Pienoismallit.net

Char B1 bis "Bourrasque"

Jälleen patonkia, tällä kertaa ilman bratwurstia ja hapankaalia eli Char B1 bis valmistusmaansa tunnuksilla ja väreissä. Flammpanzer-version jälkeen tuntui luontevalta jatkaa suoraan käytännössä samalla mallilla, TankArt vol 2 kirjasesta alkanut kuume kun ei tuolla liekinheitinversiolla helpottanut. Ihan hiilikopiota kirjan vaunusta en lähtenyt tekemään vaikka väritykseltäänhän tuo hyvin pitkälti siellä esitettyä vastaa, Tamiyan neljästä versiosta tämä "Bourrasque" kuitenkin puhutteli eniten eikä tässä vaiheessa ollut vielä halua lähteä kokeilemaan monimutkaisempaan puzzlecamoa. Tosin "Vercingetorix" saattaa vielä jossain vaiheessa ilmestyä työpöydältä, 2 rakentamatonta sarjaa tätä mallia löytyy varastosta :)

Ihan suoraan laatikosta en lähtenyt tekemään, vaikka Tamiyan sarja on hyvä ja näköinen niin pientä lisämaustetta on lisätty seuraavasti:
-RB Models - tykinputket ja tornin kk
-Blast Models - resiininen lisädetaljointisetti (mm asekilvet, tornin tähystyskupoli, antennin jalka ym)
-Aber - etsit (joita tosin tuli laitettua aika säästeliäästi)
-Grandt Line - niitit ja pakoputkien suojapeltien mutterit
Lisäksi itsetehtyä osaa kuten antenni ja sen piuha, nostolenkki sekä perustyötä kuten mallisarjan osien ohentelua sekä puuttuvien detaljien lisäilyä. Aivan orjallisesti en ole hakenut realismia vaan mitoitus noissa omavalmisteissa on tyyliä "silmään sopiva".

Pohjamaalaus Tamiyan ja Citadelin sprayprimereillä, camo Tamiyan akryyleilla hieman sarjan ohjetta soveltaen. Camo on toteutettu maalaamalla ensin keltainen pohja, tähän on vihreällä värikynällä piirretty varovasti rajat joita on sitten seurailtu pensselillä ja sisään jäävät alueet täytetty ruiskulla. Ohentimena ensimmäistä kertaa Tamiyan keltakorkkinen ja toimivuus vakuutti siinä määrin että jatkossa sillä mennään. Poikkeuksena pakoputkisto jonka hilseilyt on toteutettu hiuslakkametodilla joten maalitkin on sitä myöten ohennettu vedellä. Telaketjut on maalattu Vallejon mustaruskealla joiden päälle ohuesti tumma harmaa, ja erinäisten litkutusten ja pigmenttien jälkeen tulos on onnistuneempi kuin edellisessä versiossa.

Säistämiset on pääsääntöisesti toteutettu Winsor&Newtonin sekä MIGin abteilung-öljyväreillä sekä MIG pigmenteillä, ja piiloon jäänyttä osastoakin tuli huvin vuoksi sotattua huolella KLIKS, meinaan jostainhan se öljy noihin kylkiin valuu ;)

Sellaista tällä kertaa, lisääkin näitä on tosiaan jossain vaiheessa luvassa joskin kai se työpöydällä orpona makaava telapyörästöä vailla oleva Jagdpanther pitää tehdä pois. Ranskalaiset kuitenkin lyövät panssarikiilaansa agressiivisesti aiemmin puhtaasti saksalaiseen kalustoon keskittyneen mallarin työpöydälle ja mikäs siinä, vaihtelu virkistää.

Kommentit

Herkullisen näköistä patonkia. Tässä mallissa on kyllä kaikki kohdallaan.
Terve Tomi,
aivan upeat värit ja pintakäsittely. Valumat todella realistiset ja aihe mukavan erikoinen!
Mikko
Heikki R 21.10.2013 22:26 Vastaa lainauksella
Pientä metallinkiiltoa teloihin ja kulumisjälkiä yläpinnoille olisin kaivannut… mutta kuitenkin Est un excellent!
tuleeko takana oleva ketjuvyyhti sarjan mukana?
Tosiaan ranskalainen pain du jambon et beurre.
tuossa KLIKS:n kuvassa on tuota aidon panssarin tunnelmaa,erittäin onnistunut.
Kuten edellä huomautetiin niin yläosaan ja varsinkin teloihin kulumisjälkiä.
Valumisjäljet ovat tosi aidon tuntuiset.
Kiitos kommenteista. Noista teloista, jos klikkasitte auki linkin jonka takaa noista löytyy erillinen kuva niin kyllähän sitä kiiltoakin löytyy. Telakengät ovat yksitellen viilattu hiomatikulla joten noista löytyy kulumauraa korkeimmalta kohdalta, käsitelty grafiitilla, litkutettu ruosteella, pigmentoitu sekä litkutettu MIGin tummalla washilla ja käsitelty uudestaa grafiitilla. Eli sävy luonnossa on jokseenkin samaa kuin kaduilla olevissa kaivonkansissa, jotenkin tuota oli taas hankala saada näkymään varsinkin noissa tankin yleiskuvissa.

Takana oleva ketjut kuuluvat sarjaan. Ne on tummennettu AK Interactiven metallin tummennuslitkulla (varmaan samaa kamaa kuin Blacken It) ja hieman kevyttä sävytystä ruosteenruskealla washilla ja pigmentillä alaosia.
Mallin esikuva on kyllä yksi rumimmista vaunuista mitä on kautta aikain tehty!
Itse malli taas on oikein hyvännäköinen. Kylkien valumat, pakoputket ja etenkin telat ansaitsee eritysmaininnan, todella realistista jälkeä!

Ylärunko ja torni sen sijaan ovat ikävästi jääneet vähemmälle huomiolle, lisächippailut, valumat ja rankempi pölytys olisivat varmasti vielä parantaneet mallin ulkonäköä. Nyt ylä- ja alarunko jäävät ikäänkuin irralleen toisistaan.
Kieltämättä tuon ylärungon kanssa tuli pohdittua säistämisen määrää, ajatus oli säilyttää kontrasti kylkiin verrattuna ja ehkä turhan varovaisesti tuli sutattua. Mutta mieluummin näin päin, tuohon on helppo vielä lisätä jos siltä tuntuu.
Lokarit (tukineen) ilmeisesti on Aberin setistä nappastu, hyvä näin. Muoviset lokarit ovat vaan kuitenkin hivenen liian paksut vaikka niitä koittaisi kuinka ohennella.

Olisit vaan reilusti heittänyt lisää etsi-kilkettä sekaan. Etenkin noi takakannen työkalukiinnikkeet remmeineen on nyt vähän… Noh, paksut.

Istuko sulla toi rungon pääaseen asekilpi kunnolla paikoilleen? Mun setissä se oli hivenen liian kapea, joten päädyin käyttämään Tamiya sarjan kilpeä ehostettuna valujäljellä.
Itse asiassa lokarit ovat sarjan alkuperäiset kuten myös pakoputkien suojapellit, ohenneltu on vaan reilusti. Pakoputkien suojapeltien kanssa kävi niin että Aberin setissä tulleet olivat tarkoitettu pitkille pakoputkille kun Bourrasquessa on nuo lyhyet mallit. Setissähän olisi tullut valunumeroitakin, olivat vaan niin pieniä että hermoja säästääkseni en käyttänyt kuin tornin katolla olevat. Muutenkin tulee etsisarjoista käytettyä vain sellaiset palikat jotka ovat, sanoisinko käyttäjäystävällisiä :)

Pääaseen kilpi oli tosiaan hieman kapea ja vaati kittaamista, mutta käytin Blastin osan kuitenkin. Veikkaan että jos rakentelen sen Vercingetorixin niin siihen taidan tehdä nuo vastaavat ehostukset omavalmisteena sekä käyttää näiden aikaisempien mallien ylijäämäetseistä koostuvan "keräilyerän", mukaanlukien lokasuojat.
Komea ranskis, camo näyttää hyvältä ja rakennusjälkikin siistiä. Kylkien valumat siistit ja aidonnäköiset, pientä kuraa pölyä ja kulumaa kaipaisi paikkoihin missä miehistö kävelee. Muuten ei valittamista.
Tuossa isommassa kuvassa erottuu jotakin tummempaa aluetta ja chippauksia kannella ukkojen jäljiltä.
Tommi M 27.10.2013 22:43 Vastaa lainauksella
www.facebook.com…742&set=a.217630268356792.47629.217403635046122&type=3&theater
Ideaa seuraavaan Char:iin? Oikein mukavan näköinen vehje, pehmeä camo sekoituu kivasti likaan ja rasvaan! Tykkään kovasti siitä, ettei koko vaunu ui sonnassa, vaan alueet jotka kuluu ja likaantuvat, näyttävät siltä!
Pahus, paljastit yllärin :) Minulla nimittäin on tuo Azimutin muunnossarja kyseiseen varianttiin. Kiitos kehuista.