Pienoismallit.net

Fahrzeug- und Motorenbau Sd. Kfz. 9

Wannabe Suomi-FAMO

Suomalaisten suurhyökkäys Leningradiin joulukuussa 1943 auttoi Saksan armeijaa punnertamaan puna-armeijan Moskovan porteille asti. Tästä riemuissaan Hitler onnesta soikeana toimitti firman piikkiin suomalaisille 60 sturmia, 30 sotkaa, huoltoajenouvoja, ammuksia ja varaosia. Osa kalustosta kuten sotkat ja tässä nähtävillä oleva FAMO olivat käytettyä kalustoa. Näiden vahvennusten avulla suomalaiset estivät tehokkaasti brittiläisen ja amerikkalaisen sota-avun toimittamisen Muurmanskin kautta. Vienanmerelle vedetty uusi raja helpotti rintaman vartiointia ja puolustusta… ;)

Saatuani tietää, että näitä massiivisia telakuorma-autoja oli myös Suomella kaksin kappalein hankin tämän Revellin pikku-FAMOn kaupasta maalausharjoitusmalliksi. Pian mallia käpisteltyäni ja referenssikuvia tutkailtuani totesin harmituksekseni Revellin FAMO mallin ja Suomi-FAMOjen olevan eri versioita. Malli on todennäköisesti varhaista tuotantomallia ja Suomeen saadut myöhäistä. Eroja löytyy esim. etu- ja takalokasuojista, konepellista ja kojelaudasta. Viimeisenä niittinä sain tietää ettei Parolassa säilötty FAMO ole FAMO vaan Vomag. Päätin sitten tehdä tästä wannabe Suomi-FAMOn, eipä niitä sodanaikaisia referenssivalokuviakaan liikaa ole tullut vastaan.

Lisäsin muutamia yksityiskohtia rakennusvaiheessa Joihinkin asioihin sain kulumaan uskomattoman paljon aikaa säätäessäni, etenkin vetovaijeriin, mistä loppuen lopuksi näkyy vain lenkki kuormurin perässä. Ja siitäkin tuli ihan liian iso! Rautalangan taivutteluharjoittelu meni kategoriaan "eka kerta". Samoin alustan teko, staattisen ruohon ja hiekan kanssa säätäminen olivat kaikki eka kertalaisia. Muoviset palatelat olivat myös uusi juttu, eikä niiden kanssa mennyt ihan kuin Strömsösssä. Olisikohan vetopyörät menneet väärille puolille? No ainakin tuli paljon taas uutta opittua.

Maalauksessa öljyvärien kanssa loppui taito ja taiteellisuus kesken, mutta tulipahan niiden kanssa taas taiteiltua. Lisäksi pyöriin unohtu maalit pariksi päiväksi, enkä niitä koskaan korjannut. Maalauksessa olen kyllä kehittynyt, ainakin teknisesti ja lakkausoperaatiot ovat olleet mukavan ongelmattomia nykyään. Aika vain ei riitä sekä himoitsemieni pääprojektien edistämiseen, että opetteluun. Täytyy jatkossa koota nopeammin maalausharjoituskohteet ja käyttää aikaa enemmän maalaamisen harjoittelussa.

Arvostelu on poissa päältä, koska en uskalla tälläiseen historiallisesti epätarkkaan malliin tällä sivustolla arvostelua pitää päällä.

Kommentit

Juke 14.10.2013 20:05 Vastaa lainauksella
Moi, mittakaavaan nähden, ja muutenkin, kivan näköinen Famo. Yleisvaikutelma hyvä, maalaus, detaljit ja kokoonpano siis. Olisiko takalokasuojassa kuulunut olla jokin punainen valo?

Parannuskohtia on tuo telojen sovitus pyörille ja itse Fritz, joka on "eri paria" auton kivan yleisilmeen kanssa. Kaverin pää ei myöskään ihan istu niinkuin ihmisen pää yleensä istuu olkapäiden välissä. Mallin alusta on muuten ok, mutta tuo tie on kovin tasainen ja hiekkaa leijuu tien päällä, niinkuin tie olisi tasaista jäätä. Mistä olet alustan tien tehnyt?

Paljon hyvää kuitenkin, varsinkin itse auto on oikein onnistunut ja erityisesti kun mittakaava on 1:72.
Hei, kiitos kommenteista! Autosotamiehet maalasivat punaiset valot piiloon auton perästä tarpeettomina. Fritz yrittää esittää suomalaista soturia. Henkselit on tulleet saksalaisena sota-apuna kaluston mukana. Tie on tasainen kuten Enson viimeisen päälle lanattu päätie ennen juhlapäivää. ;)

Alusta on muovia, jonka röpelöisen pinnan tasoitin ikkunarempasta ylijääneellä Wood finish silotteella. Hioin pinnan liian hienolla paperilla, eikä siihen oikein jäänyt tekstuuria. Kivet ovat rantahiekkaa.
SS 15.10.2013 15:04 Vastaa lainauksella
5/9 kuvassa näkyy parhaiten miten hienon camon olet maalannut tähän pikkuskaalan puksuttajaan. Ainakin omaan silmään näyttää varsin komealta kokonaisuudelta. Pohja on hyvä lisä, mutta ehkä pikkuisen pölyjä teloihina ja telapyörästöön kun hiekkatiellä huristellaan?
Kiitos SS!

Telojen pölytys on tosiaan unohtunut. Täytyy kokeilla lisätä oikein kevyt kerros.

Camosta saattaa saada tästä työvaihekuvasta ehkä hieman lisää selkoa?:
[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/10/67/97/106797.jpg[/img]
Jyväskylän 2014 tapahtumassa tuli kultaa 1:72-luokassa!!! =D

www.pienoismallit.net/tapahtumat/2014/jyvaskylan-pienoismallitapahtuma/