Pienoismallit.net

Fokker F27 Friendship

Finnair

Fokker F27 Friendship on hollantilaisen Fokkerin valmistama liikenne- ja kuljetuskone. Kaksimoottorisen potkuriturbiinikoneen suunnittelu alkoi 1950-luvun alussa, ja prototyypin ensilento tapahtui 24. marraskuuta 1955. Koneen sarjavalmistus alkoi vuonna 1958. 100-sarjan koneita valmistettiin 85 kappaletta. Eri versiota on 700-sarjaan asti.

Mallin mukana tulleet siirtokuvat eivät miellyttäneet ja päätin tehdä jotain erilaista. DC-10 arkilta jäi ylimääräisiä Finnair teksti siirtokuvia jota suurinpiirtein kokonsa puolesta tähän sopivat. Värisävy tosin hieman laimea. Malli itsessään oli mitä loistavin rakentaa, mutta maalaukset ja siirtokuvat olivatkin sitten mallieni työläimmästä päästä. Kylkien siniset raidat on maalattu ja jokainen ovi/ikkuna on leikelty alkuperäisestä siirtokuvasta irti. Antennit tehty ylimääräisiksi jääneistä laskutelineistä. Tarkkasilmäisimmät tulevat huomaamaan, että rekisteri ei aivan ole "oikea". En löytänyt miltään ylijäämä arkilta sopivan värisiä kirjaimia. Navivalot tulen tähänkin malliin lisäämään aikanaan. Referenssikuvassa tuollaiset järkyttävät sinivalko potkurit. Jossain Finnairin Fokkerissa mallin mukainen lapojen maalaus. Figuurit muutamassa kuvassa vielä vaiheessa. Figuurin korkeus noin 15mm.

Pitäisi varmaan jotain siistiä kartonkia/taivas juliste hommata valokuvaamisen taustaksi. Yritin jopa tänään kämpän lähistöltä löytää paikkaa mistä saisi otettua taivas taustana kuvia, mutta ei vain onnistu ja kovin kauaksi ei jaksa lähteä.

Referenssinä käytin pitkälti tätä kuvaa:
images3.jetphotos.net/img/1/6/9/7/88790_1186498796.jpg

Kommentit

Tästä Finnairin koneesta ei olekaan pahemmin pienoismalleja näkynyt, tosin ei ilmavoimienkaan väreissä. Tuulilasin yläpuolella pitäisi olla vielä maalattuna rekisteritunnuksen kaksi viimeistä kirjainta. Jos joskus haluat tehdä toisenkin Finnairin Fokkerin, olen piirtänyt siirtokuvat tähän, LKA:han ja LKC:hen.

www.pienoismallit.net/profiilit/12/kuvat/kuvapankki/kuva_106695/
Juha K 12.8.2013 22:43 Vastaa lainauksella
Aina ei kannata uskoa mitä wikipedia sanoo… USA:ssa lisensillä Fairchildin valmista versio oli F-27 (kirjoitetaan väliviivalla). Fairchild Hiller kehitti koneesta itse n. kaksi metriä pidennetyn version FH-227, joka ei siis ollut suoraan Fokkerin lisenssityyppi.

Itse malli näyttää mukavalta, Fokkereita soisi näkevänsä enemmänkin. Koneesta ei vain taida olla mihinkään mittakaavan aivan super hyvää sarjaa.
Olisi pitänyt ennemmin olla tietoinen, että tähän olisi "valmiit" siirtokuvat olemassa. Tuskin toista mallia tulen samasta lentokoneesta enää tekemään. Muutenkin tämä homma lähtenyt sitäverta lapasesta kun näitä siviilikone mallejakin alkaa ihan hyvä määrä tähän skaalaan olemaan. Ja lisää tulossa. Tila ei tahdo enää riittää. Ei viitsisi jokahuonetta näitä täyteen tunkea.

Nimi korjattu. ;) Ihmettelinkin hieman tuota nimen pisteellä kirjoitusta, mutta ajattelin sen olevan virallisempi muoto mallinimestä.
Juha K 12.8.2013 22:53 Vastaa lainauksella
Korjaa nimi vain takaisin :) Tarkoitin tuota esittelytekstin ensimmäisen kappaleen loppua, wikipediassa on tuossa kohtaa virhe.

Fokkerin valmistama kone: F27
Fairchildin lisensillä valmistama kone: F-27
Fairchild Hillerin pidennetty versio: FH-227

Kaikki Finnairin koneet ovat Fokkerin valmistamia.
Olisiko tuossa saanut potkurit pyörimään?
Ajattelitko asiaa?
On se sen verran pieni,olisi ollut kuvissa nautillinen ihan kuin lentäisi.
Jo on niin kuin laiva mallien figurit pieniä kääpiöitä hyvin onnistuneita tuon kokoon.
Nyt on kuva otettu niin lyhyellä valotuksella, että pyöriminen ei näy. ;)
Saisihan viitseliäs tuonne pienet sähkömoottorit, tai kuvankäsittelyllä aikaiseksi.

Figuureissa todella vasta hahmottelu maalaus ja kuvaan leikkasin juuri valurungosta vain irti sen enempää siistimättä.
Jaakko Luoma kirjoitti:
Saisihan viitseliäs tuonne pienet sähkömoottorit, tai kuvankäsittelyllä aikaiseksi.
Jos haluaa pelkästään kuvaa varten ropellit pyörimään, helpoin keino on jättää ne liimaamatta koneeseen ja töhöttää ilmaa esim. hiustenkuivaajalla tai pyytää avustaja puhaltamaan potkuriin kuvauksen ajaksi. ;-)
Eipä huono idea ollenkaan. Tuollaista pikseli taustaa vasten vain ei kannata vaivaa nähdä. Hyvää ei saa tekemälläkään.