Pienoismallit.net

P-38F Lightning

Glacier Girl

Vuonna 1942 6 P-38 Lightningia ja kaksi B-17 -pommittajaa teki pakkolaskun Grönlannin jäätikölle. Koneet olivat siirtolennolla Euroopan sotanäyttämölle, mutta huonosta säästä johtuen eivät saaneet laskeutumislupaa Reykjavikiin. Koneet säilyivät melko vähin vaurioin lukuunottamatta ensimmäistä konetta joka laskeutui telineet alhaalla ja heitti kuperkeikkaa.

Vuonna 1992 yksi koneista, eli juuri tämä Glacier Girl nostettiin jäätikön alta. Operaatio oli melkoinen - ensin piti etsiä kone joka oli siirtynyt jäävirtojen mukana noin kilometrin verran merelle päin, sitten sulattaa tunneli noin 80 metrin syvyyteen, sitten sulattaa jää koneen ympäriltä ja nostaa kone osina jään pinnalle. Ja tietysti kone piti paikallistaa ennen kaikkea tätä.

Toki jää oli tehnyt tuhojaan - pyrstö oli irronnut ja löytyi muutaman metrin päästä rungosta, erilaisia ruhjoutumisia ja repeämisiä oli myös paljon. Mutta paljon oli myös korjattavissa, esimerkiksi potkurien lavoista vain yksi jouduttiin uusimaan konetta restauroitaessa. Muitakin kuin jään aiheuttamia vaurioita oli, sillä IFF-laitteen tuhoamiseen tarkoitettu räjähdyspanos ei toiminut. No, eipä hätää. Koneen pilotti tyhjensi .45 Coltinsa lippaan laitteeseen, mikä aiheutti toki pikku vaurioita myös koneen rungolle…

No, kone on tätä nykyä lentokunnossa pikkutarkasti restauroituna. Kuvissa näkyykin koneen siviilirekisteritunnus sivuvakaajassa. Ymmärrettävästi konetta pidetään varsin hyvässä kunnossa joten kovin suuria säistämisiä koneessa ei ole, jotain pientä kuten vaaleanharmaat pakokaasujäljet kuitenkin.

Academyn sarja ei ollut niitä helpoimpia. Hyviä puolia siinä olivat siirtokuvien runsaus (> 150 pienenpientä siirtokuvaa) ja varsin yksityiskohtaiset laskutelinekuilut, huonoja puolia taas siirtokuvien laatu (repeileväisiä, eivät ihan rekisterissä eivätkä totelleet kovin hyvin pehmennintä), yhteensopivuusongelmat joiden seurauksena osa yksityskohdista häipyi silirimpsis hei etenkin nokasta ja päälaskutelineiden luukut jotka eivät millään meinanneet istua paikalleen.

Ohjaamossa on Eduardin etsivyöt, lisäksi mittariston paikka on korjattu. Ohjeissa se käskettiin sijoittamaan jonnekin kauas, kauas lentäjästä mutta oikeampi paikka on paljon lähempänä. Viritin styreenistä uuden taustalevyn mittaristodekaalille ja liimasin sen paikalleen, valurangan pätkiä taustatukena käyttäen. Aseet ovat Quickboostin resiiniputkia. Joitakin söhryjäkin tyylilleni uskollisesti mukaan mahtui, mutta valmiiksi tuli kuitenkin!

Kommentit

Terve Juhana!
Siististi tehty laitninki,ainoastaan kuomun raamitukset näyttävät kuvissa hieman epämääräisiltä?
Olet ottanut aikamoisen urakan mallintaessasi entisöityä lentävää warbirdia,jotka säännönmukaisesti kiiltävät kuin peili.Ottaen huomioon lekomallien lukuisat näkyvillä olevat kitattavat saumat ja tällaisen kiiltoasteen mukanaan tuomat haasteet pohjatöille,olet onnistunut varsin hyvin tuolla automallareiden mukavuusalueella.Itse en sinne ihan heti astuisi…
Mikko
Kauniisti tehty lightning, vielä entisöity koneen malli,juu näin tuosta reportaasin oli se hurja homma nostaa ylös.Kuten edellinen sanoi tuo vihreä ei peitä hyvin ohjaamon raameja,vaikea sanoa kuvista totuus.Eipä ole narisemista tuosta mallista fiini lady lightning kyllä noita vahataan ja huoletaan viimeisen päälle, jo turvallisuus syistä.Ei niillä muuten lennetä.Toivottavasti ei tule onnettomuutta tuolle warbirdille, paljon on jo romuuttunut amatöörien käsissä.
Kiitokset kommenteista, piti käydä vielä tarkistamassa oliko raamien kanssa käynyt kämmi. Kyllä niissä on maalia ihan siellä missä pitääkin, tosin noissa sivulaseissa raamit toki ovat varsin kapeat. Voisiko olla niin, että raamien kiilto hämää silmää? Nehän kiiltävät melkein yhtä paljon kuin itse lasitkin…
Kyllä on perhanan hienosti rakennettu ja maalattu ottaen huomioon haasteet. Kuomun raamitus on minun mielestäni tosi komia juuri kapeuden vuoksi. Varmasti valokuvissa on myös kiilto-ongelmaa?! Jokatapauksessa loistosuoritus, Juhana!!
AJ 9.7.2013 11:44 Vastaa lainauksella
Moi Juhana,

Nätti lekomalli kuuluisasta Glacier Girlistä. Kyllä on melkoinen kiiltoaste, kuten Mikko edellä toteaa, mutta sopinee ko. malliin entisöitynä koneena. Komppaan kehuja, oleellinen on jo sanottu edellä; onnistunut. Parhain terveisin, AJ
Tähän malliin sopii hyvin kuvaukseksi sana "kaunis". Rakennusjälki on hyvää ja pintakäsittely onnistunut. Kiilto sopii varmasti hyvin koneeseen joka on entisöity raadosta lentäväksi, kuten AJ edellä totesi. Me likes!