Pienoismallit.net

Curtiss P-40E Kittyhawk

Curtiss P-40 oli II-maailmansodan aikainen, amerikkalainen hävittäjälentokone, joka lensi ensilentonsa 1938.
P-40 kehitettiin sotaa edeltäneestä Curtiss P-36 Hawkista. USA:ssa käytettiin koko konesarjan eri kehitysvaiheista nimitystä Warhawk - brittiläinen RAF ja Kansainyhteisömaiden ilmavoimat nimittivät P-40B- ja P-40C-malleja Tomahawkeiksi ja P-40E:stä eteenpäin Kittyhawkeiksi.

1150-hevosvoimaisella Allison V-1710-39 moottorilla varustetut brittiläiset Kittyhawkit saivat tulikasteensa 1.1.1942 Pohjois-Afrikassa taisteluissa saksalaisia vastaan. Koneen kiinteänä aseistuksena oli siivissä 6 x 50 kaliiberin Browningin M2-konekivääriä.

Rakentelin tätä Airfixin 1970-lukulaista niittihirviötä aina välillä odotellessani 1/35 Tiger-projektin liiman/maalin kuivumista - joten kyseessä on ns. maalinkuivumismalli.
Malli kuvaa lentokonetta, jonka naamiomaalaus on "päivettynyt" Pohjois-Afrikan armottomana paahtavan auringon alla vuonna 1942.

Airfixin ikivanha 1/72 Kittyhawk hainkitamaalauksineen on samaisen valmistajan Spitfiren, Hurricanen, Tempestin, Defiantin, Lancasterin, Halifaxin, Sunderlandin ja Stirlingin ohella mallisarja, jolla on aina oleva todella kova nostalgia-arvo meikäläisen sydämessä. Kun Wanhus (siis minä) rakentaa näitä Wanhoja sarjoja uudestaan vuosikymmenten jälkeen, niin mieleen muistuvat ne huolettomat lapsuusvuodet.

Oli toki vähemmän hauskaa huomata, että jokaisen tästä mallista ottamani valokuvan pilaa omituisesti hehkulamppujen valoissa hohtava antennilanka, joka myös näyttää kuvissa aivan liian paksulta (vaan eipä näytä livenä). So not - kyseinen lanka ei oikeastaan edes kuuluisi tuohon mainitsemaani Old School tyyliin, joten en ota siitä paineita.

Ja koska kyseessä on vain ns. maalinkuivumismalli, niin en laittanut tähän pisteytysmahdollisuutta - kyllä sen 0,5 pojoa voi tuoda julki ihan kirjoittamalla mielipiteensä sanojen voimalla. Kiitos ja näkemiin.

Kommentit

Joo, hyvin sä vedät…ei tässä muuta voi sanoa. Itsekkin muistan ajan kun 10 markalla sai 4 pussia koottavia. Miten sitä pystyikään rakentamaan 4 mallia parin tunnin aikana, ja kliimaksi oli täydellinen kun ne vielä ripusti puuhun ja sitoi niihin tykinjytkyjä.
Pekka Tiihonen kirjoitti:
Itsekkin muistan ajan kun 10 markalla sai 4 pussia koottavia. Miten sitä pystyikään rakentamaan 4 mallia parin tunnin aikana, ja kliimaksi oli täydellinen kun ne vielä ripusti puuhun ja sitoi niihin tykinjytkyjä.
Jaaha - meikäläisen kliimaksi ei mennyt ihan noin - vaan idea oli saada mahdollisimman nopeasti näitä Airfixin lentokoneita ja tankkeja rakennettua valmiiksi - ei suinkaan heti tuhottaviksi, vaan käytettäviksi sotaleikkeihin kavereiden kanssa. Sotaveteraani-isäni kenties vaikutti jotenkin asian laatuun ;-)
No mäkin kyllä vartuin sotaveteraani isoisän luonna ja kyllä sekin räjäyttely kuului vahvasti sotaleikkeihin :)
Varmaan sen vuoksi suoritin varusmiespalveluni myöhemmin ilmatorjunnassa ;)

Onko tuo jalusta nykyinen Airfixin jalusta? Muistuttaa kovasti Frogin jalustaa.
Pekka Tiihonen kirjoitti:
Varmaan sen vuoksi suoritin varusmiespalveluni myöhemmin ilmatorjunnassa ;)

Onko tuo jalusta nykyinen Airfixin jalusta? Muistuttaa kovasti Frogin jalustaa.
Jaaha, olet siis niitä kuuluisia ohiampujia - no ei se mitn, niin olen minäkin - tosin rannikkotykistössä. Meillä oli siten samanväriset kauluslaatat - sinulla vaan oli punaisissa laatoissa valkoiset reunat - ja minulla siniset reunat.

Kuvissa näyvä jalusta on Italerin tuote.
Tuo hainkita-tunnus kolahti meikäläiseen nuoruusvuosina. Ensiksi ostin P-40 aiheisen muovisen siimaohjattavan polttomoottorilennokin, jota en lopultakaan koskaan saanut oikeasti lentämään…joten päädyin rakentalemaan staattisia pienoismalleja. Seuraava askel oli, kun sain oman auton. Se oli Toyota Hiace. Se piti tietenkin maalata "armeijan vihreäksi" ja etuoviin koristeeksi hainkita silmineen päivineen. Mallina tietenkin P-40. Myöhemmin ruostekohtia (japsiautojen ostettu ominaisuus) paikkailin mattamustalla naamiomaalauksella. Nostagisia fiilareita tästä mallista heräsi.

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/10/25/09/102509.jpg[/img]
Haisu…rest in peace!
Eemil Jäntti kirjoitti:
Wow! Maalasit näemmä Hiacesta todellisen katseenvangitsijan! Et sitten ole Haisusta tehnyt pienoismallia?
Olisin TOSI mielelläni tehnyt, mutta tuon vuosimallin pakusta ( kuten vm. 1975 diesel-Transitistakaan, joka minulla myös oli) ei ole olemassa rakennussarjaa. Joitakin ihme "nykyhapatusmodimalleja" on…muttei niistä saa kohtuuttoman suurellakaan työmäärällä väännettyä näitä meidän sukupolven klassikkoja. ;-)
Tommi M 1.3.2013 20:11 Vastaa lainauksella
Jaahas. Raimo vääntää välipala-maalinkuivmis-liimanhaistelu-projektina yli kolmen tähden mallia. Hyvä kokonaisuus. Missä voin ilmoittautua "sivellinmaalaus Raimon tapaan"-kurssille?
Raimo on tehnyt oikein nostalgia mallin. Muistan kyllä itsekin rakentaneeni kyseisen Airfixin ainakin kertaalleen 60-70 luvun taitteessa. Tuo purukalusto vaikutti suuresti senaikaisiin valintoihin. Maalaus ei tosin ollut tätä luokkaa kun oli kiire saada "koottava" mukaan sotaleikkeihin.
Siihen aikaan näitä muuten sai 10 markalla 5 kpl.
Kiitos Raimo!

Tätä mestariteosta ketsellessani ymmärrän kyllä miksi mallini saavat niitä pisteitä mitä saavat.

Sinulla on senverran kokemusta ja taitoa, ettet tarvitse enää pisteitä.

Minä, noviisina, yritän kovasti päästä samaan, valitettavsti aikani ei ehkä riitä, mutta yritän kovasti.

Hienoa, että hienoja 72:sia (parempia kuin minun) tulee näytille, jottei sen skaalan mallareita aivan aliarvostettaisi. Jätän ehkä jatkossa minäkin pojottamisen pois.
Tommi M kirjoitti:
Missä voin ilmoittautua "sivellinmaalaus Raimon tapaan"-kurssille?
No sanotaan nyt vaikka näin, että se "kurssi" omalla kohdallani on tarkoittanut ihan vaan useita vuosia kestänyttä jääräpäistä harjoittelua - kukaan ei ole seppä syntyessään.
Esko Rusi kirjoitti:
Siihen aikaan näitä muuten sai 10 markalla 5 kpl.
Juu - ja siihen aikaan näitä 1/72 Airfixejä myytiin muovipusseissa - eikä suinkaan pahvilaatikoissa.
Jännästi langat ottavat päähuomion. Väripintaa saatu loistavasti vaihtelua. Monotoonisuus kyllä kaukana.
Tommi M 2.3.2013 13:08 Vastaa lainauksella
Raimo Leino kirjoitti:
No sanotaan nyt vaikka näin, että se "kurssi" omalla kohdallani on tarkoittanut ihan vaan useita vuosia kestänyttä jääräpäistä harjoittelua - kukaan ei ole seppä syntyessään.
Käytätkö pohjamaalia, ja jos niin mitä?
Mika Haalahti kirjoitti:
Jännästi langat ottavat päähuomion.
Olisi näemmä kannattanut maalata nuo langat samalla harmaan sävyllä kuin tuo mallikuvissa käyttämäni harmaa tausta - ja se väri on muuten Mastonin vakio harmaa spraypohjamaali nro 518.
Itsekin olen huomannut jännelankojen joissakin malleissa hyppäävän silmille nimenomaan valokuvissa. Ainakin tämä elastinen lanka taittaa jotenkin valoa ja näyttää paksummalta. Tilanteeseen auttaa lankojen värjääminen mustaksi kuvauksen ajaksi mutta live tilannetta varten pitäisi taas värjätä esim. gunmetal sävyllä,enpä tiedä onko tässä mitään järkeä kun jokainen maalikerros taas lisää paksuutta.
Tommi M kirjoitti:
Käytätkö pohjamaalia, ja jos niin mitä?
No kun maalaan siveltimillä käyttäen Humbrolin emalimaaleja, niin se pohjamaali ei ole aina pakollinen. MUTTA jos esim. tarkoitus on rakentaa väriltään valkoinen lentokone mallisarjasta, jonka materiaali on vaalean harmaata muovia (niinkuin melkein kaikki sarjat nykyisin ovat), niin silloin olen käyttänyt pohjamaalina valkoista spraytä - Citadelin Skull White sävyä - tätä maalia saa ainakin Games Work Shop-puutikeista. Tuo on akryylispray, mutta sen päälle voi hyvin maalata emalimaaleillakin. Tuo Citadelin Skull White on kyllä mielestäni paras markkinoilta löytyvä pohjamaali - ja sillä voi maalata myös vinyylimalleja. Esim. tuolla meikäläisen galleriassa näkyvä Alien Queen vinyylimalli on kauttaaltaan pohjamaalattu tuolla Citadelin valkoisella sprayllä - ja viimeistelymaalauksen olen sitten kyseisessä mallissa tehnyt emaleilla tuon akryylisprayn päälle. Joskus olen käyttänyt pohjamaalina myös Mastonin spraymaalia (harmaa pohjaväri nro 518) mutta siis pelkästään emalimaaleilla maalatessa pohjamaali ei mielestäni ole aina pakollinen.
Esko Rusi kirjoitti:
Tilanteeseen auttaa lankojen värjääminen mustaksi kuvauksen ajaksi mutta live tilannetta varten pitäisi taas värjätä esim. gunmetal sävyllä,enpä tiedä onko tässä mitään järkeä kun jokainen maalikerros taas lisää paksuutta.
Tulipa mieleen, että seuraavan kerran kuvetessani jotakin 1/72 skaalan lentokonemallia antennilankoineen, yritän pölyttää ne langat esim. mustalla pastellilitujauheella. Luulisi onnistuvan pienellä ja pehmoisella siveltimellä. Tuolla lailla sen langan paksuus ei ainakaan lisäänny.
Kaikkea pitää kokeilla - paitsi pikkusiskoa ja kansantanhuja ;-)
Eemil Jäntti kirjoitti:
Tuo hainkita-tunnus kolahti meikäläiseen nuoruusvuosina. Ensiksi ostin P-40 aiheisen muovisen siimaohjattavan polttomoottorilennokin, jota en lopultakaan koskaan saanut oikeasti lentämään
Heh - meikäläisellä oli aikoinaan siimaohjattava Coxin polttomoottorilla varustettu Junkers Ju87 Stuka - ja sen todella sai myös lentämään. Herraisä että siinä oli kauhea ääni! Tuosta Coxin polttomoottorin starttaamisesta tuli mieleeni, että on oikeastaan ihme, että minulla on edelleen kaikki sormet tallella ;-)
Tommi M 2.3.2013 14:56 Vastaa lainauksella
Raimo Leino kirjoitti:
Citadelin Skull White, Mastonin spraymaalia, harmaa pohjaväri nro 518
Kiitoksia!
Henkka H 2.3.2013 17:44 Vastaa lainauksella
Juu ne Coxin moottorit potkas takas aika mielellään ja huiskat oli teräväreunaista nailonia. Siinä oli näpit kovilla,kunnes älysi pistää hanskat kouraan. Airfixin muovipussumallit maksoi 1.50 markkaa Stokkalla. Raimo on ihan oikeassa että vahoja muovimalleja on ihan mukava tehdä. Ne on sellaisia nostalgiapläjäyksiä joista tulee nuoruus ja lapsuus mieleen. Ne saattavat olla hieman hankalia kasattavia, mutta ei niitä pidäkkään arvostella nykymittapuun mukaan.

Niin ja tuo Kittyhawk onnistui ihan mukavasti.
Raimo rakentaa tällaisia maalinkuivumisen ohessa !?!?!?! Ei voi kun ihastella tuota siveltimen käyttöä. Tässä taas yksi todiste itselle siitä ettei hyvään jälkeen tarvita ruiskua, eikä edes kallista hi-fi rakennussarjaa. (ellei tämä airfixin sarja ole jokin keräilykohde?) …