Pienoismallit.net

Finnair A321 with sharklets, OH-LZG

Kotimaiset siivet, ulkomaalainen miehistö, vai miten se nykyään menee..

A321 on Airbusin isoin lyhyen ja keskipitkän matkan konemalleista, joka kykenee kuljettamaan 220 matkustajaa 4900 kilometriä. Airbusin pitkälle tietokoneistetut instrumentit löivät aikoinaan Boeingin ja muut kilpailevat konevalmistajat ällikällä. Airbus on ollut vuosituhannen vaihteen pioneeri koko ilmailualan evoluutiossa. Sen sijaan esimerkiksi Boeingin jo muutamia vuosia koneisiinsa asentamat, polttoainetaloudellisuutta parantavat wingletit, joita Airbusissa kutsutaan sharkleteiksi (hain eviksi), ovat vasta tulossa myös Airbuseihin. Finnair oli ensimmäinen lehtoyhtiö, joka tilasi uuden sukupolven A321:n sharkleteilla. Samalla alle vaihtuivat IAE:n moottorit. OH-LZG toimitettiin Finnairille vasta hiljattain.

Vanhan Revellin A321:n ’pohjalle’ konvertoitu uudeksi sharklet Airbusiksi. Pitkällisenkään referenssien tarkastelun jälkeen en havainnut rungossa mitään sellaisia muutoksia, miksi vanhasta Revellistä ei olisi voinut tehdä uuden OH-LZG:n pienoismallia. After market –tavarana tuossa on tosiaan ensinnäkin nuo sharkletit, jotka ovat resiiniä. Decalit ovat F-DCALilta ja alla rautaiset Aircraft conversionsin laskutelineet. Runko ja siivet on maalattu Tamiyalla. Lakkana Tamiyan semi gloss. Mielestäni ei riittävän kiiltävä, mutta menkööt nyt näin. Mitään litkutuksia ei ole tällä kertaa, mutta stay tuned ;)

Antakaas vaan rohkeasti palautetta silmiinpistävistä virheistä ja puutteista niin yritetään ottaa opiksi.

Referenssiä: OH-LZG

Kommentit

No pientä litkutusta olisin kaivannut. Samoin kun kuvia laskutelineistä.
Ne näkyy linkissäsi hienosti, mutta ei kuvissasi.
Ja mistä siipien yläväri?
Oiva mixaus kuitenkin.
Pojotan, kun näen ne laskutelineet.
T.T
Kuva laskutelineistä lisätty.
Timo Rissanen kirjoitti:
Ja mistä siipien yläväri?
Kiitos huomioistasi, Timo. Corogard on kyllä selvästi tummempi kuin siivekkeet ja laipat. Maalattu täysin eri harmaan sävyillä.
Kiitos kommentista, Kai-Petri! Kiva huomata, että itsekin tiedostan juuri nuo mainitsemasi puutteet. Saumojen kittauksen kanssa on ollut yllättävän paljon vaikeuksia lentokoneprojekteissani. Tähän asti ongelmani on se, että jos sauma peittyy niin sitten jää vastaavasti kittisotkuja, ja jos olen hionut enemmän niin sitten sauma on tullut uudelleen näkyviin tai mikä vielä pahempaa - syntynyt muita pintavaurioita hiomisesta, joita en ole enää onnistunut samaan sileäksi. Olen koittanut opiskella asiaa netistä, mutta ilmeisesti käsittelen saumoja/kittiä jotenkin väärin tai en vaan osaa hiontatekniikkaa, että homma menee vaikeaksi tai epäonnistuu. Sanotaanko näin, että jos tehdassileän pinnan joutuu pohjatöissä rikkomaan niin en saa siitä enää uudestaan sileää, vaikka mulla on micromesh hiontatyynyt 12000:een asti jne.

"Pokista" myös samaa mieltä. Esim. tähän malliin mulla olisi ollut mustat decal-ikkunat, mutten halunnut niitä käyttää. Tekevät mielestäni juuri sen lelumaisen vaikutelman. En muutenkaan ymmärrä logiikkaa, että isketään päälle mustat decalit, jos kerran ikkunat on valmiiksi valettu runkoon. Läpinäkyvä hopeakehyksinen decali on sitten asia erikseen. Pyrin mahdollisuuksien mukaan välttämään mustia matkustamon ikkunadecaleja. Sisältä maalaminen on tähän asti unohtunut. Hyvä että muistutit.

Seuraavaksi pukkaa laajarunkoa.
Wingleteillä mahtavan näköinen malli. Noista ikkunoista jo tässä mainittiinkin. Omaan makuun laittaisin ainankin sellaiset hopeisella kehyksellä olevat siirtokuvat ikkunoiksi. Näyttää hieman lelulta ilman mitään korostusta. Tälle ei tietenkään voi mitään jos arkeilla ei ikkunoita ollut, eikä vielä muistakaan projekteista ylimääräiseksi jäänyt. Mitä tulee laskutelineisiin niin kertoo ainankin panostuksesta harrastukseen. Itsekin näitä metallisia välillä katsellut, mutta en oikein ole ymmärtänyt mikä näiden juttu on varsinkin kun maksavat usein jo alkuperäisen mallin verran postikuluineen. Eivät kaiketi ole edes valumetallisina tarkempia, kuin uudempien mallien mukana tulevat muoviset. Ja kukaan ei maalauksen jälkeen erota ovatko metallia vai eivät.

Tuosta kittauksesta, vaikken ammattilainen olekaan:
Itse laitan kittiä riittävästi, jonka jälkeen hiotaan vaikka 180 hiekkapaperilla isoimmat pois. Sitten todennäköisesti laitetaan kittiä uudestaan, mikäli lopputulos ei miellytä ja taas hiotaan 180 paperilla suurimmat pois. Sitten joku 320-400 paperi jolla hiotaan pinta sileäksi. Ehkä voi jotain 600:kin lopuksi käyttää tämän hienommilla papereilla en juuri koskaan työskentele. 400 ja 600 paperitkin "hienontuvat" kyllä kun niillä aikansa työskentelee. Maali kyllä peittää loput epätasaisuudet pois. Maalauksien välissä vielä pientä välihiontaa tarvittavista kohdista suoritan. En ymmärtänyt aivan mitä tarkoitit, että sauma tulisi kittauksen jälkeen näkyviin uudestaan? Joissakin tapauksissahan se saakin/pitää tulla näkyviin ja vasta maalikerrokset peittävät tämän yhdeksi sileäksi kokonaisuudeksi.

Laajarunkoa työnalle vain! Siinä onkin hyvä harjoitella tuota kittausta ja saumojen häivytystä. Minkälainen malli tulossa?
Kiitos, Jaakko! Eipä ollut laatikossa tällä kertaa Airbussiin läpinäkyviä ikkunadecaleja. Seuraavassa projektissakin on sitten taas pakko käyttää mustia, jos meinaan ovet merkitä. Nyt täytyy myös tunnustaa, etten ole itse panostanut noihin laskutelineisiin. Sain ne lahjoituksena Kai-Petriltä, kun tehtiin kaupat parista mallista. Resiini wingletit maksoi kyllä postikuluineen jonnin verran, mutta on se sen väärti.
Jaakko Luoma kirjoitti:
En ymmärtänyt aivan mitä tarkoitit, että sauma tulisi kittauksen jälkeen näkyviin uudestaan? Joissakin tapauksissahan se saakin/pitää tulla näkyviin ja vasta maalikerrokset peittävät tämän yhdeksi sileäksi kokonaisuudeksi.

Laajarunkoa työnalle vain! Siinä onkin hyvä harjoitella tuota kittausta ja saumojen häivytystä. Minkälainen malli tulossa?
No ei ihme, kun en ymmärrä oikein itsekään. Ajattelin myös että niin se täytyy hioakin, että saa kaiken ylimääräisen kitin pois sauman päältä. Mutta minulle on nyt joka kerta käynyt niin, että tällöin A) hiontanaarmut jäävät näkyviin vielä maalinkin alta B) sauma jää osittain näkyviin. Kolmekin kerrosta voi olla maalia päällä. Ehtii jo detaljit peittyä ennen saumoja… En tiedä…mutta kokeilen hioa alkuun entistä karkeammalla.

767-300ER seuraavaksi, ilman winglettejä. Suorastaan "retromeininkiä" :)
wade 27.11.2013 10:25 Vastaa lainauksella
Katsos vaan, pienoismalli jonka esikuvaakaan en ole ehtinyt edes näkemään vielä! Siispä rutkasti plussaa näistä ominaisuuksista: ajankohtainen aihe, kotimainen Finnair, F-DCAL:in siististi asennetut siirtokuvat ja vanhan Revellin (?) hyvä päivitys konversio-osilla. Erityisesti iso peukku täältä tuolle siirtokuvatyöskentelylle, oli sitten laserit tai silkkipainosiirtikset niin F-DCAL:in kanssa saa aina olla hyvin varovainen ja hienosti istuu esim. tuo rungon iso Finnair-teksti lakan alla.

Parannusehdotuksia on jo lueteltu, eipä tässä pahemmin mikään erityisesti silmään tökkää ja ikkunoitakin voi vielä tehtailla jälkikäteen liimoilla tai lakoilla. Siistimpi yleisvaikutelma tulee lisäharjoittelun myötä ja tästä on todella hyvä lähteä kohottamaan rimaa aina vaan korkeammalle. Jos nyt yhden detaljin vielä muuttaisi, niin siivenkärkien purjehdusvalot on nyt vähän luonnottoman näköiset ja enpä tiedä kannattaako noita 1/144-mittakaavassa edes kovin tarkasti lähteä mallintamaan. Oikeasta koneesta niitä ei vähänkään kauempaa edes erota jos ne eivät ole päällä, vrt. oheinen lähikuva sharkleteistä:
Airbus sharklet (Lentoposti.fi)

Mutta kaikenkaikkiaan kiva malli, kelpaa esitellä näinkin!
Kiitos rohkaisusta, Wade! "Vanha Revell" siinä merkityksessä, että tietääkseni A321 ei kuulu tällä hetkellä Revellin valikoimaan. Olin ensin pettynyt yleensä tuohon Finskin uuteen liveryyn, mutta opin pitämään siitä. Mallauksen kannalta vähän tylsä, kun ei ole paljoa maalattavaa, mutta onhan se raikas ja moderni livery. Siirtokuvat olivat ihan näppärät asentaa, kun liima oli vielä tuoretta. Ehkä tavallista enemmän vettä sai suihkutella lakkapinnalle, että sai siirrettyä paikalleen.

Hyvä huomio purjehdusvaloista. Mietin vähän samaa ennen julkaisua, mutta ehtivät jo kuivua lujaa kiinni. En edes ymmärrä mitä ajattelin, kun menin maalaamaan ne kauttaaltaan. Todellisuudessa linssi on väritön, jonka takaa väripolttimo hädin tuskin näkyy. Strobe onkin sitten tosiaan livenä tuossa sharkletissa.
Mikäli mallissa on nuo linssit, niin pieni tippa punaista tai vihreää sisäpuolelle ja liimaus puuliimalla tai muulla soveltuvalla. Luo suhteellisen aidon näköisen efektin.