Pienoismallit.net

MV "Frida"

Manner-Eurooppalainen jokilaiva

Artitec 50.123 Europäisches Frachtshiff Spits "Fortuna" lukee paketissa.

Tämä malli on jo odotellut inspiraatiota useamman vuoden, kun kusti ei polkenutkaan ajoissa Artmasterin "Freya"-tutkaa viikonloppuryhmistä varten, niin siinä oli tarpeeksi hyvä syy ottaa tämä työn alle.

Laivalla ei ole suoranaista esikuvaa, vaan edustaa "perinteistä" manner-Eurooppalaista jokilaivaa. Eli kyse on oikeastaan "what if"-mallista.

Ennen varsinaista kasaamista piti banaaniksi mennyt runko suoristaa lämmöllä, aika perus"vika" tällaisissa yhdestä palasta valetuissa pitkärunkoisissa resiinimalleissa. Malli on rakennettu suoraan laatikosta, lukuunottamatta muutamaa pientä yksityiskohtaa ja laivan lastia, joka on tehty muotoillun uretaanilevyn päälle liimatusta "echte kohlista" eli taitaapi olla oikeata hiiltä.

Laiva tulee Nordlandin www.pienoismallit.net/galleria/malli_10510/ satamaan, jossa siihen on juuri lastattu kolmannen valtakunnan kultaharkkoja kotkanpäällä merkatuissa puulaatikoissa ja laskettu lasti hiiltä koko komeuden päälle… Lasti on irrotettavissa, joten kun on paremmin aikaa, meinaan tehdä toiseen ruumaan laatikoita jotka ovat osittain hiilen peitossa…jos jaksan ja koen tarpeelliseksi. Vai olisiko lastin alla piilossa V2-ohjuksia tai jopa "Die Glocke" www.pienoismallit.net/profiilit/102/kuvat/kuvapankki/kuva_99404/ ? Kaikkea voi keksiä, jos mielikuvitus riittää.

Laiva on muuten valmis, vain siirtokuvien puutteessa joudun ristimään laivan vasta myöhemmin, myöskin laivan lippu on kiinnittämättä kuvissa.

Maalaus Mastonin sprayllä, Tamiyan akryyleillä ja Revellin/Humbrolin emaleilla. Voin todeta taas kerran, että emalit taitavat toimia resiinimalleissa parhaiten. Muuten malli meni kivasti nippuun, oli Artitecin tapaan laadukas ja sisälsi arkin etsejä.

Hyvä että tuli vihdoin tehtyä tämäkin!

Kommentit

Oli mukava nähdä tämä malli. Se palautti mieleni monet nuoruusmuistot Euroopan satamista, missä lastasimme laivoistamme näihin jokialuksiin. Jokialuksia oli kuivarahteja, kuten tämäkin sekä säiliöaluksia. Nämä alukset kuljettivat lastinsa jokia pitkin aina Sveitsiin saakka. Perheet asuivat aluksissa ja monessa hulmusi pyykki kuivumassa. Kiitos tekijälle, malli on kauttaaltaan hyvin tehty.
Hieno laiva. Tämä malli pistää taas ihmettelemään, miksei kauppalaivoista ole juurikaan sarjoja. Itse ostaisin justiinsa sarjan esimerkiksi nykyaikaisesta omilla purkunostureilla varustetusta irtolastialuksesta. Se olisi näyttävä kampe.
Juke 8.12.2013 21:36 Vastaa lainauksella
Kartonkimalleina sklep.gpm.pl/en/modele-kartonowe/civil-ships löytyy kyllä aika monennäköistä, samoin RC-vehkeinä (esim. Deans Marinella www.deansmarine.co.uk/shop/index.php/cPath/10_20 ). Itsellä yksi vanhempi edelleen tekeillä www.pienoismallit.net/galleria/malli_8703/