Pienoismallit.net

T-64A

Osani T-sarjan vaunujen ryhmärakenteluun on Trumpeterin "T-64 mod 1972". Vuosiluvun perusteella tämä olisi T-64AK, mutta rakensin ilmatorjuntakonekiväärillisen version, joka taida olla T-64A. Joka tapauksessa Trumpeter on tehnyt yllättävän hyvää työtä, useissa kohdin on tehty tamiyat eli oikeasti mietitty asioita rakentajan kannalta. Malli on rakennettu lähes kokonaan "suoraan laatikosta". Ainoat muutokset ovat tornin valonheittimen kaapelin korvaaminen kuparilangalla, tukin korvaaminen puisella ja väärään järjestykseen liimaamani ilmatorjuntakonekiväärin hylsypussi ja valonheitin.

T-64 kuuluu siihen neuvostovaunujen jatkumoon, joka on valmistettu omaan käyttöön -- oletettavasti vähemmän kehittyneet vientivaunut olivat sitten erikseen. Länsikalustoon verrattuna vaunu on kevyt ja sisälle on tarvittu tilaa automaattilataajan ansiosta vain kolmelle miehistön jäsenelle. Todellista käyttöarvoa ei kuitenkaan ole testattu sotatilanteessa tasavertaisen vastustajan kanssa -- esimerkiksi Ukrainassa on kuitenkin käytetty T-64:n uudempia versiota.

Enemmän tietoja esikuvasta on mm. Wikipediassa.

Kommentit

PhantomII 25.11.2014 10:34 Vastaa lainauksella
Hiukan erikoisempi laite välillä. Jostain syystä en ole tätä tyyppiä sen kummemmin huomioinut ennen, mutta mallia katsellessa heräsi mielenkiinto vekotinta kohtaan.

Rakennusjäljessä en löydä moitittavaa. Tuo valonheitin/hylsypussi-tragediakin olisi jäänyt meikäläiseltä huomaamatta. Aito puinen tukki lienee helpompi vaihtoehto, kuin muovisesta tangosta värkkääminen ja näyttääkin paremmalta? Kiva nähdä näitä vähän harvinaisempia mallailukohteita. Luulen, että tämä T-vaunuryhmis tuottaa vielä jokusen muunkin hieman erikoisemman T-sarjan vaunumallin.
AJ 26.11.2014 09:19 Vastaa lainauksella
Moi Pasi, T-64 on yksi hienoimmista moderneista venäläisvaunuista ja erittäin ajankohtainen sellainen, kun kuvia niistä (Kharkiv Morozov Machine Building Design Bureau aka KMDB Harkovan tehtaan valmistamista T-64BV/T-64BM2/T-64U/T-64BM Bulat vaunuista) tulvii medioissa Ukrainan konfliktin molempien osapuolien käyttäminä - venäläisillä T-64BV vaunuja ja ukrainalaisilla T-64BM2/T-64U/T-64BM Bulat vaunuja. Ilmeisesti Ukrainalla on noin +/- 1500 T-64 vaunuversiota käytössään ja puolestaan Venäjällä vielä noin +/- 2000 T-64 vaunuversiota käytössään, tosin venäläis-T-64:sta suurin osa lienee ns. naftaliinissä.

En ole T-64 vaunu-asiantuntija,mutta T-64 Mod 1972 lienee lähinnä päivitetty T-64A tuolloin uudemmilla TPD-2-49 ja TPN-1-49-23 tulenjohtojärjestelmillä, R-123M radiolla ja 12,7mm NSVT itkk:llä sähköisesti toimivassa tornissa; kaikissa T-64A versioissa oli 125mm D-81T sileäputkinen vaunukanuuna. Joten eiköhän vaunumallisi ole T-64A, kuten olet itsekin merkinnyt. T-64AK on puolestaan komentovaunuversio T-64A:sta.

Kivasti rakennettu, maalattu ja viimeistelty, mutta olisin kaivannut hieman erilaisia värisävyvivahteita, sillä nyt vaunu näyttää melko monotoniselta. Samoin kulumaa ja säistämistä olisi voinut tuoda enemmän esille. Mutta kaikenkaikkiaan mukiinmenevä vaunumalli ja erityisen mielenkiintoinen vaunutyyppi. Olen seurannut yhden mestarimallarin T-64 vaunumallin rakentamista ja viimeistelyä - muistaakseni T-64B versio - ja loppupelissä T-64 on melko sirokokonen vaunu.

Mielenkiintoinen lisä T-sarjan vaunut ryhmikseen. Parhain terveisin, AJ
Kiitos kommenteista ja parannusehdotuksista -- näistä on aina hyötyä.

AJ, hyvä täydennys vaunun kuvaukseen. Selvensi minullekin mistä versioista oikein on kyse.