Pienoismallit.net

Ruiskumestarin talo

Pienoismalli Helsingissä sijaitsevasta 1800-luvun puutalosta

Pienoismalli esittää Helsingin Kruunuhaassa Kristianinkatu 12. sijaitsevaa Helsingin kantakaupungin vanhinta puutaloa, Ruiskumestarin taloa. Se on rakennettu vuonna 1818. Malli ei ole aivan 100% eksakti kopio esikuvastaan, sillä halusin tehdä joitakin asioita eri tavalla. Oikeassa talossa on esimerkiksi huopakatto, mutta malliini valitsin peltikaton. Sisustuksessa olen myös joiltakin osin käyttänyt omaa näkemystäni, sillä kaikkia oikaen talon kalusteita taui tapetteja olisi ollut liian vaikea tehdä. Olen kuitenkin pyrkinyt noudattamaan aikakaudelle sopivaa tyyliä.

Rakennuksen rungon tein kapalevystä, jonka päällystin keltaisella vaakalaudoituksella. Peltikatto on tehty ohuesta alumiinilevystä leikatuista suikaleista, joiden reunat on taitettu pystyyn, muodostamaan peltikatoille tyypilliset saumat. Kivijalka on muurattu kivi kiveltä sepelistä ja saumauslaastista. Uskomaton urakka, johon meni monta iltaa! Tämä on ensimmäinen malli, johon on tehty ympäristö, sillä tontin korkeuseron vuoksi se oli pakko tehdä. Siihen en ole panostanut sen kummemmin kuin, että kadulta pihalle noustaan hiekkaista mäkeä pitkin ja talon reunoilla oli pieni nurmikko. Talon piha on todellisuudessakin pitkälti hiekkainen.

Kommentit

Ihan työläs on varmaan olut ja malli näyttää mainiolta.
Seinät teit kapalevystä? Uskoisin, että tuolloin seinät tehtiin hirrestä. Voin olla väärässäkin. Tai ainakin pintalaudoituksen alla oli vissiin hirsirunko??

Jokatapauksesssa hieno on. ja parasta tuo kivisokkeli.
T.T
Tatu H 24.11.2013 10:22 Vastaa lainauksella
Kapalevy on vaahtomuovin ja pahvin sekoite, ns vaahtotäytelevy, ei 1800-luvun puutalojen rakennusmateriaali.
Erinomainen materiaali mallinrakennukseen.
J Pokki 24.11.2013 11:44 Vastaa lainauksella
Hieno talo, erityisesti pinta on onnistunut mielestäni hyvin, ei ole liian kliininen. Kuvastaa siis hyvin ajan myötä muuttunutta ja elänyttä rakennetta.
Timo Rissanen kirjoitti:
Seinät teit kapalevystä? Uskoisin, että tuolloin seinät tehtiin hirrestä.
En ymmärtänyt tätä kommenttia. Tehdäänhän esim. lentokoneiden ja autojen pienoismallit usein muovista, vaikka aidot on tehty erilaisista metalleista.
Kyllä on komea talo, ja varsinkin tuo muurattu kivijalka oikein huippu laatua .
Jos sijotaisi ja valokuvaisi kunnon vaikka oikeitta puutaloja mukaan niin aidoksi menisi.
Mutta oma makuasia olisi hieman ajan ja säiden kuluttamaa pintaa tuohon?
Mutta nyt puuttuu vesirännit ja vesitynnyri,katolle mentävät tikapuut ,miten se nuohoja pääsee muuten katolle?
Noista pääty ikkuna luukuista puutuu tukirakennelma jossa nuo laudat pysyy,siis Z mallinen?
Onkos tuossa ikkuna lasit vielä,kaakeliuuni on myös aidon näköinen.
Nyt tuo ylälaudoituksessa on liikaa rakoja, vesi tulee sisään,kirvesmies on tehnyt hutilointia.
Tai tiivistettä väliin,olisiko aikoinaan sammalta,ylälattian ja alakerroksen katossa oli sahanpurua välissä.
Olisiko enemmän valokuvia tuosta talosta, sisältä ja ulkoa ,tuosta tuulikaapista tai porstuasta?
Tuohon pihaa voisi liimata tosi hienoa hiekkaa pintaan?
Katon tuo poikittaispelti on mutkalla?
Tosian on kunnon pienoismalli,tuo vaati harkintaa ja huolellisuutta.
Myös tutkimusta tuosta rakennuksesta,voisi ikkunan alle ulos vaikka pitkäpenkki jossa talon isäntä tekee ulkona jotain hommaa.
Pertti Mela 24.11.2013 20:05 Vastaa lainauksella
Kirstinkatu ei ole Kruunuhaassa. Tarkoitit varmaan Kristianinkatua, joka on Kruunuhaassa ja jonka numerossa 12 ns. ruiskumestarin talo sijaitsee. Muuten mukava malli.
Lauri K 24.11.2013 21:19 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteista.
Kyllä, tarkoitin Kristianinkatua. Tuli erehdyksessä sekoitettua se Kallion Kirstinkatuun

Talon esikuvassa ei ollut Z-kuviota näkyvillä ikkunaluukuissa, tai sitten se on kääntöpuolella ja näkyvissä kun luukut ovat kiinni. Uskoisin, että olisivat aika rumat, jos luukkuja käytännössä on tarkoitus pitää useimmin avattuna

Ikkunalaseja näissä aikaisemmissa taloissani ei ole eikä myöskään oikeaoppisia ikkunapuitteita. Ne ovat kuitenkin tulossa seuraaviin rakennuksiin.

Yläosan laudoitus esittää ponttilaudoitusta, jolloin näyttää siltä, kuin saumoissa olisi rakoja. Noin ohuisiin rimoihin on kuitenkin vaikea tehdä ponttausuurteita, joten veistin rimojen yläreunat viistoiksi

Katon poikittaispellin kuuluukin olla loivassa V-asennossa. Vai tarkoititko muulla tavalla vääntynyt? Tuo ohut alumiini taipuu melko helposti

Valokuvia olisi toki lisää ja olisin mielelläni laittanut sisäkuvia, mutta ei tähän galleriaan voi vielä laittaa kolmea kuvaa enempää :(
Lauri K 24.11.2013 21:22 Vastaa lainauksella
Ja tietysti näissä taloissa on oikeasti hirsiseinä eikä kapalevyä. Mutta koska hirsiseinää ei mallissa ole missään esillä, niin olisi ollut järjetöntä vaivan näköä alkaa sellaista tehdä ja sitten peittää se paperin ja puuriman alle. Eihän kapalevyä käytetä missään oikeassa talossa tai kulkuneuvossa rakennusmateriaalina. Tämä lienee itsestäänselvää.
Kaiken kaikkiaan komea laitos. Mahtaako ikkunaluukut nykyisillään olla edes kiinni laitettavissa, vai ovatko vain seinään naulatut koristeet(kuten varsin monissa taloissa alkaa olemaan, osin ilkivallan ja osin nyky suunnittelun takia(tämä koskee enemmän uusia taloja, mutta mikä mahtaa olla vanhemmissa suuntaus näiden suhteen, varsinkin kaupunkialueella?)). Erittäin kiva katsoa tälläistä jälkeä suomalaisista taloista, näitä kaivataan lisää.
Komian näköinen tönö! Hyvää jälkeä itsetehtynä…tämmöistä meikäläinen arvostaa. Kartanonkeltainen sopii hyvin vielä hyvin muhkeaan taloon. Mitä maalia käytit kun kumminkin on aika oikean näköistä kartanonkeltaiseen.
pystylaidoitus voisi olla enempi litkutettu, että tulisi laidoitus selkämmin näkyviin. Maastoa voisi viellä vähän parantaa hienomalla hiekalla.

Muuten loista työ..Tonin sanoian näitä lisää!
Lauri K 1.12.2013 02:04 Vastaa lainauksella
Kiitoksia. Maalina käytin Folk Artin akryylimaalia yellow ochre eli keltaokraa