Pienoismallit.net

Brewster B-239

Taivaan Helmi

Brewster ei esittelyjä kaipaa, mutta tämä Revellin muka-suomiversio senkin edestä avautumista… Paketissa on ohjeen mukaan 26 osaa, mutta näistä osista tasan kaksi (2)! - laskutelien hydrauliikkavarret - meni paikalleen ilman säätämistä. Loput (24 osaa) tarvitsivat minimissäänkin hiontaa, suurin osa ihan mattopuukolla leikkelyä, jotta asettui paikallensa edes likipitäen. Siipien ohjuritapit olivat liian pitkät, jotta siipien puolikkaat olisi painuneet kiinni toisiinsa; kuomun kulma on murtunut sen ollessa rangassa läpi asti; toinen laskuteli ei pyöri, kun pyörän läpi tuleva "akseli" oli millin liian lyhyt yltääkseen vastakappaleeseen; pyörien sisällä oli valupursetta melkein 3mm paksuudella jne. Eikä se kyllä historialliseltakaan tarkkuudelta ole tarkka, kuten täällä varmaan jo hyvin tiedetäänkin.

Tämä rakentamani malli edustaa juuri maahan tullutta konetta, jossa ei vielä ole maastovärjäystä vaan "tehtaan värit", kiiltävä alumiini (maalaamaton). Todistettavasti tällaisia koneita oli ainakin BW-387, mutta minulla kun oli tunnuksia vain boksista löytyvät joten niillä mentiin.

Esikuvana tässä toimii tältä sivustolta löytyvä ja mielestäni hieno Ossi Hiekkasen tekemä B-239, mutta oma rakenteluni on käytännössä "out of the box"-tyylisesti toteutettu ilman korjailuja.

Tämä toimi pääosin harjoittelutyönä tasaisen maalipinnan luomiseksi, joka onnistuikin mielestäni erittäin hyvin. Poistin myös lentäjän takana olleen pelastuslautan kotelon, koska se oli helposti toteutettava "suomettaminen" - muihin korjauksiin en ryhtynyt.
Kokeilin tässä yksilössä myös hyvin hillittyä säeäistämistä mm. pakoputkien kohdalla, mutta se näytti alumiinisella rungolla aivan liian tökeröltä jätettäväksi paikalleen, joten ylimaalasin nämä kohdat.

Antennilankaa en saanut mitenkään kiinni teknisistä syistä johtuen: 0.40mm siima ei kestänyt venymättä liimaa eikä se lämmölläkään halunnut asettua paikallensa (nylon), eikä 0.30mm normaali siima kestänyt kumpaakaan.

Ohjaamon kuomun kötöstin myös; raameja maalatessani onnistuin sotkemaan sen sisäpuolelta eikä järki soinut nopeasti - päätin putsata sisustan kynsilakanpoistoaineella, jonka seurauksena se meni aivan harmaaksi. Sain sen osin kiiltäväksi sisäpuolelta ihan sinnikkäästi nahkahiontalaikalla kiillottamalla.

Pilotin maalasin tunnokkaasti ja tarkasti, vaikka kovasti piiloon jääkin. Koska väriohjeita oli tasan "ruskea ja antrasiitti", käytin hieman taiteilijan vapauksia myös tässä, hieman eloa tuomaan.

Kabiinin värjäsin sisäpuolelta tumman vihreällä, kuomun raamit alumiinilla, laskutelien hydrauliikkaosuuden ja antennin tykkiveneen harmaalla (Gunship Grey), spinnerin ja potkurin lavat mattamustalla ja käytännössä koko muun koneen alumiinilla. Hieno tästä tuli, ainakin omaan silmääni, sekä onnistuin tekemään erittäin tasaisen maalipinnan ilman pensselinjälkiä - tästä on hyvä jatkaa eteen päin!

Kaikki värit on Revellin Aqua Color-sarjaa, Revellin omilla siveltimillä tehty. Lakkana Revellin 01 - Clear Gloss, koska "uusi kone kiiltää"…

Rakentamisen aloitin 21.01.2015 ja valmista tuli 30.01.2015.

Uudet kuvat 17.01.2016

Kommentit

Ei tästä niittihirvityksestä kovin kaunista saa, mutta jos tavoitteena oli harjoitella maalausta niin maalipinta näyttää kyllä ihan onnistuneelta. Saumatkaan eivät mitenkään erityisesti hyppää silmille.

Rungon hakaristit ovat mielestäni jokseenkin prikulleen oikeassa paikassa, koosta en ole varma. Rekisterinumeron pitäisi vaan olla samassa linjassa tasossa kanssa eli hiukan ylempänä. Tuossa esikuvana käyttämässäsi Ossin mallissa molemmat ovat nähdäkseni selvästi liian takana ja alhaalla vaikken nyt voikaan tarkistaa referenssikuvasta.
Siiven hakaristit ovat sen sijaan liian takana ja todennäköisesti liian isot. Pyrstönumeron olisin jättänyt laittamatta, kuvien perusteella niitä ei hopeakautena koneissa kamalasti näkynyt.
Kiitos kommentista Kalle!

Nuo on ohjeiden mukaan pyritty laittamaan, toki tuokin saattanee olla Revellin vika. Itse olen vielä niin aloitteleva mallari, että jätän kaikkein tarkimmat detaljoinnit (referenssikuvien kaivelu) vielä pois. Seuraavaan malliin tarkoitus opetella maastokuvioinnin tekoa, ehkä mahdollisesti myös kevyttä säistämistä pakokaasujälkien toimesta.

Mietin itsekin tuota pyrstön numerointia, mutta tulin siihen tulokseen että parempi se on laittaa - jos ei muuten, niin puhtaasti jo treenin puolesta! Tämä on kuitenkin peräti toinen malli reilusti yli 10v tauon jälkeen, jonka olen maalannut ja johon olen laittanut siirtokuvia. Edellisen kerran taisin siirtokuvia laittaa mihinkään joskus 1997-1998 välillä (jos viikko sitten tekemääni MIG-3:sta ei lasketa), enkä muistaakseni silloin saanut ensimmäistäkään edes ehjänä paikalleen…
Matti, kerroin jo aiemmin tämän mallisarjan sudenkuopista sinulle.

Toisaalta hienoa, että kuitenkin toteutit projektin, koska "tee mitä haluat, millä tavalla tykkäät, ja ennenkaikkea nauti mallailusta". Se oli erään mestarimallarivainaan motto, jonka tässä nyt yritin suomentaa.

Pisteet tällä mallailusivustolla tulevat välillä kummallisin perustein;)

Siitä välittämättä eteenpäin vain uusia malleja tehden, pisteistä viis.
Mika Kauranen kirjoitti:
Matti, kerroin jo aiemmin tämän mallisarjan sudenkuopista sinulle.
Kyllä, niin kerroit…
Mika Kauranen kirjoitti:
Toisaalta hienoa, että kuitenkin toteutit projektin, koska "tee mitä haluat, millä tavalla tykkäät, ja ennenkaikkea nauti mallailusta". Se oli erään mestarimallarivainaan motto, jonka tässä nyt yritin suomentaa.

Juurikin näin! Omaksi iloksi näitä loppuviimein tehdään, mutta haluaa kuitenkin näyttää aikaansaannoksensa ja jakaa kokemuksia. Pisteet mielestäni kertovat enemmänkin siitä kuinka hyvin oma käsitys ja taso osuu muiden käsityksen ja odotuksen kanssa yhteen. En täällä pisteitä kalastele, vaan ideana on kuitenkin tehdä jotain josta tykkää ja tarjota teille muillekin katsottavaa - niin hyvässä kuin pahassakin! :)
Mika Kauranen kirjoitti:
Siitä välittämättä eteenpäin vain uusia malleja tehden, pisteistä viis.
Jokainen malli, jonka saa kunnialla (tai vaikka kunniattomasti!) valmiiksi, on menemistä eteenpäin. Toivon mukaan edes hitusen kehitystä tapahtuu jokaisen mallin välillä aina edelliseen verrattuna, jotta haaste ja mielekkyys säilyvät. Ehkä sitten voi sanoa olevansa "huipulla", kun saa sen ensimmäisen Viikon Mallin tai keskiarvoltaan reilusti lähemmäksi 5:ttä kuin 4:ää olevia malleja kasan. Toivottavasti tuota päivää en tule näkemään "ihan heti", ettei joudu ennenaikaisesti eläkkeelle :)
Matti Peltola kirjoitti:
Nuo on ohjeiden mukaan pyritty laittamaan, toki tuokin saattanee olla Revellin vika.
Suattaapi olla ja toisaalta Revellin maastokuvioiseen malliin antamat ohjeet eivät välttämättä päde sataprosenttisesti eri värityksessä olevaan esikuvaan. Muistaakseni rekkareissakin on ollut aluksi hiukan eri fontteja yms.

Jokainen rakentaa malleja haluamallaan tyylillä, referenssien käyttö mukaan luettuna. Itsekään en niihin kamalasti perehdy pelkästään mallinrakennusmielessä. Mutta suomalainen ilmailuhistoria on lähellä sydäntä, joten näihin on tullut tutustuttua ihan muuten vaan ja niinpä malleja tulee itsekin herkästi kommentoitua. Jokainen sitten käyttää kommentit parhaaksi katsomallaan tavalla tai on käyttämättä.

Itsehän olen rakentanut Hasegawan hyvästä sarjasta BW-354:n ja Airfixin niittihirviöstä jenkki-Ryysterin. Kumpikaan ei enää tunnu kovin onnistuneelta, mutta sehän vain kertoo, että jonkinlaista kehitystä on kenties tapahtunut.
Kalle Rantanen kirjoitti:
Suattaapi olla ja toisaalta Revellin maastokuvioiseen malliin antamat ohjeet eivät välttämättä päde sataprosenttisesti eri värityksessä olevaan esikuvaan. Muistaakseni rekkareissakin on ollut aluksi hiukan eri fontteja yms.
Tuossahan olet toki aivan oikeassa, enkä sitä tajunnut ottaa edes huomioon. Vilkaisin nuo mallisi, komea oli niittihirviö, eikä toisessakaan pahaa sanottavaa.
Sotakoneet, etenkin suomalainen sellainen, on aina ollut hyvinkin lähellä sydäntäni kiinnostavuuden kannalta. Silti en välitä Suomisturmin virheellisestä niitistä tai muista hyvin triviaaleista detaleista, ellen tosissani hae autenttisuutta. Jos haen autenttisuutta, silloin selvitän taustat parhaan kykyni mukaan - ja yritän saada korjaukset tehtyä malliin.

Mutta en tuohon kaikkeen ala vielä. Voisi sanoa, että olen aloittevela mallari - joskus yli 10v sitten tehtyjä malleja ilman "mitään järkeä tai ideaa" ei voi laskea kovin pitkälle, lähinnä sieltä jäänyt mielikuva maalin kanssa näpertelystä - etenkin kun k.o malliura ei ollut millään tasolla aktiivinen tai jatkuva.

Toisaalta haluaisin oikeasti osata vanhentaa hieman malleja, tehdä pakokaasuvanaa ja muuta kevyttä. Ihan vaan, jotta sotakone näyttäisi edes hieman käytetyltä, vaikka olisi kuinka tuore. Ehkä kuitenkin kannattaa alottaa perusasioista (tavalliset maalaustekniikat, maastokuviot) ennen kuin edes yrittää tehdä ikälisiä, vaikka teoriassa pakokaasuvana on musta viiva pakoputkelta eteen päin…
Maalipinnan tasaisuudesta olen kateellinen 😉. Todella hienosti onnistunut!! Noista dekaaleista ja niihin liittyvistä valinta/asemointi jutuista olikin tuossa aiemmin kohtuullisen paljon asiaa…
Mutta eteenpäin toveri hyvä! Harjoittelemalla kehittyy! Suunta on hyvä.
Kiitos maalikehuista, Petri!

Voin sanoa, että mattamusta pohjamaali oli avain onneen tässä. Neljä erittäin ohutta kerrosta (käytännössä voi sanoa, että litkutustyylillä) pohjalle maalia, jonka päälle muistaakseni sitten n. 8 erittäin ohutta kerrosta alumiinia. Siihen sitten kirkaslakka, jonka päälle siirtokuvat ja tämän jälkeen uusi kerros kirkaslakkaa, jotta siirtokuvat pysyvät kiinni.

Harjoittelemalla oppii, siksipä onkin jo seuraava työn alla! :)
Ei ole MISS TAIVAANHELMI,mutta laadukas ikivaari revellin malli.
Silloin ikivaarin aikaan kun noita rakennetiin ,ei kauhisteltu niittiä tai millin mittaasioita.
Oli se hienoa kun vaikka jenkkimerkeillä pyllyvalterin sai, siirtokuvat curtiksesta A75 siihen.
Se oli tosi POP suomi siirtokuvilla olevat mallit ja harvassa nekin.
Ja hyvin onnistunut se oli silloin malli.
Pieni puute anteenilanka on poissa,mutta ei haittaa.
Ei tuosta sarjasta ihmeitä juuri pysty tekemään. Vastaavanlaisissa niittiversioissa suosittelen hiomaan nuo niitit lähes kokonaan pois. Maalipinta on hyvä. Sentään joku muukin lisäkseni käyttää aquacoloreita.
eerik, ei kai kukaan noin muhkuraisella rungolla missiksi edes pyrkisi…? ;)
Tämä kyseinen malli muuten on valmistunut Revellin linjalta, ainakin rangassa olleiden merkintöjen mukaan, hyvinkin 2010-luvun nurkilla. Olikohan 2007? Eli ei tuo nyt "niin" vanha vielä ole… Siksipä vähän yllätti surkea valun laatu. Ohjeet printattu 2005.

Kuten tuolla kirjoitin, en vaan teknisen ongelman takia sitä antennilankaa saanut kiinni lukuisista yrityksistä huolimatta. Laitan (tai yritän ainakin) sellaisen, kunhan saan joko sitä nylon-ompelulankaa tahi 0.1mm siimaa… Itselläni nuo siimat kun on vähän järeämmälle järvikalalle, ei noin ohkasia oikein löydy ;o

Paavo, todennäköisesti seuraava niittihirviö saa rankan hionnan siisteyden vuoksi, mikäli niitit ei autenttisesti ole tarvittavia… Hauska myös kuulla jonkun muunkin täällä noita akryyleja käyttävän - ja kiitos maalipinnan kehuista!
Olen törmännyt kerta toisensa jälkeen mallareihin, jotka kyllä Revelliä käyttävät, mutta vain emaleja. Ei tämä mielestäni ole laisinkaan hullumpi maali käytellä, toki hieman nopeampi täytyy olla mitä noilla emaleilla.
Matti Peltola kirjoitti:
Tämä kyseinen malli muuten on valmistunut Revellin linjalta, ainakin rangassa olleiden merkintöjen mukaan, hyvinkin 2010-luvun nurkilla. Olikohan 2007? Eli ei tuo nyt "niin" vanha vielä ole… Siksipä vähän yllätti surkea valun laatu.
Varmaan se on valmistettu hiljattain, mutta muotit ovat lähtöisin 60-luvulta. Scale Mates on hyvä lähde sarjan alkuperää selvitellessä: www.scalemates.com/products/product.php?id=147774
Kalle Rantanen kirjoitti:
Varmaan se on valmistettu hiljattain, mutta muotit ovat lähtöisin 60-luvulta. Scale Mates on hyvä lähde sarjan alkuperää selvitellessä: www.scalemates.com/products/product.php?id=147774
No näemmä. Kiva tietää tuollaisen sivuston olemassaolosta, kiitos linkistä! Eli vanhahan tuo sitten taitaapi olla…
Palataan tähän keskusteluun:

Tuo malli on todellakin 60-lukulaista Revelliä. Ja on mielestäni aika turha yrittää tehdä siitä varsinkaan Suomi-mallia, koska paljon parempia aihiota Suomi-mallien tekemiseen on olemassa 1/72 skaalassa. Ellei sitten halua fiilistellä ja kehitellä modaamistaitojaan ja ylipäätänsä mallailutaitojaan.

Niinkuin olen aiemminkin sanonut aiemmin julkaisemani mallin yhteydessä.

Mutta jokainen mallailee tyylillään ja tätä ei mielestäni voi pitää muuna kuin harjoitusmallina. Jos haluaa autenttisen BW:n, niin ilman todella ekstensiivistä modausta se ei Revellin mallista onnistu. Itse tein hollantilaisen -339C:n, jonka modaus oli tästä mallisarjasta huomattavasti vähätöisempää, vaikkakin se oli silti todella työlästä kaikkine vaiheineen. Voitte kaikki käydä itse katsomassa.
Metalliväreissä olevia Brewstereita ei tosiaan liikaa tällä sivustolla ole nähty, joten siinäkin mielessä kiva lisä. Tuo metallipinta näyttää tosi hyvälle, ja vielä siveltimellä tehty. Kiillottuuko tuo Aquacolor maalaamisen jälkeen vai onko tuo ihan maali + lakka combon tulos? Vaikka sarjan taso on mitä on niin olet saanut siitä hyvän mallin aikaiseksi. Uutta mallia kehiin!
Janne,

Tarjonta oli yksi (pieni) syy päätyä kokeilemaan yksivärisen maalaamista, harjoitus oli tärkein :)
Aquacolor tekee hieman kiiltoa itsestään ainakin jos värinä on Gloss tai Metallic (silky-mattista ei ole kokemuksia vielä), mutta se on myöskin todella herkkä mattaantumiselle. Kun tein noita - mielestäni - superohuita kerroksia, mattaantumista tapahtui aina heti, jos maali ei "uinut" pinnan päällä. Kirkaslakka poisti kyllä nämä kohdat todella tehokkaasti ja tasasi sitä hyvin, joten eiköhän suurin kiitos lakalle mene.

Kiitos kehuista, aina pitää parhaaseen pyrkiä huonoistakin lähtökohdista. Ja aina lämmittää sydäntä jonkun muun arvostaessa kädenjälkeä :)
HannuL 1.2.2015 14:32 Vastaa lainauksella
Totisesti hyvin onnistunut metallipinta "niittihirviössä"
Kiitos HannuL :)

Itseasiassa vasta juuri vitriiniin tuota laittaessani huomasin, että tuohan on ihan kiiltävä tuo pinta ja heijastaa kivasti. Näemmä kuvissakin sen näkee, jotenkin mennyt ohi.

Ehkä teen joskus uuden samanmoisen niitit hiomalla ja jenkkiversion/jonkun täysin kuvitteellisen, jollaisen tuosta kai melkein ilman kauheata työtä voisi saada…
Matti Peltola kirjoitti:
Ehkä teen joskus uuden samanmoisen niitit hiomalla ja jenkkiversion/jonkun täysin kuvitteellisen, jollaisen tuosta kai melkein ilman kauheata työtä voisi saada…
Ihan kelvon tapaisen brewsterin olet tästä Rewellin tarpeettomuudesta saanut aikaiseksi. Jatkossa suosittelisin aihioksi Hasegawan pikkuroosteria, on aika paljon näköisempi ja muutenkin todellinen nautinto rakentaa. Ainakin tämän jälkeen.
Sen verran antennisiimoista, 0,10 siima on sekin hieman ylipaksua 1/72:en, lähemmäksi osuisi 0,06-0,08 pilkkisiima, löytyy kyllä kalastustarvikekaupoista.
Pitääpi pistää harkintaan tuo Hasegawan näkemys tästä.
Toisaalta olisihan se kiva, jos joskus saisi vaikka ihan rankasti valamalla oikeata muotoa tähän Revellin kauhistukseen, vaikka harjoituksen nimissä… On noita malleja nyt niin monta odottamassa, että pitää tehdä vanhat alta pois sekas ;)
Täytyy käydä paikallisella kalastustarvikekauppiaalla pyörähtämässä, jos sieltä ohutta pilkkisiimaa löytyisi, kiitos tästä vinkistä!

Nyt Ta 152H-1 työn alla, sitten olisi varmaan Ju88 C-6 Z/N:n vuoro.
perttiL 1.2.2015 19:19 Vastaa lainauksella
Moi Matti …

…ja mallistasi saamasi kehut ovat todella paikallaan. Olet todella hyvin onnistunut tämän hankalan Revellin mallin kanssa. Koneen pinta näyttää kuvissa onnistuneelta. Pari kommenttia sallittaneen; kaikki pinnan (ylisuuret ja vieläpä täysin väärät…BW:n pinta ei ole mallin esittämällä tavalla kohoniiteillä siroteltu)kohoniitit kun hioo pois, niin lopputulos on huomattavasti parempi…kuten useat jo aikaisemmin ovatkin jo todenneet. Selostuksesta ei ihan saa selvää, mutta lienetkö tavoitellut kiiltävää, maalaamattoman alumiinipinnan kiiltoa ? Suomeen tulleet koneet eivät olleet kiiltävällä peltipinnalla, vaan maalattuja. Kiiltäviä totta, mutta maalattuja.

Useat jo totesivat, että tämä Revellin BW on turhan haastava hyväksi Suomi-BW:ksi. Mm rungon lyhentäminen uomi-koneeksi on turhan hankala urakka. Mutta ei tämä Revell ole suomalaisittaankaan aivan "tarpeeton tai kelvoton". Sen runko käy hyväksi aihioksi meikäläisen Humun tekemiseen. Humuun runko tästä Revellistä ja loput helyt vaikka Hasen mallista.

mallailuterveisin pertti L

p.s. Scalemates on hieman erehtynyt mallin julkaisusta. Tämä BW on vuodelta 1964 … ei 1965. Totta, täysin toisarvoista triviaalia, mutta mallien historiasta kiinnostuneille maybe "tärkeää" …!?

sama
PerttiL,

En edes tiennyt, onko ne maalaamatonta alumiinia vai alumiinin/teräksen väriin maalattu (ainakin ne, jotka tulivat todistettavasti ilman camoa) - en ole yhtään lähdemateriaalia lukenut, vaan käyttänyt sitä ainoata jonka tuohon kuvaukseenkin laitoin. Eli en edes tiedä, tuliko itseasiassa jokainen kone maalaamattomana/kirkkaana maalattuna, vaiko vain osa.
Riippumatta tuosta, värihän on käytännössä täysin 1:1 sama ainakin Revellin väreistä, kun ottaa Aluminium, metallic tahi Steel, metallic. Testasin tätä vasemman siiven yläpuoleen "puolet ja puolet"-periaatteella. Tämä ei toki ollut viimeinen kerros, mutta minkään sortin sävyeroa en kyennyt havaitsemaan, mikä kyllä hieman pisti ihmetyttämään…

Ja kiitos myös kehuista! Hieman jo yllättynyt tästä positiivisen palautteen määrästä, jota tuo maalipinta saa… tietysti se on mukavaa, mutta nyt alkaa pikkuhiljaa nousta jo paineet tulevia malleja ajatellen ;o
perttiL 2.2.2015 10:21 Vastaa lainauksella
tere vielä,

Pari lisäystä tai pikemmin tarkennusta hyvään malliisi ja sen taustatietoihin. Kaikki Suomeen tulleet 44 kpl BW-konetta tulivat samassa asussa kuin on tekemäsi malli. Ne ei eivät olleet "kiiltävällä metallipinnalla" kuten esim on suihkukauden Fouga Magister. Vaan koneet oli maalattu USN BuAer Technical Orderin mukaisesti alumiinimaalilla, Aluminium Dope. Väritys antaa enemmän harmaaseen vivahtavan sävyn kuin täysin kiiltävän hopean. Kankaalla päällystetyt siivekkeet olivat muusta koneen "kiiltävyydestä" poiketen kiiltävämmät johtuen kankaan vaatimasta lakkauksesta.

Joihinkin koneisiin oli ehditty maalata USN BuAer TO No 101:n mukaisesti keltaiset siipien yläpinnat. Nämä ylimaalattiin Aluminium Dopella; hyvälaatuisissa lähikuvissa on nähtävissä keltaista siipien johtoreunassa.

Hyviä maaleja tähän ovat mm Humprol 191, Revell 91, Testor 1807, XtraColorilta X142 ja X500 …nämä muutamina mainittakoon. Eli mallinrakennuksessa on se helpotus, ettei näiden BW-koneiden pintaa pidä yrittääkään saada " peilinkiiltäviksi, maalaamattoman metallipintaisiksi". Puhumattakaan, että alkaisi päällystämään malliaan foliolla. Vaan mallin voi (=pitää) maalata Aluminium dopella niin kuin oli ne oikeatkin koneet maalatu.

mallailuterveisin pertti L
perttiL,

Kiitos faktapläjäyksestä! Onkin aika mielenkiintoisia tietoa tuossa, eli tosiaan se oikein vaihtoehto olisi ollut tuo Revellin 91 - Steel, metallic… jota toiseen siipeen laitoinkin testiksi, mutta tosiaan eroa ei silmin voinut havaita 99 - Aluminium, metallicin kanssa. Aivan 1:1 sävyltään oli. Tietysti kai mahdollista, ettei jompi kumpi maali ollut sekoittunut ihan Revellin näkemyksen mukaan ja siksi sävyeroa ei syntynyt… Mene ja tiedä.
Toisaalta kun en käyttänyt mitään kirjallisuutta, taikka käytännössä kyllä edes Googlea rakentamiseen niin eihän tuollainen tieto vastaan voisi tullakaan. Aina oppii uutta! :)
Ja tämäkin laitos sai uudet kuvat. Pitäisi näkyä vähän paremmin :) Jos referenssiä kaipaa, katsokaa työvaihekuvista pilotti - vanhat oli about yhtä tummat.