Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf 109 E-4

Rommelin ilmasuoja Afrikassa 1941

On aika "korkata" Messerschmitt Bf 109 ryhmärakentelu.
Rakentamani malli kuvaa vuonna 1941 Pohjois-Afrikassa toiminutta koneyksilöä. Mallin esikuva oli tavallaan E-seiskaksi päivitetty E-4 versio - siinä oli esim. virtaviivainen spinneri, joka tuli tutuksi vasta E-7 versioissa - koneessa on kuitenkin E-4 mallin ohjaamon kuomurakennelma/tuulilasi - ja sitten taas E-7 versiosta tuttu lisäpolttoaineen/pommin teline koneen mahan alla. Tässä koneyksilössä ei myöskään ollut oikealle sivulle aukeavassa kuomussa kiinnitettynä teräsviritelmää, jonka tarkoitus oli suojata pilotin päätä takaapäin.

Konetyyppi lienee monelle mallarille hyvin tuttu, joten ei siitä sen enempää.
Malli on maalattu Humbrolin emalimaaleilla ja rakennettu "suoraan laatikosta" lukuunottamatta antennilankoja ja pilottia - pilotti on löytö miljoonalaatikon pohjilta.

Kommentit

Mistä tuollaisia cocpittejä saa?
Jussi Pukkila kirjoitti:
Mistä tuollaisia cocpittejä saa?
Cocpittejä? Tarkoitatko tuota yhdessä kuvassa mukana olevaa isoa Mersun mittaritaulua? Jos tarkoitat, niin se on tsekkiläisen Eduardin tuote - skaala on 1/6 ja noita myy Suomessa ainakin Kuivalaisen kauppa Helsingissä - hintakaan ei ole paha - ja tuo mittaritaulu on siis ihan muovia - mukana tulee myös metalliosia. Tuohan sitten ei ole mikään "valmis taulu", vaan se on rakennussarja, joka pitää itse rakentaa ja maalata. Jos meinaat tuollaisen hankkia, niin tavallisen muoviliiman lisäksi tulet tarvitsemaan pikaliimaa tai akryyliliimaa - mukana olevien metalliosien kiinnittämiseen.
hynkkeli 21.3.2014 17:16 Vastaa lainauksella
Banzai Models myy noita mittaritauluja myös. .
Olipas taas vähemmän hauskaa huomata vasta omia valokuvia tietokoneelta katsoessa, että kamera on tallentanut jonkin ihmeellisen "jengan" tuohon ohjaamon kuomun mastosta pyrstöön johtavaan antennilankaan.
En tajua - koko lanka on maalattu yltä/alta/päältä/välistä/ja vielä jostakin muualtakin mattaharmaalla - ja kuitenkin kuvissa tuossa langassa näkyy joku outo "jenga". Jos nyt joku edes ymmärtää mistä minä tässä urputan?
hynkkeli 21.3.2014 17:27 Vastaa lainauksella
juu totta, näyttää kuin olisi kierteellä lanka..
Kyllä se hinaus vaijerilta näyttää,samassa tuo anteeni masto onko hieman vinossa taaksepäin?
Missäs on jarru letkut mersusta onko Ali Baba varastanut nuo letkut?
Vielä yhdeksän valokuvaa ,ja alta ei yhtään?
Maalaus on kuten aina taattua Monsieur Leinon työtä,laskutelineet ovat tosi mahtavat oikean pölyisen tuntuiset.
Mutta vaatisi jo jonkin verran kulumaa koneseen ,hiekka ja sinkoilevat sora tekee koneseen naarmuja?
Kuunteleeko pilotti radio:DAK afrikan ,Lili marleenia kun katsoo ylös taivaseen ja haaveilee omasta heilasta?
Muuten malli on oikein makea,noilla lipsahduksilla olisiko jotain tuolla lancaster oluella tässä asiassa osansa?
AJ 21.3.2014 21:49 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Ryhmiksen vetäjältä heti kättelyssä kovatasoinen ja tyylikäs avaus ryhmikseen. Rakentaminen, maalaus, viimeistely, säistys ja valokuvat; kaikki on hienosti kondiksessa - aloituskuva kolmella Mersulla höystettynä mittaritaululla ja mv-kuva kruunaavat kokonaisuuden. Upea Mersu-lekomalli, se on selvää; väritys- ja maalaus ovat upeaa jälkeä.

Yksi juttu tosin tuli mieleeni; onko kyseessä olevan Mersu-mallin esikuva ole ylivääpeli (Ofw.) Hermann Försterin, 2./JG 27, Messerschmitt Bf 109E-4/7N Trop Gazalassa, Libyassa kesäkuussa 1941. Ohessa värikuva lekosta: [img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/26/90/112690.jpg[/img] Tällöin camo on vääränlainen, mutta lienen väärässä esikuvasta ja oli niin tai näin ko. joka tapauksessa upea Afrikka-Mersu.

Kova aloitus ryhmikseen ja nätti Messerschmitt Bf 109E-4/7N Trop. Parhain terveisin, AJ
On kyllä tyylikäs ja sopivan kauhtunut mersu. Tykkään tuosta hillitystä mutta silti käyttöä nähneestä ulkoasusta(vai miten sen nyt vaikeasti sanoisi:)
eerik oksanen kirjoitti:
Missäs on jarru letkut mersusta onko Ali Baba varastanut nuo letkut?
Vielä yhdeksän valokuvaa ,ja alta ei yhtään?

Mutta vaatisi jo jonkin verran kulumaa koneseen ,hiekka ja sinkoilevat sora tekee koneseen naarmuja?
Kuunteleeko pilotti radio:DAK afrikan ,Lili marleenia kun katsoo ylös taivaseen ja haaveilee omasta heilasta?
Jarruletkut jätin laittamatta - olin nimittäin melko kypsää tavaraa jo pelkästään tuon antennilankahässäkän laittamisen jälkeen - hemmetti että nuo langat ovat minulle aina vihoviimeinen riesa.

Miten niin alta ei ole yhtään valokuvaa - kyllähän sitä alapuolta ainakin osittain näkyy parissa matalalta koneen vierestä otetussa kuvassa.

Ja kyllä koneessa kulumia on - eivät näköjään välity kovin hyvin katsojalle näissä valokuvissa. Esim. siipien/rungon yhtymäkohdassa (kainalopellitys) on paljonkin pilotin/mekaanikkojen jalkineiden jättämiä jälkiä - tosin kummassakin kyljessä tummat pakokaasuvanat peittävät nuo jäljet melko tehokkaasti.

Ja ei, pilotti ei kuuntele radiota - eikä katsele taivaaseen muutenkaan huvikseen - hän on just aivastamaisillaan ;-)
AJ kirjoitti:
onko kyseessä olevan Mersu-mallin esikuva ole ylivääpeli (Ofw.) Hermann Försterin,
Tuskin on Försterin kone - mallin esikuvan lentäjästä minulla ei kylläkään ole mitään tietoa - esikuvana on mustavalkoinen sodanaikainen valokuva, jossa numerolla 3 varustettu täplitetty Mersu lentää matalalla aavikkomaiseman yläpuolella. Kuvassa ei näy esim. mitään ilmataistelujen voittomerkintöjä peräsimessä - eikä muitakaan tunnuksia rungossa - paitsi nokassa oleva pyöreä Afrikka-tunnus.

edit: siinä linkittämässäsi Försterin Mersun kuvassa näkyy myös, että ohjaamoon on asennettu pilotin päätä takaapäin suojavaa panssarointi - tuossa minun mallin esikuvassa sitä panssarointia ei ollut.
jarno törmänen kirjoitti:
On kyllä tyylikäs ja sopivan kauhtunut mersu. Tykkään tuosta hillitystä mutta silti käyttöä nähneestä ulkoasusta(vai miten sen nyt vaikeasti sanoisi:)
Juu siis tarkoitus oli nimenomaan kuvata konetta, joka on vasta Afrikkapalveluksensa alkutaipaleella.
Hei Raimo!
Hieno Eemeli,värit ja sävyt hyvin kohdillaan.Pakokaasuvanat ovat kuitenkin mielestäni vähän epäonnistuneet,kulkevat paikoin epäloogisesti suhteessa virtaukseen pakoputkien takana ja ovat paikoin kuin hiilellä sutaissut.
Rakentaminen on siistiä lukuunottamatta tuota kokonaisilmettä heikentävää antennihässäkkää.
Koneen esikuvasta en tiedä,tuo takarungon valkea rintamatunnus on poikkeuksellisen kapea ja edessä. Siipien palkkiristit vaikuttavat liian pieniltä,mutta se taas on niiden tekijän moka.
Säistys istuu aavikolle hyvin,
Mikko
Todella yleinen virhe on maalata tuohon kabiinin kääntyvään osaan alkupään mersuihin keskelle raami.Ennen g-mallia siinä ei keskiraamia ollut vaan ainoastaan limittäin menevien pleksilasien aiheuttama "samentuma" .Etummainen lasi oli liukuva,siksi limittäin kulkeva sauma.
^ Moi Mikko

Oletko muuten aivan 100 % varma, että jokaisessa koskaan rakennetussa Mersun E-mallissa pakokaasuvanat olivat identtiset? Ja tähän perään toki vahva ;-) Esim. tässä mallissa yritin kyseisissä kohdissa toteuttaa sitä ajatusta, että heti tuon pakokaasusarjan takana koneen pellitykseen kohdistuu niin kova kuumuus (varsinkin Afrikan aavikko-olosuhteissa), että se ns. nokeentuminen ei ala heti sen takimmaisen pakoputken takana - vaan pellityksen maalaus on siinä kohdin kuumuudesta vaalentunut.

Ajattelin muuten seuraavassa 1/48 Mersussa kokeilla tuossa antennilankahässäkässä sitä kaikkein perinteisintä keinoa - eli muovisen valurangan pätkän kuumentamista avotulella - ja sitten sen sulaneen rangan venyttämistä hyvin, hyvin, hyvin ohueksi. Tosin minun tuurillani tuossa touhussa onnistun polttamaan koko talon, mutta tuohan on melko pieni hinta onnistuneesta 1/48 skaalan antennilangasta?
Helvata, että minua risoo nämä II-maailmansodan lentokoneiden antennilankaviritykset - tuo ei kuitenkaan ole minulle täysin riittävä syy siirtyä rakentamaan suihkukoneita - näissä potkurikoneissa kun vaan mielestäni on sitä kuuluisaa "MUNAA" paljon enemmän kuin suihkareissa.
Kyllä mersuissa pakokaasuvanat noudattaa muodoltaan samaa kaavaa.Värisävyissä oli varmasti eroa riippuen koneen kunnosta, säädöistä ja myös polttoaineen laadusta sekä oktaaniluvusta.Luulen..
m t järvinen kirjoitti:
Todella yleinen virhe on maalata tuohon kabiinin kääntyvään osaan alkupään mersuihin keskelle raami.Ennen g-mallia siinä ei keskiraamia ollut vaan ainoastaan limittäin menevien pleksilasien aiheuttama "samentuma" .Etummainen lasi oli liukuva,siksi limittäin kulkeva sauma.
Huomasin tuon saman tutkittuani tarkemmin lähikuvia Eemeleiden kabiineista Squadron/Signalin Mersujulkaisusta - toki olin siinä vaiheessa jo ehtinyt kyseisen "raamin" maalata.
Sinä kun tiedät paljon näistä Eemeleistä, niin mites sitten tuon kabiinin oikealle kääntyvän osan "kääntymisrajoitus"? Oliko se saranoitu ovelasti jotenkin niin, että se ei voinut esim. ihan kokonaan aueta alas asti koneen kylkeä vasten? Kysyn tätä sen takia, koska monessa valokuvassa tuo sivulle aukeava kabiinin kulmikas osa osa kiinnitetty ohuella "vaijerilla" siihen ohjaamon kabiinin takimmaisen osan raamitukseen - tuo vaijeri tietysti estää sen kabiinin aukeamisen sivulle päin "yli" - MUTTA sitten monessa valokuvassa tuota kyseistä vaijeria ei ollenkaan näy - mikäs sitten esti tuota kulmikasta kabiinia aukeamasta "yli"?
Jopas tuli monimutkainen selitys - toivottavasti kuitenkin se varsinainen asia tuli esille.
Oma käsitykseni on että se vaijeri nimenomaan on asian a ja o.Kuvia katsellen uskoisin,että muuta-ainakaan käyttöä kestävää-rajoitusta ei saranassa ollut
m t järvinen kirjoitti:
Oma käsitykseni on että se vaijeri nimenomaan on asian a ja o.Kuvia katsellen uskoisin,että muuta-ainakaan käyttöä kestävää-rajoitusta ei saranassa ollut
Joten herää kysymys, että miten homma toimi ilman tuota vaijeria? Nimittäin sadoissa II-maailmansodan aikaisissa valokuvissa on näkyvissä satojen Mersujen avonaisia kabineeja - ja sadoissa kuvissa se vaijeri puuttuu kokonaan, eikä se kabiini silti ole auennut "yli" koneen kylkeä vasten - toisaalta taas sadoissa kuvissa se vaijeri on mukana kuvissa.
Ehkä ei pitäisi mennä ajattelussa näin pitkälle - tai sitten on vaan varminta rakentaa ne Mersujen mallit kabiini kiinni.
AJ 22.3.2014 15:03 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,
Raimo Leino kirjoitti:
Tuskin on Försterin kone - mallin esikuvan lentäjästä minulla ei kylläkään ole mitään tietoa - esikuvana on mustavalkoinen sodanaikainen valokuva, jossa numerolla 3 varustettu täplitetty Mersu lentää matalalla aavikkomaiseman yläpuolella. Kuvassa ei näy esim. mitään ilmataistelujen voittomerkintöjä peräsimessä - eikä muitakaan tunnuksia rungossa - paitsi nokassa oleva pyöreä Afrikka-tunnus. edit: siinä linkittämässäsi Försterin Mersun kuvassa näkyy myös, että ohjaamoon on asennettu pilotin päätä takaapäin suojavaa panssarointi - tuossa minun mallin esikuvassa sitä panssarointia ei ollut.
Näin vähän aprikoinkin, ettei ko. Försterin leko, tämän vuoksi kirjoitinkin, että tuskin on; mutta tuo punainen kolmonen hämäsi - Försterin lekossa oli musta kolmonen punaisilla reunoilla.

Ok, sitten ko. on pakko olla tämä Messerschmitt Bf 109E-4N Trop, 1.JG 27, Gazalassa, Libyassa vuonna 1941 ja myöhemmin vuonna 1942 hieman päivitettynä, koska tiettävästi muita numero kolmosia ei ollut Afrikassa; ohessa muutama kuva koneesta:
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/26/96/112696.jpg[/img]
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/26/97/112697.jpg[/img]
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/26/98/112698.jpg[/img]
Koneen lentäjä ei ole tiedossa, mutta tästä lekosta on otettu useita mv-kuvia ja muutamia värikuvia. Kuten jo aiemmin totesin, Mersusi camo on tosi onnistunut.

Parhain terveisin, AJ
Ehkäpä Raimo sarana kesti vaijeritta alkupään kevyemmän kuomun painon ilman pääpanssaria?Panssarin kanssa ja myöhempää G-mallin vastaavaa ei varmaankaan
Oippa 23.3.2014 01:56 Vastaa lainauksella
m t järvinen kirjoitti:
Ehkäpä Raimo sarana kesti vaijeritta alkupään kevyemmän kuomun painon ilman pääpanssaria?Panssarin kanssa ja myöhempää G-mallin vastaavaa ei varmaankaan
Aivan näin. Ja just niin.
PhantomII 23.3.2014 20:07 Vastaa lainauksella
Wau! Pikkupoikana, kun malli- ja lentokonemaailma oli vasta avautumassa, leimauduin oitis näihin aavikkokaavioisiin Mersuihin. Niitäkin kaavioita on useampia, mutta tämä on hienoimmasta päästä kyllä ehdottomasti.

Mallista heitän vanhat tutut hyvät arviot.
Tally-ho 24.3.2014 08:48 Vastaa lainauksella
Hei Raimo, olet taas tehnyt hienon mallin, ja maalannut sen sivellintekniikalla. Kerrassaan erinomaista työtä! Komppaan kolleegojen kommentteja ja parannusehdotuksia, mutta antaisin vinkin siihen antennivaijeriongelmaan. Itse olen tehnyt vaijerit 0,08 millin mormuskasiimasta. Vaijerin värjäämiseen olen hankkinut mustan, leveäkärkisen permanent-tussikynän. Kynän kärkeen olen tehnyt syvän viillon. Tämän kolon läpi vedän edestakaisin siimaa, kunnes se on tasaisen musta. Homma toimii mielestäni erittäin hyvin. Luulen että Mersusi antennivaijeri näyttää kiertyneeltä sen takia, että se ei ole tasaisesti värjäytynyt. Minkälaista materiaalia olet muuten käyttänyt antennivaijeriin? Minusta vaijeri näyttää hieman paksulta 1:48 skaalaiseen Mersuusi.

T. Tally-ho
Tally-ho kirjoitti:
Minkälaista materiaalia olet muuten käyttänyt antennivaijeriin? Minusta vaijeri näyttää hieman paksulta 1:48 skaalaiseen Mersuusi.
Se vaijeri on tehty venyvästä elastaanilangasta - olisi kai pitänyt venyttää sitä enemmän, niin se olisi siinä samalla ohentunut, nimittäin ensimmäisessä kuvassa näyvissä kahdessa 1/72 Mersussa olen käyttänyt ihan tuota samaa lankaa, eikä lanka noissa pienemmän skaalan malleissa sitten näytäkään liian paksulta.
Tuo Mersujen aavikkomaalaus on hieno ja näyttää tässä mallissa tosi hyvälle. Ihmettelen yhä mitä jotkut osaavat tehdä siveltimellä! Raimon työn laatu on ja pysyy korkealla. Oliko tämä malli tuttua hasegawaa eli mukavaa rakenneltavaa vai esiintyikö ongelmia?
Janne Markkanen kirjoitti:
Oliko tämä malli tuttua hasegawaa eli mukavaa rakenneltavaa vai esiintyikö ongelmia?
Ei ollut ongelmia, vaikka kyseinen mallisarja onkin melko iäkäs (käsittääkseni 1980-luvulta). Ainoa ongelma ovat minulle näköjään aina vaan nuo antennilangat, mutta sehän on ihan itse tehty ongelma se.