Minun silmääni tästä iästä huolimatta oikein siistiä työtä. Olen tällaisella lentänyt Phukettiin, ja kympillä Lontoosta Vancouveriin Canadian lennolla.
Eikös yksi syy rahtikoneen suosioon ollut koneen tuhdit tehot.
McDonnell Douglas MD-11
Finnair

Koneesta tuli edeltäjäänsä hieman pidempi (5,71 m), tehokkaampi ja modernimpi kone, mutta se perustuu silti hyvin pitkälti DC-10:n suunnitteluun. Ulkoisesti konetyypit ovat hyvin saman näköisiä. Selkein ulkoinen ero on MD-11:n wingletit, joiden tarkoituksena on parantaa lennon taloudellisuutta.
Ensilento oli tammikuussa 1990 ja ensimmäinen kone, tunnukseltaan OH-LGA (lempinimeltään Olga), luovutettiin Finnairille 7. joulukuuta 1990. Näin finnair oli ensimmäinen lentoyhtiö, joka sai MD-11 koneen käyttöönsä.
Lufthansan MD-11F -rahtikone
Vuonna 1996 esiteltiin MD-11:n pitkän toimintamatkan versio MD-11ER. Markkinoille tulivat myös rahtiversio MD-11F, kombiversio MD-11C (joka kuljettaa sekä matkustajia että rahtia). Konetyypin valmistus lopetettiin 2001, jolloin koneita oli valmistettu 200 kappaletta. Konetyyppi ei koskaan saavuttanut suurta suosiota. Yksi syy tähän oli koneen suunniteltua suurempi polttoaineenkulutus ja uusien kaksimoottoristen laajarunkoisten koneiden edullisemmat käyttökustannukset. Finnair oli KLM:n jälkeen toiseksi suurin tämän konemallin käyttäjä. Parhaimmillaan Finnairin laivastossa oli 7 MD-11-konetta. Rahtikoneina ne ovat edelleen suosittuja DC-10:n tavoin suuren kantavuuden ja pitkän toimintamatkan vuoksi.
Finnairin viimeinen MD-11 reittilento AY022 lennettiin maanantaina 22.2.2010 Delhistä Helsinkiin.[2] Kapteenina toimi lennon jälkeen eläkkeelle jäänyt Jaakko Valli. Konetyypin viimeinen aikataulunmukainen matkustajaliikenteen lento oli 26. marraskuuta 2014 KLM:n lento 672 Montrealista Amsterdamiin.
Tämän valmistumisesta onkin jo taas aikaa. Malli muokattu Revellin dc-10:stä. Runkoa jatkettu ennen ja jälkeen siipien. Muita muutoksia 2-moottorin pullistukset, peräkartion muoto, wingletit ja tietenkin pienemmät korkeusvakaimet. Moottoreissa saatoin pakopuolta muokata. Jotain huonoa kittiä käyttänyt rungon jatkamisessa, koska vuosien jälkeen on tullut maalipintaan halkeamia. Siirtokuvat ovat a340 arkilta tai tarkemmin Finnairin tekstit ja pyrstön vaaleansininen kaari. Pyrstön F maalattu valkoisella. Fdecal ja joku foorumiltakin lupasi tehdä 2-moottorin siirtokuvat, mutta kummastakaan ei ole mitään kuulunut pariinvuoteen. Jos joku osaava nämä voisi tehdä siitä voi jotain vaivanpalkaksi ansaita. Sääli ettei tästä lempikoneestani tähän skaalaan ole näitä olikohan injektio-malleja olemassa. Itse ollut kyydissä ainankin New Yorkiin ja todennäköisesti kanarialle.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.