Pienoismallit.net

MiG-3

Palailua mallailun ihmeelliseen maailmaan helpohkon MiGin kera. Edellinen mallini valmistui reilusti yli 10v sitten, eikä kipinä koskaan halunnut sammua. Aloitan hieman rauhallisemmin helpommaksi ymmärtämieni mallien kanssa "opiskelijabudjetilla", eli käytännössä pensselimenolla mennään ja maalit/muut varusteet on pitkälti sitä, mitä hyllystä sattuu löytymään.

Malli on MiG-3 Porkryshkin 1941/1942-väreissä. Siirtokuvista 2 epäonnistui hajotessaan palasiksi (kolme pientä punatähteä ohjaamon molemmin puolin etummaisen lasin alapuolella), mutta "korvasin" tämän soveltamalla tähdet siipien yläpuolelle - ne kun olivat ohjeiden mukaan ylimääräisiä. Pahoittelut tästä aiheutuvalle mielipahalle niille, joille autenttisuus on äärimmäisen tärkeätä…

Maali on paikoin aika epätasaista ja lakkaakaan ei ole, enkä tiedä tuleeko ollenkaan. Antennijohtona toimii ompelulanka, joka olisi ehkä pitänyt dipata lakkaan paremman näyttävyyden nimissä.

Itse mallissa on vain 35 osaa ja on detaileiltaan suhteellisen yksinkertainen, enkä edes yrittänyt korostaa sen osia, koska taito ja tarkkuus ei riitä tähän vielä. Myöskin maalit valitsin sen perusteella, mitä oli tarjota:
Pohja: Revell Aqua Color 50, Light Blue
Yläpuoli: Vallejo Game Color 72.064, Yellow Olive
Laskutelit, renkaat, roottorin lavat, monet pienet mustat kohdat: Revell Aqua Color 08, Black
Raketit: Revell Aqua Color 39, Dark Green
Istuin: Revell Aqua Color 35, Flesh

Seuraavaksi jotain hieman isompaa fyysisiltä mitoiltaan, jos tuo maalaus alkaisi taas luonnistua ja saisi hieman tasaisempaa pintaa :)

EDIT:
Vinkkejä etenkin pensselimaalauksesta otetaan vastaan ilomielin, jotta tuon saisi toimimaan kunnolla. Ja nimenomaa akryylimaaleille, koska tinnereiden ym. kanssa en halua taistella kerrostalokämpässä. Revellin Aqua Color-sarjaa on kertynyt jonkin verran, joten niissä tarkoitus pysyä.

Siirtokuviin kaipaisin myös jotain vinkkiä, ettei jatkossa tuhoudu pienet turhan vuoksi: ei saanut enää irti (puhtaasta) sormesta, pinseteillä tarttui vesiastiassa lilluvaan kuvaan ja se hajosi oman painonsa vuoksi… Tai viimeistään paikallensa painaessa, vaikka kostealla pensselillä onnistuinkin kaikki muut kuvat siirtämään oikeaan kohtaansa - kunhan vettä oli ympärillä tarpeeksi.

Uudet kuvat 17.01.2016
Otin uudet kuvat itse malliin koskematta - edes mahdollista pölyä päältä en pyyhkinyt!

Kommentit

Hei vaan!

Kyllä noista HobbyBoss malleistakin saa hyvännäköisiä malleja. Akryylien pensselöinnistä en valitettavasti osaa sanoa mitään, koska itse käytän emaleja.

Menee ne pienetkin dekaalit pensselillä pintaan. Pinseteillä kiinni taustapaperin reunasta ja pensselillä varovasti pintaan, jossa on valmiiksi nestettä (vettä tai pehmennintä). Oikeaan asentoon siirtely ja odotus, kunnes suurin osa nesteestä haihtunut (tai imetty varovasti talouspaperilla). Vasta sitten painelu.

Älä käytä jatkossa ompelulankaa antenneissa. Korvaa se vaikka värjätyllä 0,1mm siimalla. Pikaliimalla tarttuu.
Akryyleillä voi harjoitella kuomun raamien maalaamista vapaallakin kädellä, terävällä puutikulla voi parsia lipsahduksia. Työnjälki on ihan siistiä, antennilanka ehkä liian paksu kuten edellä jo mainittiin.
Kuten edellä sanotiin, kuomun raamien maalaus, joka näkyy selvästi puuteena.
Ja pakoputkien väri,ovat nyt hopeiset, noihan kuumenee ja tummuu myös .
Kannataa käytää maskiteippiä potkurin lapojen kärjissä,ja monta ohutta kerrosta keltaistamaalia.
Tuo anteenilanka muistutaa kalinkan pyykkinarua nyt , EZ tai hyvin ohutta siimaa on parempi.
Neulomisessa käytetää myös tosi ohutta nylon lankaakin.
Kyllä hobby bossin malleista saa asiallisia pienoismallejakin.
Moi vaan kaikille ja kiitos kommenteista/vinkeistä!

Kyllä nämä asiallisilta tuntuu ainakin tämän yhden kokemuksella, ohjeet Tamiya-tyylisen selkeät (yhtään moista en ole vielä tehnyt, mutta ohjeita olen selaillut) maalausohjetta lukuun ottamatta, joka olikin selkein koskaan näkemäni - toisaalta myös yksinkertainen, kun ei minkään sortin camoväritystä ym.
Valupurseita oli kyllä aivan luvattoman paljon ja kaikkia niitä ei ilman kittiä olisi voinut saada pois; joten piilotin ne siistimällä purseita. Esim. koko peräsimen takaosan pituudelta menee pursetta, jota hioin ja viilasin ja leikkasin, kunnes en enempää voinut poistaa jättämättä ammottavaa rakoa perän puoliskojen välille. Hyvää opetusta tämä kyllä on!

Maalauksessa ohjeiden mukaan käytettiin yhteensä kolmea Gunze Sangyon väriä: Mr.Colour 20 - Light Blue, Hobby Colour/Mr. Colour 304 - Olive Drab ja Hobby Colour/Mr. Colour 316 - White Insignia.
Maalausohjekuva on väritetty, joten siitä katsoin mihin ja miten, sekä millä värillä mennään - pakoputkien väriä yritin matkia kansikuvan talviväristä, jossa olivat hyvinkin hopeankaltaisen harmaat

Kiitos Mika dekaalivinkistä, kokeilen tuota seuraavaksi! Nyt ei tainnut olla tarpeeksi liukastetta mallin puolella.
Kokeilen myös tuota siimaa, kunhan sellaista käsiini saan - tai löydän nylon-lankaa.

Pakoputket on tosiaan aivan liian vaaleat, jos ensi kerralla laittaisi vaikkapa valkoisen pohjan päälle ohuesti mustaa? Tai sitten ostan ihan oikeata tummanharmaata/antrasiittiä tm. väriä…

Jukka ja Eerik:
Kuomun raameja en yksinkertaisesti älynnyt maalata vielä kun oli irti, silloin kun olisi todella nätisti saanut sen tehtyä. Nyt varsinkin takaosan pieni kuomu on mahdotonta maalata, vaikka päällä olevan vielä saisikin - saatan joskus kokeilla jatkaa pienellä hifistelyllä tätä :)
Ensi kerralla ei jää tekemättä, jos ei aivot jäädä liikoja. Myöskin näppärällä teippailulla paketointiteipin kanssa uskoisin saavan "lasin" suojattua maalaukselta, jolloinka voi huiskia hieman vapaammin.

Joka tapauksessa mitä enemmän tätäkin mallia katselen hyllyn päällä, sitä enemmän se tuntuu olevan linjassa käsitykseni kanssa tasostani. Valmiiksi olen aikaisemmin maalannut edes melkein siististi yhden ainoan mallin; T-72:n joskus todella kauan (12v?) sitten. Sitä ennen värejä oli saatavilla itselläni käytännössä kolmea-neljää emalia Prisman hyllyltä, yleensä mustaa, hopeaa ja sinistä, kun en itse tienaillut rahaa omaan harrastukseeni… Lapsena olo oli rankkaa, kun vanhemmat ei ymmärtänyt pienoismallien päälle ja nyttemmin työ/koulu/koulutus ja autoharrasteluhommat vieneet paljon aikaa mallailulta.
Isojen pintojen sivellinmaalausta helpottaa, kun kostuttaa maalattavan pinnan ensin ohentimella.
Akryylien kanssa toimii parhaiten sylki tai sinolilla terästetty vesi. - Puhdas vesikin käy, jos on varmasti rasvaton ja puhdas pinta.
Maali levitetään mielummin vähän sahalaitaisesti vatkaten kuin ihan suorin vedoin.
Kiitos Jukka vinkistä!
Katsoinkin Youtubesta pari pensselinkäyttöohjetta sivellinmaalaukseen, jonka oppeja kokeilin jo työn alla olevan mallin pohjamaalissa. Ainakin se näytti onnistuvan juuri niin kuin pitikin, mutta toki se on vain pohja…
Tuo sahalaitavetkuttelu oli k.o videolla myös mainittu (oletan, että "using tiny zig-zag method" on sama asia). Pohjista tuli ainakin pikavilkaisulla oikein sutijäljettömät ja sileä + ohut. Pinnat ovat varmasti rasvattomia, mikäli rasvanpoistosaippua toimii toivotulla tavalla.
Tämäkin malli sai nyt uudet kuvat, paremmassa valaistuksessa. Helpottakoot teidän arviointityötä tämä! :)
Ymmärtääkseni nyt voi arvioida uusiksi (ainakin ylöspäin…). Toivottavasti nämä kuvat hipovat jo laadukkuutta!
En saa tuosta kamerasta aukkoa suurennettua käsin, joten joko etualalla tai taka-alalla on suttuista :(
Matti Peltola kirjoitti:
En saa tuosta kamerasta aukkoa suurennettua käsin, joten joko etualalla tai taka-alalla on suttuista :(
Siis mahdollisimman PIENI aukko, niin syväterävyys paranee. Sitten jalusta ja itselaukaisu.
Mika, anteeksi. Tarkoitin juuri sitä - nuo on menneet F3.2 - 4.x (tai noilla nurkin).
Mutta sanotko vaikka mielipiteesi, onko nämä paremmat? Oma näyttöni on todella himmeä (laatunäyttö ei paljoa valoa tarvitse), mutta kaikki vertailukohdat puuttuu. Vanhalla näytöllä vanhat kuvat näytti ihan OK.lta…
Matti Peltola kirjoitti:
Mika, anteeksi. Tarkoitin juuri sitä - nuo on menneet F3.2 - 4.x (tai noilla nurkin).
Mutta sanotko vaikka mielipiteesi, onko nämä paremmat? Oma näyttöni on todella himmeä (laatunäyttö ei paljoa valoa tarvitse), mutta kaikki vertailukohdat puuttuu. Vanhalla näytöllä vanhat kuvat näytti ihan OK.lta…
En muista miltä vanhat näyttivät, mutta nämä ovat kyllä riittävän valoisia. Jos pystyt ottamaan pitkällä valotusajalla vaikka jalustalta, niin ISO-herkkyyttä voisi myös pienentää.
Mika Kauranen kirjoitti:
En muista miltä vanhat näyttivät, mutta nämä ovat kyllä riittävän valoisia. Jos pystyt ottamaan pitkällä valotusajalla vaikka jalustalta, niin ISO-herkkyyttä voisi myös pienentää.
Jalustaa ei vielä ole, valotusajan säätöäkään en tuosta muuten laadukkaasta kamruunista ole löytänyt (tai sitten EVO :). ISO-herkkyyttä sentään osaan säätää. Noh, seuraaviin kuviin pyrin taas vähän oppimaan tuostakin lisää!
Mika Kauranen kirjoitti:
Älä käytä jatkossa ompelulankaa antenneissa. Korvaa se vaikka värjätyllä 0,1mm siimalla. Pikaliimalla tarttuu.
Kävin viikonloppuna hakemassa kitaran kielen, jota joku täällä oli suositellut. Paikallisen liikkeen pienin koko oli 0.09 tuumaa eli 0.228mm. En vielä ole kokeillut sen käyttöä, mutta yllätyin kuinka hyvin rullalle kääritty kieli avautui aivan luotisuoraksi. Tuon kanssa ei tarvitse huolehtia siiman kireydestä. Taittamista en vielä testannut, mutta tällä pitäisi saada todella hyvin aivan suoria johdotuksia sun muita. Näytti niin hyvältä, että pistin ebaysta tilaukseen sarjan, jossa tulee 6 kieltä väliltä 0.2 - 1.0mm suunnilleen. Hintaa oli saman verran kuin yksittäisellä täältä ostettuna.