Pienoismallit.net

Sukellusvene Vesikko

CV-707

Vesikko CV-707 oli saksalaisen U-Boot Typ IIA:n prototyyppi. Lekomallarina en ole ollut aikaisemmin kiinnostunut vesialuksista, mutta Vesikko on suomalaisen sotahistorian kannalta merkittävä alus, ja Special Hobbyn äskettäinen Typ II -julkaisu innoitti minut yrittämään mallariurani ensimmäistä sukellusvenettä.

merkinnät

Maalasin suuret pinnat kynäruiskulla käyttäen Tamiyan akryylejä. Rungon punainen väri on XF-9 "Hull Red" joka minusta ainakin noin silmämääräisesti näytti sopivalta. Vedin ensin punaisen värin runkoon, sitten valkoisen ja mustan; maskauksen kannalta helpointa oli ruiskuttaa kannen ruskea väri viimeiseksi (sitä täytyy myöhemmin vielä vähän "käsitellä" ja litkuttaa paremman puuvaikutelman saavuttamiseksi). Tamiyan maskiteippiä kului kirjaimellisesti metritolkulla. Detaljeja täytyy vielä maalata keltaisella jossakin vaiheessa (keulan yläpinta ja torniin tuleva raita).
Kriittisempi rungon ja referenssikuvien tarkastelu johti siihen että päätin hioa sarjan esittämät koholla olevat hitsaussaumat pois (lähinnä rungon paineistetusta osasta). Tämä myös paransi rungon etu- ja takaosan välistä saumaa. Joitain detaljeja piti sitten lisätä Evergreenin profiloiduista styreenisuikaleista ja -tangoista. Lopputulos on huomattavasti paremman näköinen kuin jos olisin rakentanut "suoraan laatikosta". Lähelle keulaa lisäsin myös pienet pyöreät levyt esittämään etummaisten mikrofonien kansia; mikrofoneja oli useita molemmin puolin, mutta valokuvista en pysty erottamaan muita kuin ensimmäisen.
Vesikkoon joutuu lisäämään koko joukon kaikenlaisia detaljeja. Osan saa sarjasta, osa pitää tehdä itse. Noin pääsääntöisesti olen tehnyt kaikki tuet ja tangot joko Evergreenin standardituotteilla tai joissakin tapauksissa teräslangasta. Potkurinakseliin kiinnittyvät syvyysperäsimien (?) tuet jouduin rakentamaan itse, sarjan osat eivät juurikaan muistuttaneet valokuvien kertomaa. Madsen-tykin säilytystila ja sen kansi piti lisätä styreeniputken pätkästä ja paksusta styreenilevystä; kansi on "sorvattu" sopivan pyöreäksi ja poikkileikkaukseltaan kuperaksi. Detaljointi jatkuu vielä maalaamisen jälkeen.
Joitakin sarjan osia pystyi käyttämään tornin viimeistelyyn (esim. kansiluukku ja periskooppi). Tornin reunojen sisäpuolelle lisättiin styreeniliuskoista vahvikkeet joiden yläosat hiottiin kaareviksi. Torni on ylivoimaisesti vaikein osa Vesikko-projektia. Vesikossa oli puinen kansi joka sekin pitää rakentaa malliin itse. Käytin Evergreenion 0.5 mm styreenilevyä joka oli valmiiksi uritettu 1 mm:n välein; tällä simuloitiin kansilaudoitusta. Keulan ja perän päällystykseen käytettiin urittamatonta levyä.
Vesikon torni on ainakin skrätsäyksen kannalta aika vaikea rakentaa. Referenssivalokuvia ja mittapiirrustuksia tulee tutkia varsin tarkkaan. Takaosa on periaatteessa katkaistu kartio, sen rakensin leikkaamalla ensin kaksi ympyränmuotoista styreenipalaa jotka liimasin lyhyehkön styreeniputken päihin; tämän ympärille liimasin sitten ohuita styreenisuikaleita ja kittasin raot. Hiomisen jälkeen lopputulos oli vähintäänkin tyydyttävä. Tornin reunan yläosaan liimasin styreenisuikaleita ja sitten hioin sisäpuolen pyöreäksi. Lopputulos näyttää mielestäni samalta kuin valokuvissa. Varsinainen paineistettu torni on poikkileikkaukseltaan pyöreä, sen…
Sarjan runko koostuu neljästä suuresta osasta (kaksi kummallakin puolella), keulaan tulevasta laipiosta johon torpedoputkien päät kiinnitetään, sekä kolmesta kansiosasta. Runko meni kokoon helposti mutta kittiä kului jonkin verran. Torni oli CV-707:ssä aivan erilainen kuin sarjatuontantoveneissä. Se täytyy skrätsätä seuraavasti: Alkuperäisen tornin yläosa leikattiin pois. Etuosaan porattiin pystysuora reikä jonne sovitettiin tukeva styreeniputki; tämän ympärille "kietaistiin" 0.5 mm:n styreenilevyä uuden tornin ulkoseinäksi.
Special Hobbyn (tai siis "Special Navyn") saksalainen Typ II -veneen rakennussarja, vieläpä 1/72-mittakaavassa, oli merkittävä innoitus tälle projektille. Timo Merensillan aivan käsittämättömän hieno kirja "Vesikko, Suomenlahden hiljainen vartija" (Hobby-Kustannus, 2009) on aivan välttämätön lähdeteos mallinrakennusta varten; kirja löytyi Kuivalaiselta (mistä kiitos isälleni joka on vastuussa kyseisestä löydöstä ja hankinnasta). Rakennussarja löytyi Sprue Brothersilta tuollaiseen n. 90 US dollarin sopuhintaan. Vesikosta on myös netissä paljon valokuvia jotka merkittävästi auttavat työssä, esimerkiksi Vesikko-museon omat…