Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf-109K-4

< Schwartz Eins +

”<Schwartz Eins +”

edit 15.5.14: Yksi kuva on poistettu ja kaksi luonnonvalossa otettua on lisätty.

Toinen yritelmä Mersu-ryhmikseen. 1/72 Bf-109K-4 malli on vanhaa Hellerin tuotantoa. Merkinnät on Eagle Strike Productionin arkilta ”Defenders of the Fatherland” ja kuvaavat III./JG53n konetta huhtikuussa 1945. Ohjaajana oli Lt. Ernest-Dieter Bernhard. Samasta koneyksilöstä on hiukan tarinaa myös JaPo sarjan kirjassa Messerschmitt Bf 109K, Camoflage & Marking. Kirjassa ohjaajan nimi on muodossa Ernst-Dieter. En ole tarkistanut mistään, kumpi muoto on oikea. JaPon tietojen mukaan ohjaaja olisi tehnyt koneella pakkolaskun 19 huhtukuuta.

Värisävyt on Eagle Striken mukaan (RLM75/76/77), värirajat, yksityiskohdat ja ”hienisäätö” JaPon kirjaa ja Eagle Striken ohjeita soveltaen. JaPon kirjassa on enemmänkin spekulointia väreistä, mutta mitään varmaa tietoa ei esitetä. Arveluna on, että koneyksilö olisi viimeisiä valmistuneita K-sarjan Mersuja ja virallisten värien puutteessa maalauksessa olisi käytetty sitä mitä pajan nurkista sattui löytymään.

JaPon kirjasta löytyi valokuva, jossa mallailun kohde oli osittain näkyvillä. Kyseessä oli lentokentän reunalle kasattu ”romuläjä”, jonka reunassa Musta <1+ makasi. Kuvasta ei paljoa voinut päätellä, koska ohjaamosta eteenpäin moottoripellitys puuttui kokonaan ja kone oli vailla pyrstöä.

Malli on rakennettu suoraan laatikosta. Vyöt lisäsin Tamiyan maskiteipistä. Kuomun maskeeraaminen sujui aika nopeasti koska Erla kuomussa on mukavan vähän raamitusta verrattuna alkusarjojen kassakaappikuomuun. Kuomu istui paikalleen vähän paremmin kuin Hasegawan E-Mersussa, mutta sovitteluksi meni tässäkin mallissa.

Kuten jo totesin, mallisarja on vanhaa Helerin tuotantoa. Tämä käy ilmi etenkin siitä, että paneeliurat on esitetty kohoviivoituksella. En alkanut niitä hiomaan ja uria kaivertamaan.

Spinnerin spiraali on siirtokuva. Oli aika haasteellinen asennettava. Siitäkin huolimatta, että älysin tehdä reiän spiraalin keskelle tykinputkea varten. Micro Solia kului ennenkun spiraalikuva asettui edes jollainlailla paikoalleen.

Väreinä on käytetty lähinnä XtraCororin emalivärejä. Ovat aika haastavia maalattavia pensselillä. Tästä syystä väripinta ei ole paikoitellen niin tasainen kuin olisin halunnut. Oikea lanttaussuhde on vielä hakusessa. Lisäksi maalin juoksevuus eri purkkien välillä tuntui vaihtelevan. Paneelirajoja yritin korostaa sieltä täältä kuivapensselöinnillä. Vaikka yritin olla varovainen likaamisen ja pakokaasuvanojen kanssa niin siitä huolimatta väriä holahti paikoitellen vähän liikaa. Pärista töhrystä tulii liian terävä rajaisia. Oletettavasti esikuvalle ei liiemmälti lentotunteja kertynyt.

Tässäkin rakentelussa tuli opttua jälleen kerran asioita kantapään kautta. Tamiyan vihreäkorkkinen nesteliima on aika kovaa kamaa. Sitä lipsahti maalatulle spinnerille ja väri rupesi kiehumaan. Ei muuta kun hio ja maalaa uudelleen. Sama ilmiö tapahtui Xtraolorin värille. Liian paljon Diccoa aiheutti sen, että pinta rokahti heti ensi sivelyllä. Onneksi kyseessä oli korkeusvakaajan alapinta niin ei erotu niin selvästi. Hio ja maalaa uudelleen. Kokeilin myös Xtran ohentamista Revellin ohenteella. Toimi kohtuu hyvin, yllättävää kyllä. Sekoitusta sai olla hämmentelemässä aika usein maalaussession aikana ja loppua kohti väri sakeni sen verran että tippa ohenninta piti lisätä. Eli säätämisen puolelle meni.

Seuraavaksi menee Academyn Mersu kokoonpanolinjalle.

E-P

Kommentit

Taas mersu pienoismalli;netin sineen.
Nyt tuossa erla kabinin raamit rönsyilee,onkos oikea sana ???
Anteeni kaapeli menee ihan väärästä paikkasta tuo renkaan läpi?
Luultavasti se on siiven alaosassa tuo anteeni,siis ei kaapelia?
Joka on hieman liian paksu nyt ,vika hellerin.
Olisiko laskutelineiden kulma nyt hieman liian jyrkkä tässä mallissa?
Pakokaasun vana on kuin mekaanikko maalannut tuon?
Spinneri hyvin onnistunut.
Naamiointi maalaus ehkä liian terävät ja jyrkät rajat,mutta pensselillä tehty.
Nyt on vaikea sanoa maalien väreistä,olisiko kamerassa tasapaino pielessä?
Moi eerik

Kiitos palautteesta. Antennin asemoinnista saa "syyttää" Eagle Strikea sekä JaPon Mersu kirjaa, molemmissa lähteissä lanka oli piirretty menemään kehäantennin läpi. Valokuvissa lankaa en erottanut.

Laskutelineet meni siihen kulmaan kun Heller oli aikoinaan viisaudessaan päättänyt, en alkanut säätämään.

Värirajat oli JaPon mukaan terävät. Kyseiseen yksilöön Eagle Strike ei tarjonnut lainkaan täplitystä, ei edes pyrstöön, joka oli K-4 alatyypissä yleensä täplitetty.

Väreihin saattaa vaikuttaa itse valokuvaustilanne. Ikkunasta tuli pilvipoutaista luonnonvaloa ja vastapuolella oli loisteputki. Kamerassa oli automatiikka-asetukset. Voisin joku päivä kokeilla paria uutta kuvaa pelkässä luonnon valossa.

Pohja on maalattu Xtran RLM76 värillä ja tumma väri <1 koodin alla on RLM74. Loput on myös Xtarcolorin emaleja suoraan purkista, mutta sävyt on valittu "vähän sinne päin"-fiiliksellä.

E-P
eerik oksanen kirjoitti:
Anteeni kaapeli menee ihan väärästä paikkasta tuo renkaan läpi?
Luultavasti se on siiven alaosassa tuo anteeni,siis ei kaapelia?
Se menee ihan oikeasta paikasta.
Siiven alaosassa on kohtilentolaitteen FuG 16 ZY- radion ns. Morane-antenni, sillä ei ole mitään tekemistä rungon radioantennin kanssa.
Kannattaisi tarkistaa omat "faktat" ensin, ennenkuin lähtee huutelemaan perättömiä.