Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf 109 G-2

"Illu" Juutilainen, 94 1/6 ilmavoittoa

Eino Ilmari "Illu" Juutilainen - mitäpä sellaista tästä miehestä voisinkaan kirjoittaa, jota tällä foorumilla ei tiedettäisi? Vaikka ässä-sarjassani tarkoitukseni onkin esitellä sekä itse malli, että sen esikuvaa lentänyt pilotti, niin nyt ei tunnu tarkoituksenmukaiselta vain toistella Wikipediaa ja Punalentäjien kiusana -kirjaa aiheesta, josta jokainen itseään kunnioittava WW2-leko-mallari tietää ns. kaiken. Lyhyesti referoituna: suomalaisten ykkösnyrkki, kaksinkertainen Mannerheim-ristin ritari ja pilotti, joka ei koskaan menettänyt siipimiestä tai jonka lentämään koneeseen ei yksikään vihollispilotti onnistunut saamaan osumia. Tässä vain muutama meriitti mainitakseni…

Pienoismalli siis esittää Illu Juutilaisen kesän 1943 ja kevään 1944 välisenä aikana lentämää Bf 109 G-2 yksilöä MT-222 "keltainen 2", jolla Juutilainen saavutti tiettävästi 15 ilmavoittoa. Malli on rakennettu kiinalaisen Hobby Bossin sarjasta, suurin piirtein samanaikaisesti ko. valmistajan F4F-4 Wildcatin kanssa ja tällä kokemuksella voisi sanoa, että vastaavat positiiviset ja negatiiviset seikat pätevät yhtäläisesti Mersunkin kanssa - umpiklönttinä valettu runko ja siivet eivät jätä paljoa tilaa super-detaljoinnille (mikäli siis siitä on kiinnostunut ylipäätään), mutta vastapainona saa siistiä valutyötä, terävät ja kauniit uraviivat ja mitä mittatarkkuuteen tulee, niin rungon muotokin näkyy osuvan aika hyvin yksiin sekä Bilekin F-Mersun, että Academyn G-6 Mersun kanssa. Jos jotain muodoista sanoisi, niin ehkä silmämääräisesti katsottuna ainoastaan spinneri ikäänkuin tuntuisi olevan jotenkin aavistuksen liian hoikka/suippo. Ainoat "rutinan" aiheet olisi oikeastaan molemmat kuomuun liittyviä, nimittäin ensinnäkin Hobby Boss tarjoaa kuomun lyhyellä antennitangolla, joka käsittääkseni on väärin, sekä toisaalta kuomun istuvuus takaosastaan ei ole aivan nappi, kuomu kun on aavistuksen liian kapea ja jää herkästi "kantamaan" väärästä kohtaa. Niin tai näin, mielestäni sarja tarjoaa erinomaiset eväät rakentaa hyvinkin uskottava malli G-2 Mersusta. Itse rakennusprosessista ei ole paljoa huudeltavaa; muutama osa löytyy paketista, jotka menevät siististi paikoilleen vaikka ne heittäisi 6 metrin päästä paikoilleen. Ainoat lisäykset, mitä tein malliin ovat MT-222:n vaatimat siipipatit (muovilevyä + viila), sekä vaihdoin vääränlaisen antennitangon valurangasta tehtyyn, pidempään, versioon. Viilalla koetin saada kuomun istuvuutta paremmaksi, ja sainkin, mutta 100% istuvuudesta jäätiin vielä.

Juutilaisen MT-222 "keltainen 2" on, jos ei tunnetuin, niin varmasti yksi tunnetuimmista ja suomalais-mallareiden keskuudessa siten dokumentoiduimmista koneyksilöistä. Tämä sinällään jo aiheuttaa melkein pientä sydämentykytystä, sillä oletettavasti "niittien laskijat" suorastaan odottavat kynnet esillä raatelumahdollisuuksia (pientä sarkasmia kevennykseksi). Löytämäni data sanoisi, että kone oli alunperin standardissa saksalais-kaaviossa RLM 74/75/76 eli ns. kolmen harmaan kaaviossa, joskin tiettävästi kone oli sittemmin ylimaalattu ohuelti tummemmalla RLM74:lla siten, että alkuperäinen kaavio kuultaisi läpi. Merkinnät koneessa tulisi esittää aika vakioina, joskin toisinaan koneen kylkeen esitetään ruutuässä, mutta tämä merkintä ei tainnut koskaan olla koneessa taistelulennolla (?), kun laivueen komentaja määräsi tämän poistettavaksi per heti. Aika peruskauraa maalauskaavion ja merkintöjen osalta, joten ei muuta kuin toteuttamaan.

Koneen alapinnat sipaisin vaalean harmaaksi (Hu127), yläpinnoille maalasin ohuelti saksalaiskaavion käyttäen väreinä sopivasti keskenään kontrastia tuovia sävyjä, keskiharmaa (Hu145) ja tummaa harmaa (Hu27). Yläpinnan väreillä en sävyillä pitänyt nyt niin väliä, koska kaavio ylimaalataan joka tapauksessa. Tässä yhteydessä taiteilin koneen kylkiin eräänlaisena harjoitteluna myös Luftwaffen "läiskämaalauksen", mutta aivan 100% nappiin se ei mennyt. Hyvää harjoitusta joka tapauksessa. Annoin tämän kuitenkin olla koneen kyljissä, koska ne ylimaalataan joka tapauksessa. Maalivarastoistani en löytänyt suoraan passelia RLM 74:n korviketta ja paikallinen liikekin meni pahalla hetkellä konkurssiin, joten vaihtoehdoksi jäi joko maalin tilaaminen ja odottelu, tai sitten kehittelen jotain muuta. Valitsin vaihtoehto B:n eli kaivoin pari maalipurkkia (Hu27 & Hu33) varastostani ja sekoittelin tumman harmaan sitten itse. Tämän lopullisen yläpinnan tumman harmaan sipaisin pintaan reilusti ohennettuna, mutta ensimmäinen yritys meni aivan päin … no, sitä kuuluisaa vedettävää, kurttuista soitinta. Eli malli maalinpoistoon ja tekemään yritys numero kakkosta - se sentään meni jo paremmin ja saatoin hyvillä mielin jättää maalauksen kuivumaan. Jos pientä itsekritiikkä harrastaisin heti jo tässä vaiheessa, niin kuivumisen jälkeen havaitsin parikin seikkaa: sävy jäi, useista muovinpaloille tehdyistä testimaalauksista huolimatta, ehkä hieman liian tummaksi. Tätä en pidä niin pahana, etenkin kun mattalakka "vaalensi" lopullista sävyä hieman, mutta harmillista kyllä lopullinen pinta jäi mielestäni ehkä loppujen lopuksi aavistuksen liian läpinäkymättömäksi - tavoite oli kuultavampi, mutta tätä se on pensselimaalauksen kanssa toisinaan. Sen sijaan tavoittelemani, hieman epätasainen peitto ja sitä kautta "nuhjuinen ilme" osui omasta mielestäni paremmin kohdalleen. Niin tai näin, tällainen maalauksesta tuli, enkä ota tästä enempää surua puseroon, vaan kunhan sain sipaistua pintaan Johnsonin, niin malli oli valmis siirtokuvia varten.

Siirtokuvina käytin vanhaa kunnon InScale72:sta, jonka Bf 109 -arkki löytyi kaapin perimmäisestä nurkasta ja siitä löytyikin kaikki tarpeelliset dekaalit Juutilaisen konetta varten. Lieneekö arkin ikä alkanut painaa vai onko InScalet aina olleet sellaisia, mutta pienimpiin detaljeihin siirtokuvia en saanut taipumaan millään hyllystäni löytyvällä liemellä, joten pahimmat kohdat käsittelin terävällä veitsellä varoen. Kun siirtokuvat olivat suht siististi paikoillaan, sudin päälle Johnson + Tamiya flat base sekoituksen, lisäsin hieman sinne tänne pientä kulumaa ja lisäsin pakokaasuvanat kylkiin. Kruunuksi liimasin EZ-lineä antennilangaksi, jonka jälkeen malli olikin valmista hyllytavaraa.

Kommentit

AJ 11.10.2013 20:32 Vastaa lainauksella
Moi Jarno,

Hienosti taas kasassa historiikki, rakentamiskuvaus, pienoismallin viimeistely ja kuvat. Kaikinpuolin oikein onnistunut Illu Juutilaisen MT-222 "Keltainen 2" pienessä herrasmiesskaalassa 1/72.

Hyvää työtä! Parhain terveisin, AJ
Hyvän mallinen hobbyboss mersu,ainoastaan pakoputket ,ehkä olisi ruskeahkot siis kuumenneet.
Olihan tuo lennetty kone,mutta vain maku asia tuosta?
Nyt tuo rungon harmaa maalus on tosiaan onnistunut mahtavan hyvin ,ei ole yksitoikoisen harmaa.
Kuten AJ edellä sanoi ,niin yhdyn täysin samoihin mielipiteisiin tästä mallista ja sen työstä
Terve Jarno!
upea oletuskuva ja historiikki!
Seiskakakkosista en juurikaan tajua,mutta vaikka Illun mt-222 oli ilmeisesti kevyesti ylimaalattu ja olet oikein laittanut siipien pyöräpatit,niin ehkäpä mittakaavaefektistä johtuen mersu on aivan liian tumma.Ja antennilanka liian paksu..
Tämä on rakentavaa kritiikkiä jatkoa ajatellen,mersu sinänsähän on kovin kaunis!
Mikko
Mikko, osut suoraan asiaan, josta jo tekstissä "potkin itseäni"; sävy jäi omastakin mielestäni aavistuksen tummaksi ja alkuperäisen kaavion läpinäkyvyyskin jäi hieman tavoitteeasta … toki molemmat seikat kävivät ilmi paremmin vasta kun pinta oli läpikotaisin kuivunut, ja siinä vaiheessa maalinpoisto-operaatio ei tuntunut järkevältä. Takaraivossa hieman vallinneen harmituksen vaimensin sittemmin suomen wikipediassakin olevalla Mersun "keltainen 9" -kuvalla … oikein tai ei.

-JJ-
Erittäin pätevän näköistä sivellintyötä. Kuten aiemmin jo mainittiin, pinta on elävä eikä yksitoikkoinen. Tummuusaste ei häiritse pahasti, kuvissa se helposti korostuu. Onnistunut mersu kaikenkaikkiaan!
Tiedän Jarno tuon ongelman,
mulla on kolmekakkonen g-2 ollut kesken iät ja ajat kun yritin esikuvan mukaan kevyttä läpikuultavaa ylimaalausta…Sen verran meni reisille se efekti että tuskin valmistuu koskaan:-(
Mutta niin kuin sitä usein sanotaan,uutta putkeen!
Mikko
Offtopiccina, tummuuskeskusteluun liittyen, mainittakoon pieni huomio minkä sattumalta tein näiden ATK-yhteiskunnan vehkeiden kanssa. Sattumalta tässä työpöydällä oli Win7 läppäri auki, iMacin vieressä (valokuvien siirtoa koneesta toiseen) - havaitsin yhtäkkiä, että näiden kahden koneen välillä oli valtava ero kuvien väreissä, tummuudessa yms., vaikka monitorien kirkkausasetukset olisivatkin silmämääräisesti samat.

Joten, testinä hakaisin molempiin koneisiin Mersuni kuvat auki ja kappas vain, Mac OS X + Safari combolla kuvat näyttävät huomattavasti tummemmilta kuin Win 7 + Firefox yhdistelmällä katsottuna. Myös MAC iOS 7 + Safari yhdistelmä tarjosi tummempaa näkymää, kuin Windowsilla…

…tulipa mieleeni, että voi tuska; minkäköhän monitorinäkymän mukaan jatkossa säädän kirkkaus/kontrasti-asetuksiani…

-JJ-
Nyt tuli avaruustiedettä meikäläiselle,tabletilla vaan katselen näitä kuvia.Pitää pyytää vissiin poikaa testaamaan noi asetukset tietsikalla,hän kun on enemmän tuota tietokonesukupolvea!
Ja off topiccia tämäkin,arvaa naurettiinko mulle kun kysyin lapsilta että miksi tätä jotakin saittilaista keskustelussa sanotaan trolliksi?eikös se ole peikko,ei kuulemma nettimaailmassa!;-)
Heikki 14.10.2013 08:31 Vastaa lainauksella
Jarno Härmä kirjoitti:
Offtopiccina, tummuuskeskusteluun liittyen, mainittakoon pieni huomio minkä sattumalta tein näiden ATK-yhteiskunnan vehkeiden kanssa. Sattumalta tässä työpöydällä oli Win7 läppäri auki, iMacin vieressä (valokuvien siirtoa koneesta toiseen) - havaitsin yhtäkkiä, että näiden kahden koneen välillä oli valtava ero kuvien väreissä, tummuudessa yms., vaikka monitorien kirkkausasetukset olisivatkin silmämääräisesti samat.
Erot johtunevat näytöistä. Näyttö pitää kalibroida, jotta se toistaisi kuvat mahdollisimman luonnolisina. Kalibrointia varten tarvitaan sitä varten tehty laite.
Heikki - näin olen antanut itseni ymmärtää ja ihan niin hifistelyksi en meinannut kuvaamistani (vielä) viedä kuitenkaan. Toisaalta, kalibrointiin liittyen, niin vaikka oma monitorini toistaisi kuvat luonnollisina, niin noin 99,9% tämänkin palvelun käyttäjistä varmasti katsoo mallien kuvat kalibroimattomista monitoreista.

No, tämä on vain pieni nyanssi loppuviimein.

-JJ-