Pienoismallit.net

Jagdtiger Sd. Kfz. 186 (Henschel)

Korjausprojekti

Jagdtiger Sd. Kfz. 186 (Henschel), yli 70 tonnin Saksalainen toisen maailmansodan aikainen panssarintorjuntavaunu jota valmistettiin 88kpl vuosina 1944-1945. Itse panssarivaunusta on varmasti tietoa netti pullollaan, joten en syvenny siihen enempää.

Rakensin tämän mallin yläasteikäisenä melkein neljännesvuosisata sitten. En muista kumminpäin asia meni, ostinko ensin vaunun ja sitten päätin pitää esitelmän panssarivaunuista vai toisinpäin. Vaunun valintakriteereitäkään en muista, mutta ei varmasti liittynyt tankin yleisyyteen vaan lähinnä ulkoiseen kokoon pienoismallina, joka kiersi luokassa pulpetilta toiselle käsin kosketeltavana tehosteena. Esitelmän lähdeaineistona muistan käyttäneen TOP-Tietosanakirjaa, josta teksti kopioitiin suoraan käsin ruutupaperille, josta sitten luokan edessä jännittyneenä luin välillä nopeasti yleisöön kuikuillen.

Malli on Tamiyan vanhempaa tuotantoa, vanhemman sukupolven käsittääkseni erottaa kylkeen valetusta vaijerista. Itse mallin rakentamisesta en juuri muista muuta, kuin todella ärsyttävät ja hankalat telaketjut, letkuteloiksi niitä kaiketi kutsutaan. Mallin tein suoraan laatikosta ja jätin maalaamatta, kuva löytyy työvaihekuvissa. Malli sai pitkän aikaa olla hyllyssäni ja jossain vaiheessa se siirtyi kaapin päälle suojaan katseilta. Olin tämän mallin olemassaolon jo täysin unohtanut kunnes jokin aika sitten siivoilin vanhempieni varastoa ja yllätyksekseni löysin vaunun pahvilaatikosta suhteellisen ehjänä. Kai tällaiset nuoruuden mallit pitäisi antaa olla sellaisenaan, mutta en nyt malttanut olla ”fiksaamatta” sitä omasta mielestäni edustavampaan kuntoon. Työn suoritin economy-moodissa, eli en ostanut mitään tarviketta tai maalia mitä ei kaapista löytynyt. Palatelat sain taannoisesta kaivinkoneprojektista ylijääneistä paloista, jotka joku tällä foorumilla minulle ystävällisesti myi postimaksun hinnalla. Telat olivat vielä sattumalta Jagdtigeriin sopivat, joten kyseessä täytyi olla merkki korkeammilta pienoismallivoimilta antaa vaunulle uusi elämä. Paloja oli tosin vain noin puoleen matkaan joten piti pärjätä niillä ja tulos on nähtävissä. Kylkien koukut taittelin alumiinista ja kadonneita kansirakenteita paikkailin styreenillä. Vaikka ollaankin näin kesän kynnyksellä, hain jotain ankean oloista alkavan talven ensilumen alle jääneen hylätyn vaunun tunnelmaa. Ainakin osittain pääsin tavoitteeseeni, koska ankean oloinen malli siitä tuli kun lumesta (ruokasooda) tuli väkisin likaisen kellertävää. Lienee siis vielä sodan savujen ja pölyjen saastuttamaa… Ruokasooda oli myös rakeisempaa kuin kuvittelin.

Mitään historiapohjaa tälle mallaukselleni ei ole ja detaljit varmasti ihan metsässä. Odotukset tämän mallin onnistumisen kanssa eivät kovin korkealla olleet, mutta lopputulos miellyttää omaa silmääni alkutilanteen haurastunutta ja maalaamatonta muovihäkkyrää enemmän, joten kehtaan tämän laittaa jopa vitriiniin muiden mallien joukkoon ainakin toistaiseksi.

Lisää ja isompia kuvia TÄÄLLÄ jos kiinnostaa katsella. :)

Kommentit

Kyllä on autentisen tuntuinen ,eikä liian säistetty tai ruostuttettu.
Voisi sanoa että talvella 1946,ja ei ole koskettu romuuttusta varten.
Tottakai mg-42 on viety pois,kuten ulkoiset työkalutkin.
Nyt olisi paikallaan vanha kylti achtung booby traps ja hieman piikki lankaa vaunun ympärille?
Paremminkin( pelastakaa panssarijagdtiger )hyvin tehty ja pelastettu nuoruus ajan muovimalli paremmaksi.
Samalla saa harjoitusta eri teknikoista mallien myötä.
Oikein pahankin saa näytämään mainiolta,vaikka romutettavasi mennyt panssari,leko,,,,ynnä muut.
Ei ole väliä niiteistä tai mitoista, hitsipillillä vaan esittämään vaunun romuutusta.
Oikein hyvä idea,joka pelastaa monta mallia roskiksen joutumisesta.
Anteeksi,mun näytöllä lumi on todella hienoa mutta malli kuin basecoatin juuri saanut.Mun silmään ei toimi,toisin kuin upeat aikaisemmat mallisi.Aivan kuin homma olisi vasta kovasti vaiheessa..
Mikko
Toinen mahdollisuus on tehdä maalitaulu ampumaradalle,erinlaisia Osuman jälkiä eri kaliberin aseista?
Vaikka raahattu englantiin,ja joutunut sitten ampumaradalle maalitauluksi.
Ehkä myös enemmän pintakäsittelyä alkuperäiseen:valumaa vesisateista,lievää ruostetta esiin ainakin jo vuoden ellei enemmänkin maannut tuossa.
Kyllä Monsieur Järvinen on oikeassa,jotain puutuu tuosta vaunun kokonaistyylistä?Liian siisti nyt?
Jotenkin liian ehjän puhdas,olisi liittoutuneen korjaneet talteen moisen hirviön testeihin vain 88 kpl:ta.
Pitäisi saada sellaiseksi ettei tee mieli hinata pois tuosta,pahasti vaurioitunut moottorin osaan,metallin murtumia, lohkeamia?
Vaikka muutama tykkin osuma etupanssariin,eihän ne mikään liittoutuneiden tykki mene läpi tuosta .
Vaikka miehistö itse tuhonneet vaunun tuhoamispanoksilla.
Kannataa katsella tuhoutuneiden vaunujen valokuvia,jos saisi inspiraatiota,kun on ajatus miksi se on tuossa:hylätty noin ehjänä,bensiini loppussa, tekninen vika;
Miksi kaikki luukut on kiinni ?
Mutta ajatus ja idea on erittäin loistava pelastaa nuoruuden tai epäonnistuneet mallit roskiksesta.
maxres 24.5.2014 09:15 Vastaa lainauksella
Camo jäi vähän härmeen alle, lisäsin yhden kuvan josta vähän paremmin näkyy sävyjä ja pinnan kulumia, sama kuva TÄSSÄ isompana. "Studiossani" lienee turhan kirkas valo…

Miehet ovat ilemisesti jättäneet vaunun ehjäksi, koska ovat ajatelleet hakevansa vain pari lisälappua telarikon takia. Omat laput kun on jo kaikki käytetty. Ovat ottaneet mukaansa kk:n, mutta jääneet kuitenkin sille tielleen väijytykseen tai sodan loppumiseen. ;)
Nyt sai hyvän käsityksen oikein lievästä säistyksestä,kiitos kuvan no:4.
Aivan sopiva nyt kun katsoo kuvaa no:4.
Olisi ehkä voinut laitaa ruohoa kasvamaan telapyörien väliin?
Mutta on se noinkin hyvä
Jos tohon laittaisi pari ukkelia tarinaa synnyttämään, paranisi paljon! Ehdotukseni olisi esim. Vihulaiset otattamassa kuvia itsestään tankkia vasten tai partio tutkimassa moista möykkyä…
AJ 25.5.2014 10:59 Vastaa lainauksella
Moi Maxres,
Oikeastaan vasta nuo kuvalinkkisi kuvat tuovat oikeutta tälle vaunumallille. Lumi on tosi hienosti ja onnistuneesti tehty. Itse Jagdtiger on aavistuksen verran liian pliisu, koska sodan loppuvaihetta kohden vaunuväritykset menivät kohti tummempaa yleisilmettä ja vihreän värisävyn (Jagdtiger > RAL 6003) merkitys korostui versus keltainen (Jagdtiger > RAL 7028) ja punaruskea (Jagdtiger > RAL 8017) väri tricamossa. Joskus taannoin laitoin saitille useitä värikuvia Jagdtigereistä, joissa tämä tumma yleisilme näkyy selkeästi. Suuntaus "synkkään" goottilaiseen yleisvärisävyilmeeseen on kyllä nähtävissä linkkisi kuvissa, mutta se jää tosiaan aavistuksen verran heikoksi.

Hyvä idis dioon ja jos mukaan laittaisi Marcuksen ehdottamat figut, niin dion yleisilme kohenisi, eikä Jagdtiger korostuisi liikaa. Parhain terveisin, AJ
Joo, ei ollut tarkoitus alkaa suunnittelemaan toisen tekemää dioramaa, mutta AJ:n ja mun ehdotukset tekisivät tosi kutaa! Tuo on kuitenkin 1/35 kokoinen malli, niin tietty pateetisuus ei ehkä pue H
äntä ;)
Penaali 26.5.2014 21:31 Vastaa lainauksella
Rohkeassa yksinkertaisuudessaan loistava malli, ja ennen kaikkea kokonaisuus: ei puutu muuta kuin tähtikirkas yötaivas, tai vaihtoehtoisesti armottoman aurinkoinen pakkaspäivä.
Tämä ei jätä kylmäksi.
Mullekin tää malli toimi todella hyvin! Tuo huurre panssarin pinnassa näytti lisäkuvissa todella hyvältä, ja oikeasti kylmältä. Hillitty, huurteen peittämä maalaus näyttää hienolta ja antaa kuvan taistelujen päättymisestä, ainakin tämän vaunun osalta.