Pienoismallit.net

Fairey SwordFish Mk1 Floatplane (Stringbag)

Airfixin miekkakala kellukkeilla

Fairey Swordfish oli yksi WW2 menestyksimmäisistä FleetArmin torpedo koneista huolimatta sen ilmeisestä"antiikisuudesta" sodan alkaessa.Kone oli lisäksi auttamattoman hidas ja erittäin haavoittuvainen uusien vihamielisten laivasto hävittäjien hyökkäyksiä vastaan.Kaikesta tästä huolimatta "Miekkakalan" menestys Tarontossa Italian laivastoa vastaan ja koneen rooli Biscmarkin peräsimen torpedoinissa nostivat sen jonkin moiseen "ikonin"asemaan.
Swordfish mk1 koneen kelluke versio palveli myös useilla Royal Navyn taistelulaivoilla tiedustelu ja yhteys toiminta koneina.
Koneen ensilento tapahtui jo v.1933 ja jatkui aina miltei sodan loppuun v.45 saakka.Viimeinen lento Fleet Air Armin kaksitaso koneella tehtiin 28 kesäkuuta 45.
Tämä muutama vuosi sitten ilmestynyt Airfix/Hornbyn sarja on varsinainen helmi näiden uutukaisten rak.sarjojen joukossaSiirtokuva vaihtoehtoja on kaksi. Mallin ohjaamo ja miehistö kaukalo vastaavat pienoiskoossa kuta kuinkin Tamiyan isompaa48 sarjaa.Ainoat ongelmat joihin törmäsin rak.vaiheessa olivat ylä tason kiinnitys runkoon ja muistaakseni moottorin pakokkaasujen kerääjä renkaan sovitus.99% todennäköisyydellä nämä johtuivat omista töppöilyistäni.
Kumma että tätä mainiota sarjaa ei ole näkynyt laajemmin malli kaupoissa, ei ainakaan Savossa.Jos kiinostaa ja malli tulee vastaan niin kannattaa hankkia.
P.S Varokaa niitä kellukkeita, kiinnitys on totettettu hienosti esikuvan mukaan mutta nämä muovi kiinnikkeet eivät jaksa kantaa mallin painoa.Eli niks naks, tapista tuli kaks.

Kommentit

Ompas miekka kala kaikkilla lisukkeilla tuossa tarjotimella.
Maalaus rungossa hieman ëpätasainen vaalea harmaan ja naamiointi välillä.
Tuo yksi harjoitus pommiroikku ilkeästi siivessä.
Huippaisasti tehty takilointi, jossa aikaa meni.
Alustasta, vain oma makuasia: HMS Valiantin katapultti ja kiskot ja laivan kansi alle.
Luultavasti noissa taistelulaivojen koneissa ollut torpeedo aseistusta vaan tukialuksilla.
Olivat tiedustelukoneita ja tulenjohoa hoitavia koneita.
Onko kone sodan aikainen vai rauhanaikainen.
Ehkä tuo torpeedo ja sen kärryn ottaisin pois tuolta piilosta, ja seuraavaan swordfisheihin ,vaikka tukialuksen Ark royalin kannelle ja se mukaan.
Ei saa ottaa vakavasti vain oma ajatus asiasta ,eikä uudelleen rakentelua tuosta mallista.
Onhan se Airfixin uusi Swordfish taatusti hyvä mallisarja. Eerik tuossa kertoi jo aika paljon. Muuten ihan hyvin tehty malli, mutta takiloinnissa on joku löysä lanka ja se pommi. Tuskiompa muuten koneessa olisi yhtäaikaa pommit ja torpedo.
Kiitoksia vaan kommenteista Eerik ja Mika.Siinä kuva tekstissä kerrotaan ettei kone voinnutkaan kantaa moista lastia rojua siipensä alla. Ilmaisin asian ilmeisesti huonosti koska tarkoitus oli esitellä koneen mahdollisia asekuormia.HMS Valiant aluksen katapultti olisi varmaan hieno ja oiva alusta mallille.
Täytyy tunnustaa että tämä tuli rakenettua "pika" vauhtia näyttelyä varten. Aloitin su.iltana ja seuraavana to napsin kuvat ja pakassin mallin lootaan.Kiire ei kuulu mallin rakennus hommiin mutta joskus tulee asetettua itselleen turhan tiukkoja aikarajoja.Saimpahan kuitenkin mallin mukaan "Merikoneet" teemaan tämä sillä kustanuksella että yksi siiman pätkä tarttui kiinni sinne minne ei pitänyt ja pommi ripustimineen irtosi osittain ja jäi riippumaan.Eli mokat on kyllä havaittu, kiitokset mielenkiinnosta ja huomioista.
Verkkokassi, vai miksihän sitä kutsuttiinkaan, pikamalliksi hieno, takilointikin onnistunut suht hyvin, mittakaavakin kun on pienempi (ittellä menis hermo, pienen ritinän saattelemana päätyisi miekkakala roskiin)
En näe torpedon mukana oloa minään ongelmana, koska sehän on kärryssä, ei koneen alla. Hyvä lisä osoittamaan koneen tärkeää kuormaa. Alustaakin pidän ihan hyvänä ja tyylikkäänä. Itse kone on näyttävä, joskin nuo muutamat tekijänkin jo mainitsemat viat hieman syövät kokonaisuutta heikommaksi. Hatunnosto kuitenkin siitä, että tekijä tuo ne itse esiin, eikä niitä ole koetettu häivyttää, mikä mallia näin netin kautta tarkasteltaessa olisi helppo toteuttaa kuvakulmat valitsemalla. Hieno pikamalli, ja jo pommin uudelleen kiinnittämällä paranee olennaisesti lisää.
Täytynee jälleen ihailla rakennus taitoasi takiloinnin suhteen ja muutenkin vaikka yksi pommi on hiukan roikkumassa. Omaan tekemään koneen verrattuna on todella upean näköinen vaikka hiukan vanhennusta jäin kaipaamaan. Odotan innolla että pääsen tiiraamaan konetta lähemmin.
Mun mielestä tää on tosi kivannäköinen malli, reippaasti keskimääräistä parempi ja annoinkin mukavasti tähtiä sen vuoksi. En tiedä onko se toi takilointi vai mikä tekee sellaista aitoutta ja eläväisyyttä. Maalipinnan kulumaa ja ruostetta olisi kiva nähdä noissa kellukkeissa. Nehän kuitenkin on veden kanssa tekemisissä paljon, joten nyt tosi epärealistisen puhtaat. Itse kone ei mun mielestä vanhennusta juurikaan kaipaa.
Kiitokset kommentoinnista Jukka,Timo, Mikko ja M.Pajulahti.Ruosteet ja muut kulumat on jätetty tarkoituksella pos sillä tämä miekkakala oli taistelulaivan tiedustelu ja yhteystoiminta kone joka oli suoraan meriveden kanssa tekemisissä ainoastaan palatessaan laivan suojiin t.s. laskutuessaan sen viereen jälleen nosturilla laivaan nostettavaksi.En tiedä tarkkaan minkä kokoiset lentokone hangaarit O,een Elisabeth luokan taistelulaivoissa oli vai oliko sellaisia olleenkaan.Nämä kun olivat alunperin WW1 aikaisia aluksia.Tokihan nämä meritoiminta koneet ja tukialus hävittäjät kuluivat pahemman kera pitkillä reisuilla.Tämä käy hyvin ilmi kun katsoo joitain Jenkkien Tomcatteja puolentoista vuoden reissun jälkeen.Koneet eivät ole ruosteessa mutta harmaa maalipintakin on pahemman kera virttynyt.
AJ 23.11.2014 23:24 Vastaa lainauksella
Moi Opa, Onhan tämä kiistattua upea luomus pikku herrasmiesskaalan Swordfish Mk.1 kellukeversiosta - pelkästään takilointi on jo huippusuoritus tässä skaalassa. Taustoitus on erinomainen ja itse lekomalli on hienoa jälkeä; komppaan yllä olevia kehuja.

Näistä lentävistä miekkakaloista tulee aina väkisinkin mieleen, että aika rautahermoisia hemmoja olivat ne laivaston lentäjät, jotka näillä lensivät merten yllä - kaiken lisäksi Swordfisheillä saavutettiin melkoisia tuloksia, kuten esim. Battle of Taranto, historian ensimmäinen lentotukialuskoneiden hyökkäys laivoja vastaan ja tietysti Bismarckin vaurioittaminen kohtalokkaasti. Uskomaton leko.

Erinomainen suoritus Opa! Parhain terveisin, AJ