Pienoismallit.net

Korean Air Lines DC-10-30 "HL7328"

Kaukoidän Kymppi

Douglas Commercial-sarjan viimeisestä ja monen mielestä hienoimmasta koneesta eli McDonnell Douglas DC-10:stä ei voi olla liikaa malleja, siispä tässä yksi lisää. Hasegawan 1/200-sarja on peräisin jostakin 80-luvun puolivälistä ja omani ostin käytettynä mistäs muualta kuin täältä PM.netistä (kiitos, Kai-Petri!).

Laatikon kannessa komeili Finnairin Muumi-Kymppi mutta siirtokuvat ja ohjeet oli KLM:n koneyksilölle PH-DTE eli kyseessä lienee Hasegawan LC6-painos. Airlinercafesta löytyy kuvat alkuperäisestä laatikosta ja sen sisällöstä:

KLM DC-10-30 PH-DTE (Airlinercafe.com)
Oikea Korean Air Lines DC-10-30 HL7328 McDonnell Douglasin Long Beachillä 1977 (Airliners.net)

Bonuksena sain Classic Airlinesin lasersiirtokuvat Korean Air Linesin vanhaa liveryä varten mikä olikin hyvä juttu, koska Hasegawan KLM-arkki ei näyttänyt kovin luottamusta herättävältä edes näin vanhan vintagefriikin silmissä. Omat ongelmansa oli tosin myös tarvikesiirtokuvien kanssa mutta parempi ehkä silti näin.

Classic-Airlines CA200-0720 Korean Air Lines DC-10-30 (classic-airlines.com)

Rakentamisen ja sovitteiden kannalta DC-10 oli toistaiseksi heikoin esitys Hasegawan 1/200-skaalaisista, ei kuitenkaan niin huono etteikö siitä kittailemalla ja passailemalla ihan ok mallia saisi. Runkosaumaa piti tasoitella sekä ala- että yläpuolella, ohjaamolasit vaativat kittauksia ja siipisovitteita sai viilailla paremmin paikoilleen samoin kuin sivuvakaajaa. Saattaa olla että runko oli myös vähän kiero pituussuunnassa, mutta sain kuin sainkin lopulta siipien ja korkeusvakaajien kärjet noin millin toleranssilla symmetrisiksi. Sen huomasin myös ensimmäistä kertaa että kaikkia päälaskutelineen pyöriä ei oikein tahtonut saada samaan tasoon vaikka yritin korjata liian pitkää keskimmäistä telinettä jo rakennusvaiheessa.

Näistä kaikista ongelmista seurasi pari juttua jotka vähän häiritsevät valmiissa mallissa: rungon sininen cheatline olisi pitänyt laittaa paikoilleen ennen korkeusvakaajien kiinnitystä mutta en saanut sovitteita tarpeeksi napakoiksi että olisin uskaltanut näin tehdä, lisäksi olisin halunnut myös tähän malliin läpinäkyvät ikkunat mutta lasiosan sovitteet ja sopivien siirtokuvien puute estivät sen tällä kertaa.

Maalauksessa kokeilin vähän poikkeavaa järjestystä eli jätin rungon valkoisen katon viimeiseksi ja aloitin siivistä. Koska DC-10:n vanhoissa liveryissä on paljon puhdasta alumiiinia alarungossa ja siivissä, piti myös niiden maalausjärjestystä miettiä. Hyvänkin hopeamaalin päälle on vaikea saada siistejä Corogardeja ja muita suojamaalauksia, joten ensimmäisenä vedin ruiskulla alarungon, siivet, moottoripankat ja korkeusvakaajat kokonaan vaaleanharmaiksi. Käytin kokeeksi Humbrolin kiiltävää #40 Pale Graytä, joka sopi mielestäni tähän vanhahtavaan kaavioon vaikka ei olekaan ehkä ihan niin neutraali harmaa kuin oikeissa koneissa. Tämän jälkeen maskasin harmaaksi jäävät osat piiloon ja maalasin alumiinia esittävät alueet siveltimellä Tikkurilan Koristehopealla. Lopuksi kattoon ja sivuvakaajaan moottoreineen Revellin kiiltävä #04 valkoinen ruiskulla, tietenkin sen jälkeen kun olin tönärillä selvittänyt siirtokuvista oikean korkeuden hopean ja valkoisen rajalle. Lasersiirtokuvissa kun ei ole valkoista väriä, niin punaisen koristeraidan tausta piti tehdä siis maalilla.

Siirtokuvat käsittelin varmuuden vuoksi Microscalen Liquid Decal Filmillä ja hyvä olikin: vaikka siirtokuvat pystyi leikkaamaan ja laittamaan isoina yhtenäisinä kokonaisuuksina niin asettelu Hasegawan pintaan vaati aika paljon silpomista ja pyörittelyä nokassa ja pyrstössä. Lasersiirtokuvat ovat yleensä hieman läpikuultavia ja niin nämäkin, parissa kohtaa siirtokuvia joutui laittamaan päällekkäin ja tästä seuranneita tummempia alueita piti lopuksi vielä häivyttää öljyväreillä. Ohjaamosiirtokuvat ovat mielestäni vähän liian isot tai muuten vaan kummalliset eikä nekään istu oikein kunnolla, mutta saavat nyt kelvata. Viimeisen lakkakerroksen tein runkoon täyskiiltävällä "turkoosiruutuisella" lattiavahalla ja muualle himmeämmällä "keltaruutuisella". Ei ole kyllä ihan mahdotonta että tulevaisuudessa voisi kokeilla vielä satiini/mattalakkaa juuri tähän malliin koska ikkunat on tehty siirtokuvilla.

Korean Air Linesin vanha livery on kyllä klassisen näköinen ja edustava Kympin kanssa, ja valmis malli sopii tällaisenakin hyvin noiden kahden edellisen Kaukoidän trijetin teemaan. Silti on päivänselvää että tämä sarja täytyy joskus ottaa uusiksi Finnairin merkeissä, nyt kun tarvittaviin metkuihin osaa valmistautua jo etukäteen.

Kommentit

e e 19.1.2014 16:21 Vastaa lainauksella
Hieno
wade 19.1.2014 17:25 Vastaa lainauksella
Eetu Juutilainen kirjoitti:
Hieno
Kiitos :) Mistä tykkäsit erityisesti tässä mallissa?
Yleisvaikutelmaltaan raikas silmänruoka. Siipien maalaamiseen on kulunut melkoisesti aikaa ja kärsivällisyyttä, ja se on kyllä kannattanut. Näissä retrokoneissa alumiinipintojen paljous viehättää. Ollut varmasti hauska vaihe tuo pohjan maalaus. Hyvään kuntoon olet rungon saanut hankalista saumoita huolimatta. Eipä näy mitään vahinkoja tapahtuneet tuon korkeusvakaajan alta kulkevien siirtokuvienkaan kanssa. Neloskuvassa onko vähän päässyt luiskahtamaan alaspäin? Hieno tuo peräsimen logo. Olet sen verran kokenut kettu näissä, että työn laatu on jo itsestäänselvyys, mutta sanoisin silti, että noiden siipien maalaus on aivan ylivertainen, ja tämä on yksi parhaista töistäsi!
Moi Wade,
Huh huh! Eivät kaikki reittilentokoneet ole tylsän näköisiä.
Tuo harmaasävyjen vaihtelu yhdistettynä kirkkaaseen metalliin ja tuloksena aivan sikahieno kone.
Tähdet puhukoot puolestani.
t. Kartsa
wade 19.1.2014 19:35 Vastaa lainauksella
Kai-Petri Gustafsson kirjoitti:
Hyvännäköinen "livery" mielestäni. --No katsellaan minkälainen "Muumi-kone" aikanaan tulee…
Juu, hyvin olit tarvikearkin valinnut minunkin mielestäni :) Onnea ja menestystä Muumi-liveryyn, kyllä se niin on että Kymppiin nyt vaan kuuluu Finnairin värit!
wade 19.1.2014 19:48 Vastaa lainauksella
Mika Louhiaho kirjoitti:
-- Eipä näy mitään vahinkoja tapahtuneet tuon korkeusvakaajan alta kulkevien siirtokuvienkaan kanssa. Neloskuvassa onko vähän päässyt luiskahtamaan alaspäin? -
Kiitos kommentista Mika! On se nokan raita vieläkin vähän alaspäin, vaikka sitä on vedetty jo ylös niin että ohjaamosiirtokuvat ei meinaa mahtua mukaan. Kai nuo siirtokuvat on tähän sarjaan suunniteltu, silti näitä aina sattuu vaikka olin jo varautunut siihen että kaikki ei mene niinkuin elokuvissa.
wade 19.1.2014 19:54 Vastaa lainauksella
Kari Lappalainen kirjoitti:
Tähdet puhukoot puolestani.
t. Kartsa
Kiitos, kiva että miellyttää! Vaikka Hasegawan sarja on kaikkiaan ihan ok ja nätti, välillä kävi mielessä että tämä livery voisi olla aika päheä jonkun 1/144 Airfixin tai Revellin kyljessä..