Pienoismallit.net

Trumpeter 1/32 F/A-18F Super Hornet

Nyt kun olen ollut pari vuotta taas takaisin mallailun parissa, ja taidotkin ovat hieman kehittyneet, niin ajattelin perustaa blogin ison skaalan modernista hävittäjästä. Tällä foorumilla näitä ei ainakaan liikaa ole.

Valitsin pitkän harkinnan jälkeen ensimmäiseksi suuren skaalan mallikseni Trumpeterilta F-18F:n. Toinen vaihtoehto olisi ollut F-14D tai joku Eurofighterin versio. Olen suuresti mieltynyt kaikkeen mahdollisimman moderniin. Hornetin ostin Ebaystä kotiin kuljetettuna 103€:llä, joka oli mielestäni varsin kohtuullinen hinta.

Rakensin ennen tätä mallia koekappaleeksi Hasegawan 1/48 -version samasta koneesta, joka on suunniteltu suunnilleen saman mallisilla muoteilla. Laitoin siitäkin kuvan vertailuksi suuremman koneen koosta. Muutama kunnon käpy tulikin tuota pienempää tehdessä, ja nuo samat virheet eivät toistu tässä isommassa koneessa. Pienessä koneessa mm. kuomun saumakohdasta pääsi litku hieman läpi, ja se näkyy harmittavasti koneen pilotin pään yläpuolella. Lisäksi säistys on vedetty aikalailla överiksi tarkoituksella, testasin uusia tekniikoita, joilla mallista saisi meri-ilmaston kuluttaman ja rähjäisen näköisen.

Muutama sananen Trumpeterin mallista. Ihan ensiksi, se on todella iso, en kuvitellut harppauksen 1/48-skaalasta olevan kuitenkaan näin iso. Osia on ihan mieletön määrä, ja yksityiskohdat ovat paikkapaikoin ihan resiinitavaran tasoista. Flashia ei näy missään, muutama ejektorin jättämä jälki on näkyvillä paikoilla, mutta hoidettavissa helpohkosti. Maillissa on kolme eri merkintävaihtoehtoa, F/A-18f Super Hornet VFA-102 "Diamondbacks", F/A-18f Super Hornet VFA-2 "Bounty Hunters" , ja tuo VFA-103 "Jolly Rogers". En tiedä vielä tässä vaiheessa, minkä näistä teen, mutta todennäköisesti se ei tule olemaan VFA-103. Säistän mallin maltillisesti, teen esivarjostukset, sekä paneelirajojen korostuksen. Mitään kulumia tai muita ei tähän malliin tule, muutaman siivekkeen öljyvuodon ja jotain ihan pientä ehkä. Malli rakentuu suoraan laatikosta, mukana tulevilla osilla, eli muutama fotoetsi löytyy vakiona laatikosta.

Mallin teon aloitan tällä viikolla, ja perinteisestihän se alkaa ohjaamosta. Laitan kuvia heti, kun himan edistystä tapahtuu.

merkinnät

Tälläinen pikkupäivitys tähän väliin. Peräsimet (en tiedä, onko oikea termi) ovat valmiit. Paljon paljon kittausta taas…olen kyllä hieman ihmeissäni tästä kitin laadusta tuon yhteensopivuuden kanssa. No, nyt kuitenkin sain kitattua taas muistaakseni kolmella kiekalla peräsimet pohjamaalikuntoon. Pohjamaalina jälleen Alcladin grey. Raidat tehtiin niin, että maalasin pohjamaalin päälle tuon peräsimien yläosan summamutikassa keltaiseksi ja maskasin Tamiyalla nuo raidat keltaisen päälle. Scale effectin aikaansaamiseksi peräsimiä ei ole maalattu suoraan mustalla, vaan nato-blackillä, joka on melkein harmaata. Alcladin kirkas tummensi nuo…
Noniin, nyt on aika hieman päivitellä blogia. Laskutelineet ovat valmiit ja olen aloittanut siinä sivussa rungon kasausta ja kittausta. Laskutelineet olivat suhteellisen kinkkiset, kittiä joutui laittamaan kolme kierrosta, sekä yksityiskohtia lisäilemään rankalla kädellä. Esimerkiksi jarruletkuja/putkia ja muita johtoja ei rakennussarjassa ole ollenkaan, vaan laskutelineet ovat aika simppelin näköisiä suoraan laatikosta rakennettuna. Käytin apuna netistä löytyviä kuva-arkistoja. Letkut/putket/johdot vääntelin eripaksuisista rautalangoista ja liimasin Zap-liimalla. Yksityiskohtia lisäsin bilteman oivallisella alumiiniteipillä iskareihin ja…
Noniin, nyt reilu viikko kulunut ja rakentelu on lähtenyt ihan hyvin käyntiin. Muutama ongelma oli siirtokuvien sekä ohjaamon sopivuuden kanssa. Siirtokuvien mittaritaulut olisi pitänyt trimmata saksilla tarkasti, noissa oli pienet reunukset, jotka vaikeuttivat siirtokuvan sopivuutta mittareihin ja näyttöpaneeleihin, mutta reilusti pehmennintä ja kuvat osuivat ihan ok kohdalleen. Toinen ongelma syntyi, kun kuivasovittelin ohjaamoa runkoon. Pilotin kohdalla jäi molemmille puolille melkein viiden millin rako niin, että rungon puolikkaiden sauma näkyi ilkeästi. Päätin tehdä kummallekin puolelle styreenilevystä täytepalan. Saumasin levyn saumat…
Laitan tästä muutaman kuvan aloituspisteestä, jossa kaikki rangat on vielä pusseissa ja mallia on vain hipelöity. Vertailuksi otin kuvia tuosta ensimäisestä rakentamastani koekappaleesta.