittäjän puurakenteesta, mutta harvemmin muistetaan kertoa, että Italiassa kehitettiin tämä 1930-luvun lopulla ällistyttävä puurakenteinen pommikone, joka pystyi roudaamaan "mahassaan" 2200 kg:n pommikuorman. Melkoinen saavutus mielestäni.
Täysin samaa mieltä.
Kyllä Single malt tekee tepposia… ;) Kaunis on.
Mites tästä "oikea potkurikuva?" :)
Tero Lammimetsä kirjoitti:
Mites tästä "oikea potkurikuva?" :)
Ei onnistu - potkurit on liimattu kiinni. Liimasin ne vasta aivan viimeisenä työvaiheena.
Raimo - todella kauniin Cant:n olet tehnyt, maalaus todella kaunis, säistäminen on tyylikästä (huolimatta pienestä lapsuksesta alumiinin vs. puun välillä). Todella tasapainoisen tyylikäs kokonaisuus! Puhumattakaan aihepiirin erikoisuudesta. Ei näitä joka päivä näe.

Yksi pieni pointti, jonka huomasin itsekin omista malleistani vain valokuvissa; käyttäessäsi EZ-lineä (vaikuttaisi siltä, että sulla on langat tuota?), niin kannattaa koettaa liimata lanka niin, ettei se ole kierteellä. Silmämääräisesti hyllyä katsellessani en huomaa omista malleistanikaan mitään, mutta valokuvissa (sinulla esim. kuva nro 7) paljastaa kylmästi litteän langan olevan kiertyneen. Nou hätä, pisteisiin tuo ei mulla vaikuttanut yhtään, mutta kunhan vain mainitsin pienenä detaljina.

Jatka samaan malliin!

-Jarno-
Jarno Härmä kirjoitti:
Yksi pieni pointti, jonka huomasin itsekin omista malleistani vain valokuvissa; käyttäessäsi EZ-lineä (vaikuttaisi siltä, että sulla on langat tuota?), niin kannattaa koettaa liimata lanka niin, ettei se ole kierteellä. Silmämääräisesti hyllyä katsellessani en huomaa omista malleistanikaan mitään, mutta valokuvissa (sinulla esim. kuva nro 7) paljastaa kylmästi litteän langan olevan kiertyneen.
Juu - langat ovat EZ-lineä ja tuo kiertynyt lanka on ollut minulla ongelmana monessa mallissa. Se menee niin kovin herkästi kierteelle kiristysvaiheessa.
AJ 17.4.2015 21:14 Vastaa lainauksella
Moi Raimo, Tuo italialaisen Supermodelin 1/72 skaalan CANT Z.1007 Alcione on klassisen tyylikäs rakennussarja, kuten itse toteat ja näkyyhän se tyylikkyys myös valmiista lekomallistakin; Italeri vissiin myy tätä nykyisin…Limited Edition?

komppaan kehuja yllä - erityisesti Jarnoa edellä: "kauniin Cant:n olet tehnyt, maalaus todella kaunis, säistäminen on tyylikästä" ja "Todella tasapainoisen tyylikäs kokonaisuus! Puhumattakaan aihepiirin erikoisuudesta. Ei näitä joka päivä näe." Juuri näin paremmin ei asiaa voine kiteyttää.

Muuten ilmeisesti melko iso lekomalli herrasmiesskaalasta huolimatta; kärkiväli n. 35cm? ja pituus n. 26cm?Tyylikkäästä koneesta tyylikäs lekomalli - erittäin bueno! Parhain terveisin, AJ
AJ kirjoitti:
Muuten ilmeisesti melko iso lekomalli herrasmiesskaalasta huolimatta; kärkiväli n. 35cm? ja pituus n. 26cm?
Juu - noissa mitoissa malli tosiaan on. Tämä CANT Z.1007 oli ulkomitoiltaan isompi kuin esim. toinen italialainen II-maailmansodan ikoninen kolmimoottorinen pommikone Savoia Marchetti Sparviero.