Pienoismallit.net

Handley Page Halifax MkV

Matchboxin mallisarja 1980-luvulta

II-maailmansodan aikana Britanniassa rakennettiin tehokkaita nelimoottorisia pommikoneita - kuuluisin näistä koneista on varmaankin Avro Lancaster.
Lancasterin lisäksi nelimoottoriset Halifaxit ja Stirlingit suorittivat useita pommitustehtäviä Britanniasta Saksan miehittämään Eurooppaan.
Handley Page Halifaxin MkV - versiossa oli laskutelineongelmia - koneen laskutelineet uhkasivat usein pettää, kun kone oli lastattu täyteen pommilastiin - sama ongelma vaivasi myös Stirling pommikoneita.
Niinpä britit kehittivät Halifaxeille ja Stirlingeille "muuta puuhaa" pommitustehtävien sijaan - useat näistä nelimoottorisista koneista muunnettiin liitokoneiden hinaajiksi.
Monet vanhat Halifaxit & Stirlingit saivat näin uuden tärkeän tehtävän, kun ne hinasivat perässään taivaalle maahanlaskujoukkoja kuljettavia isoja Horsa- ja Hamilcar-liitokoneita.

Tämä pienoismalli kuvaa Halifaxia, jota valmistellaan jossakin päin Britanniaa Normandian maihinnousuun liittyvään operaatioon kesäkuun viidennen ja kuudennen päivän välisenä yönä vuonna 1944.

TAISTELUTOVERIT-romaanissa kirjailija Stephen E. Ambrose kertoo monta mielenkiintoista tarinaa Normandian maihinnousuun osallistuneista liittoutuneiden maahanlaskujoukoista - hän esim. toteaa melko osuvasti näin:

- Adolf Hitler teki vain yhden suuren virheen Atlantin vallia rakentaessaan - hän unohti panna sille katon.

Viime keväänä tämän palstan myynti-ilmoituksista huomasin, että palstaveli Oskari Balk on myymässä legendaarista Matchboxin Halifax-mallisarjaa vuodelta 1984. Erinäisten vaiheiden jälkeen sain tuon sarjan sitten hankittua itselleni ja päätin, että 30-vuotta pahvilaatikossa muhinut muovisillpukasa pitää ehdottomasti saada rakennettua - senhän takia nämä Matchboxinkin mallisarjat on alun perin valmistettu!

Tämähän nyt valmistui sikälikin sopivaan aikaan, että palstalla on ihan viime aikoina pohdiskeltu sitä, että onko mitään järkeä nykyisin pyrkiä rakentamaan näitä ikivanhoja malleja? Noh, minun mielestäni on järkeä - omalla kohdallani tietysti tässä hommassa on vahvasti läsnä ns. Kova Nostalgiatujaus, koska olen jo pikkupoikana 1960-luvulla näitä Matchboxeja, Airfixeja ja Frogeja rakennellut - joten on ihan kiva fiilis rakentaa näitä nyt aikuisena uudestaan ja päästä siinä samalla ikäänkuin aikamatkalle ajassa taaksepäin omaan lapsuuteen.

Kaikki kuvissa näkyvä muovi on maalattu perinteisesti siveltimillä käyttämällä perinteisiä Humbrolin emalimaaleja & lakkoja.

Nurmikentällä olevat 1/72 skaalan figuurit ovat Preiserin, Revellin ja Airfixin tuotantoa - kentällä oleva kalusto on Airfixin nykyistä tuotantoa - paitsi tuo iso kuusipyöräinen tankkiauto ja liittoutuneiden valkoisella tähdellä varustettu Jeep - kummatkin ovat vanhaa Airfixia 70-luvulta ja itse asiassa niiden skaala on 1/76.

Kommentit

Vastaava malli roikkuu katossa, rakentelin sen joskus 15 vuotta sitten kun vielä sai jotain aikaiseksikin. Muistaakseni tämä oli Matchboxmaiseen tapaan vaivaton niputttaa kasaan, tosin mitään detalji-ilotulitusta se ei ollut.

Kyllähän tämä Halifaxilta näyttää ja vieläpä hyvältä sellaiselta. Raimo on kyllä kiitettävästi repinyt mallisarjasta irti sen mitä siitä on otettavissa. Alusta kaikkine tilpehööreineen antaa mukavasti lisämaustetta malliin.
^ Tero, suuret kiitokset kommenteistasi -on aina hienoa, kun ihmiset viitsivät sanallisesti kommentoida.
Kyllähän se niin on että mallit on tehty rakennettavaksi, hyvä näin että tämäkin näki päivänvalon. Laadukasta työtä on tuo. Hyvin tunnistaa tekijänsä näköiseksi. Joskus aikoinaan olen minäkin Halifaxin rakentanut mutta tais olla 70 luvun puolella :) Kyllä tuo värimaailma natsaa hienosti tuohon malliin.
Kuten odotaa voi monsieur Leinolta taas taattua laatua oli sitten vanha machboxi tai muu dinosaurussarja.
Ainoastaan ihmettytää tuo traktori ja pommikärry, jos mennään liitokonetta hinamaan normandiaan?
Vai onko kysymys vastarinta liikkelle pudotettavasta aselastista nyt.
Totta kai ikänäkyy mallissa,on se jo 30 vuotias uusinta painos machboxvaarista.
Kuinkas kaikki ajopelit on vihreitä,ainakin traktori ja pommikärry olisi kiva Rafin sinisellä ja muutama ajoneuvokin,omamakuasia.
Ja pilottit ja lentävä henkilökunta odotamaan kun on valmis lähtöön sivulla.
Alusta on taas kuin hieman lancasterista,nyt saa käsityksen että olisi kaikki kentät vihreää ruohikkoa.
Ehkä hieman betoni plaataa antaisi toisenlaisen tunteen.
Hyvin luultavaa että pienillä lisäscratsauksella saa ihan asiallisen nykymuodin mallin tuosta.
Ei muuta kuin malli kuin malli Leinolta niin jälki on loistavaa.
Tämähän on aivan selkeästi näitä hattu pois ja niin edelleen malleja. Raimolta voi odottaa juuri näitä.

Erityisesti siksi, että tämä on tehty Matchboxista ja siksi, että lisukkeeksi on väsätty loistava dio.

Mutta, maalaustuloksessa pistää nyt hieman silmään se, että ruskean ja vihreän rajat vaikuttavat hieman ylikorostuneilta, ihankuin olisi vähän vedetty jollain tummalla rajauskynällä. Siis minun silmässäni. Kertoisitko, Raimo, mitä teit värirajoille, vai onko kaikki vain minun vanhenevien silmieni kuvitelmaa?
eerik oksanen kirjoitti:
Ainoastaan ihmettytää tuo traktori ja pommikärry, jos mennään liitokonetta hinamaan normandiaan?
Vai onko kysymys vastarinta liikkelle pudotettavasta aselastista nyt.
Heh, odottelinkin, että koska joku tuota asiaa rupeaa ihmettelemään. Koneen pommiluukut ovat auki ja koneen mahan alla kenttähenkilökunta touhuaa jotakin. Traktorin ja pommikärryn lisäksi Halifaxin vierelle on parkkeerattu myös Punaisen Ristin auto. Jotakin pommikuiluun on lastattu, mutta mitä? Noh, sen saa jokainen mallia katsova tulkita omalla tavallaan.

Niin ja olen nähnyt valokuvia joissa lentokoneen vierelle pystytettävän huoltotelinesysteemin osia siirellään paikasta toiseen tyhjään pommikärryyn lastattuna - siinä esim. yksi mahdollinen selitys.
Mika Kauranen kirjoitti:
Mutta, maalaustuloksessa pistää nyt hieman silmään se, että ruskean ja vihreän rajat vaikuttavat hieman ylikorostuneilta, ihankuin olisi vähän vedetty jollain tummalla rajauskynällä. Siis minun silmässäni. Kertoisitko, Raimo, mitä teit värirajoille, vai onko kaikki vain minun vanhenevien silmieni kuvitelmaa?
Ruskean ja vihreän päälle on hierottu vaalean ruskeata ja vaalean vihreätä pastelliliitujauhetta - näin saa korostettua noita paneelirajoja, mutta samalla siinä touhussa tulee herkästi korostettua noita mainitsemiasi värien rajakohtia ja lopputulos näyttää hieman "sarjakuvamaiselta".
Henkka H 13.9.2014 20:22 Vastaa lainauksella
Sulla tuo tekemisen tahti on aika huikea, samalla kuitenkin säilyttäen korkean laatutason. Olen tämän joskus aikoinaan itsekkin kasannut ja olen sitä mieltä että vaikka mallilla on ikää, niin siitä saa hienon Halifaxin aikaiseksi. Hienosti tehty dio jota katselee jo pitemmänkin tovin.

Se mitä kirjoitat vanhojen mallien tekemisestä, on prikulleen juuri niinkuin itse ajattelen. Nämä nuoremmat mallarit eivät välttämättä jaa tätä käsitystä, eivät ainakaan vielä.
Henry Hammar kirjoitti:
Se mitä kirjoitat vanhojen mallien tekemisestä, on prikulleen juuri niinkuin itse ajattelen. Nämä nuoremmat mallarit eivät välttämättä jaa tätä käsitystä, eivät ainakaan vielä.
Niin, se tänä vuonna lähes täydellinen Tamiya tulee olemaan vuonna 2035 täyttä kuonaa. En tiedä tekevätkö "nämä nuoremmat" mallarit tuolloin näitä nykymalleja nostalgiamielessä.
Loistavaa että tämä tilanviejä sai arvoisensa kohtelun. Et sitten sitä Coastal Commandin konetta tehnytkään? Asenteesta 5*!
AJ 14.9.2014 11:45 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,
Mestarilta mestarimainen pienoismalli; ylläolevia kehuja kompaten. Uskoisin, että miltei kaikki on jo sanottu, mutta korostettakoon vielä, että kaikki elementit on nätisti nipussa; historiataustoitus, rakentaminen, maalaaminen ja viimeistely säistyksineen. Dioalusto on kaikkine figuineen ja kalustoineen on jo extraplussaa erinomaiseen lekomalliin.

Vanhat Matchboxit, Airfixit, Frogit, Revellit ja Monogramit (ja miksei Tamiyatkin) tarjoavat juuri tuon mainitsemasi nostagiatujauksen, josta tulee mahtava fiilis. Nämä nostagiamallithat pitää rakentaa juuri sellaisina, kun ne ovat ilman kaikkea ams ja yms roipetta, rennosti ilman suorituspaineita hauskaa pitäen - aivan kuten asiaan viittaatkin.

Nostalgiatujauksesta tappiin menevät starat - oi niitä aikoja; tässä on coolness factory myös huipussaan. Loistosuoritus taas kerran, Raimo! Parhain terveisin, AJ
^ Kiitokset kaikille kommenteista - ja Oskarille tiedoksi, että tosiaan hylkäsin idean Coastal Commandin koneesta lähinnä sen valkoisen värityksen takia - valkoinen väri kun on mallarin kannalta niin kovin hankala.
Rane 15.9.2014 14:07 Vastaa lainauksella
Hieno nostalgiamalli. Tosiaan, itsekin noihin vanhoihin tykästyneenä totean vaan, että niitä pitää rakentaa ihan tietyllä asenteella.
Suhtautumiseni alkuperäispakkauksessaa oleviin on vähän kaksijakoinen. Kiva olisi rakentaakin, mutta kiva olisi säilyttää ne keräilykohteinakin. Pari 60-lukulaista Airfixia odottaa laatikon pohjalla vaikeaa päätöksentekoa.
60-luvun lopulla tuli turattua Airfixin lootista noi Lancasterit, Halifaxit sun muut ilman maalausta ja lasiosat täynnä liimatahroja! Siitä huolimatta tunnen suorastaan liikutusta, kun katselen näitä vanhan mallisia malleja. Raimo on tavoilleen uskollisena jälleen tehnyt loistavaa työtä. Nyt oikein dioastelmassa. Wau, kumarrus ja kaikkea sellaista on tässä kohta todettava. Harmi, ettei voi antaa enampi pojoja!! Kiitos Raimo, jälleen kerran!!
Nostalgiaa!
Muistan joskus 80-luvun puolenvälin aikoihin lukeneeni liitokoneoperaatioista kertovan kirjan "Hiljaisten siipien sotaa" www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=1021350 ja sen jälkeen kuolanneeni Hämeenlinnan Centrumin mallihyllyssä pitkään tätä rakennussarjaa.
Italerin Horsa tuli rakennettua makuuhuoneen kattoon vähän sen jälkeen, mutta tämän sarjan rakentaminen toteutui vasta muutama vuosi sitten Coastal Commandin versiona Revellin julkaistua sen uusintapainoksena.

Jostain syystä kovimmat kicksit saan tästä harrastuksesta edelleen silloin, kun rakennan jotain poikavuosina lukemiini kirjoihin liittyvää aihetta. (Guy Gibsonin Lancaster, Pierre Clostermanin Tempest, Johnny Johnsonin Spitfire jne. Näitä lempiaiheita on vielä odottamassa ainakin: Gato-luokan sukellusvene (Aja Ääneti, Aja Syvällä), Bristol Beaufort (Torpedolentäjät))

Mikko
Raimo Leino kirjoitti:
Heh, odottelinkin, että koska joku tuota asiaa rupeaa ihmettelemään. Koneen pommiluukut ovat auki ja koneen mahan alla kenttähenkilökunta touhuaa jotakin… Noh, sen saa jokainen mallia katsova tulkita omalla tavallaan.
Näyttävät tunkeneen aikanaan Halifaxin pommikuiluun ajoneuvojakin laskuvarjolla toiminta-alueelle tiputettavaksi.

i22.photobucket.com…er1968/Aircraft/developmental%20aircraft/Halifaxwithunderslungjeeps.jpg

legendsintheirowntime.com/Content/1945/Halifax_Av_GB_4503_Abroad_p219_W.png
Rane kirjoitti:
Pari 60-lukulaista Airfixia odottaa laatikon pohjalla vaikeaa päätöksentekoa.
Sama tilanne on meikäläisellä Airfixin Short Stirlingin kanssa - 2 kpl noita vanhuksia olisi vielä jäljellä avaamattomissa laatikoissaan. Italerihan on lupaillut ihan uutta 1/72 mallisarjaa Stirlingistä, joten vanhat Airfixit taitavat jäädä laatikkojensa vangeiksi.
Seppo Valjakka kirjoitti:
tunnen suorastaan liikutusta, kun katselen näitä vanhan mallisia malleja.
Tämä on niin liikuttava harrastus ;-)
Mikko Pietilä kirjoitti:
Bristol Beaufort (Torpedolentäjät))
Tuo kirja pitäisikin saada uudestaan luettavaksi, niin sitten selviäisi, että "kultaako aika muistot" - nimittäin akoinaan tuota lukiessani taisin pureskella jännityksestä sormenkynteni olkapäitä myöten - noh, ainakin melkein. Muistan vielä kyseisen kirjan pokkariversion hienon kansikuvankin - mutta kirjailijan nimen olen unohtanut.

edit: piti sitten googlettaa tuon kirjailijan nimi - ja sehän oli Ralph Barker
Eemil Jäntti kirjoitti:
Näyttävät tunkeneen aikanaan Halifaxin pommikuiluun ajoneuvojakin laskuvarjolla toiminta-alueelle tiputettavaksi.
Kiitos tiedosta - tuotapa en ollutkaan kuullut! Tiesin kyllä, että esim. jeeppejä/tykkejä lastattiin liitokoneiden kyytiin, mutta tuo auton tunkeminen Halifaxin pommikuiluun on minulle ihan uusi tieto.