Pienoismallit.net

Rocketdyne Omega class destroyer

EAS Lankinen

Omega class destroyer on yksi monista tv-sarja Babylon 5:n ikonisista avaruusaluksista. Tämä Warp modelsin polyuretaani malli on mittakaavassa 4000 ja n.40 cm pitkä. Tv-sarjassa Rocketdyne aloitti Omegan kehityksen Minbarisodan aikana. Yhtäkään alusta ei saatu valmiiksi Battle of line -taisteluun. Pian sodan jälkeen aloitettiin massatuotanto korvaamaan sotamenetykset ja vanhemmat Nova sekä Hyperion alukset poistettiin Earthforcen vahvuudesta.

Omegassa Novan suunnitelmia kehitettiin ja parannettiin. Pyörivä osasto aluksen keskivaiheilla mahdollisti painovoiman parantaen miehistön tehokkuutta. Hävittäjän pituus on 1714,3 metriä ja sillä on 4 (particle thrust?) moottoria, jotka saavat energiansa 4:stä fuusioreaktorista. Omega luokan alukset kykenevät luomaan oman hyppyportin hyperavaruuteen sekä partioimaan kartoittamattomilla alueilla avaruudessa 18 kuukauden ajan.

Omegan pääaseistuksena on keulassa kaksi 52mm plasmapulssitykkiä ja perässä neljä raskasta hiukkastykkiä. Lähipuolustuksesta vastaa 12 tykkiä, jotka ovat ripoteltu pitkin aluksen runkoa. Lisäksi aluksella on 36 yksipaikkaista Starfury- tai kaksipaikkaista Thunderbolt-hävittäjää. Täysmiehityksessä aluksella on 250 upseeria sekä yli tuhat miehistönjäsentä. Omega luokan alukset pystyvät kuljettamaan 18 000 sotilasta.

Omegat ovat Earthforcen selkäranka. Merkittävimmät konfliktit, joihin Omegat ovat ottaneet osaa ovat olleet Maan sisällissota vuosina 2260-2261 sekä Drakh sota 2266-2271.


Babylon 5 tv-sarjan Omega destroyer on hienoimpia scifi-aluksia ikinä! Löydettyäni Warpin resiinimallin eBaysta oli paluu vanhan harrastuksen pariin vääjäämätön. Mallin kanssa tein töitä yhtäjaksoisesti kolme kuukautta. Se valmistui sopivasti Nordic Challenge 2011 tapahtumaan. Paluu harrastukseen olisi voinut olla helpompi. Jouduin luonnollisesti ostamaan paljon työkaluja, liimoja ja maaleja. En ollut koskaan aikaisemmin nähnytkään resiini malleja tai osia. Jo pelkästään sopivan liiman löytäminen vei aikaa. En myöskään ollut koskaan askarrellut valokuitu muovin kanssa. Keulan tykkeihin laitoin magneetit, jotta niitä pystyy liikuttamaan. Keskikohta on vapaasti irrallaan ja pyörivä, mutta en siihen rakentanut moottoria sitä pyörittämään. Ehkä seuraavalla kerralla.

Suurta haastetta toi mallin paneelien maalaus. Pohdin ja pähkäilin pitkään miten sen toteuttaisin edes joten kuten, kunnes löysin teippiä mitä käytin maskaukseen. Ensi kerralla kokeilisin tehdä siirtokuvilla suurten alueiden paneelikuviot. Maalaukseen käytin mastonin spraymaaleja sekä humbrolin emaleja siveltimillä. Maalaus oli kaikkein vaikeinta ja into oikeastaan lopahti taidottomuuteen.

Rohkeasti härkää sarvista ottamalla ja suurella rakkaudella Omegaa kohtaan malli kuitenkin valmistui ja maalausta lukuun ottamatta olin hyvin tyytyväinen siihen. Nordic challengen jälkeen litkuttelin mallia tapahtumasta ostamallani Migin maalilla ja lakkasin alustan. Virhe! Paperitarra alkoi kupruilemaan laudan päällä. Nyt viimein vuotta myöhemmin sain aikaiseksi uuden tarran tulostamisen ja mallin valokuvaamisen PM.nettiä varten. Älkää siis ihmetelkö kuvissa näkyviä pölyjä. Nyt kun olen muutaman mallin tehnyt harjoitellessa ja kokeillut uusia tekniikoita, sekä hankkinut ruiskun ja muita välineitä, näyttää EAS Lankinen kaipaavan hieman parantelua. Toisaalta minulla on Warlock ja Varjo-Omega odottamassa, joten tämä saa nyt kelvata. EAS Lankinen on nimetty kuuluisan kenraalin mukaan, tv-sarjassa tämä yksilö ei koskaan esiintynyt.

Kommentit

Noniin, taas on hatunnosto paikallaan. Scifimalleja on aina kiva nähdä, varsinkin näistä vähän harvinaisemmista kohteista. Hyvinkin vakuuttava malli kaikenkaikkiaan. Kiva myös että esikuvaksi ei ole otettu sitä itsestäänselvää Agamemnonia ;-)

Ei varmasti ollut mikään ihan pieni työmää, mutta kun lopputulosta katsoo, niin taisi olla silti ihan työn arvoinen.
Asiallisen näköinen malli,toi ihan muistoja mieleen… Nuorena miehenä tuli aina Babylon 5 nauhoitettua VHS-kasetille ja jokainen jakso pariin kertaan katsottua. Armoton lähikuva paljastaa yhden kittaamatta jääneen sauman,mutta muuten ei napisemista.
Hieno, ei voi muuta sanoa. Lisää vaan tällaisia tulemaan.
Tuosta nimestä tuli vaan heti mieleen star wreck: in the pirkkinnig (se netistä ilmaiseksi ladattava versio), siinähän oli muistaakseni Ilmarinen, Mannerheim ja joitain muitakin vastaavia nimiä aluksilla.
Kiitoksia kommenteista! :)

Nimen valinnassa minua inspiroi juurikin In the Pirkinningin Ilmarinen ja Mannerheim. Se miksi päädyin aikoinaan omaan sukunimeen ei enään muistu mieleen. Hyviä ja parempia nimiä olisi nyt valmiina enemmän kuin malleja on odottamassa minulla. Kalevala on hyvä inspiraationlähde…

Tämän mallin aloittaessani minulla ei ollut ollenkaan kokemusta kittaamisesta. Ei ollut myöskään mallin valmistuttua, joten kaikki saumat ovat tuossa kittaamatta. On siinä paljon huonosti/laiskasti hiottuja osia ja saumoja. Tämä on yksi osa-alue mihin tulen kiinnittämään huomiota rutkasti seuraavassa, Varjo-Omega, mallissani.

Itsekin aikoinaan nauhoitin B5 jaksoja VHS:lle ja katsoin ne puhki. Ostin myös Kukunorista muutaman VHS julkaisun missä oli kaksi jaksoa per VHS. Nykyään kaikki on niin paljon helpompaa DVD poksien ja piratismin kanssa…
Kyllä tämä hienolta edelleen näyttää kuvissakin! Toimin tuolloin tuomarina Nordicissa sun luokassa ja muistaakseni sait jonkun palkinnonkin?
Siitä vaan uutta mallia tekeille ja taas mukaan syksyn Nordiciin.
Kiitos Mika. Nordicissä taso oli niin kova, etten sijoittunut ollenkaan. Mutta ei se ihme ollutkaan viimeistelyn huomioiden. Tavoitteena on saada ainakin yksi uusi alus syksyn Nordiciin, kaksi jos venyn ihmesuorituksiin ja laiminlyön kaiken muun. =D
paavo p. 21.2.2013 19:39 Vastaa lainauksella
Hieno on, johdotuksissa ollut tekemistä :-). Pitäis vielä katsoa se viimeinen B5-tuotantokausi, jossa ei Sheridan ole enää komennossa. Tiedä sitten noista spin-off-leffoista paitsi tietty B5-The Gathering, josta kaikki alkoi.
In the beginning on paras B5 elokuva ja se kannattaa ehdottomasti katsoa. Elokuva kertoo Maa - Minbari sodasta ja siinä on hyvän juonen lisäksi upeat avaruustaistelut.