Pienoismallit.net

McDonnell Douglas MD-11

Finnair

1980-luvun puolivälissä McDonnell Douglas alkoi kaavailla seuraajaa 1970-luvulla liikenteeseen tulleelle laajarunkoiselle, kolmimoottoriselle DC-10 -matkustajakoneelle. Suunnittelutyö alkoi vuoden 1986 lopussa, ja koneen nimeksi tuli MD-11.

Koneesta tuli edeltäjäänsä hieman pidempi (5,71 m), tehokkaampi ja modernimpi kone, mutta se perustuu silti hyvin pitkälti DC-10:n suunnitteluun. Ulkoisesti konetyypit ovat hyvin saman näköisiä. Selkein ulkoinen ero on MD-11:n wingletit, joiden tarkoituksena on parantaa lennon taloudellisuutta.

Ensilento oli tammikuussa 1990 ja ensimmäinen kone, tunnukseltaan OH-LGA (lempinimeltään Olga), luovutettiin Finnairille 7. joulukuuta 1990. Näin finnair oli ensimmäinen lentoyhtiö, joka sai MD-11 koneen käyttöönsä.

Lufthansan MD-11F -rahtikone
Vuonna 1996 esiteltiin MD-11:n pitkän toimintamatkan versio MD-11ER. Markkinoille tulivat myös rahtiversio MD-11F, kombiversio MD-11C (joka kuljettaa sekä matkustajia että rahtia). Konetyypin valmistus lopetettiin 2001, jolloin koneita oli valmistettu 200 kappaletta. Konetyyppi ei koskaan saavuttanut suurta suosiota. Yksi syy tähän oli koneen suunniteltua suurempi polttoaineenkulutus ja uusien kaksimoottoristen laajarunkoisten koneiden edullisemmat käyttökustannukset. Finnair oli KLM:n jälkeen toiseksi suurin tämän konemallin käyttäjä. Parhaimmillaan Finnairin laivastossa oli 7 MD-11-konetta. Rahtikoneina ne ovat edelleen suosittuja DC-10:n tavoin suuren kantavuuden ja pitkän toimintamatkan vuoksi.

Finnairin viimeinen MD-11 reittilento AY022 lennettiin maanantaina 22.2.2010 Delhistä Helsinkiin.[2] Kapteenina toimi lennon jälkeen eläkkeelle jäänyt Jaakko Valli. Konetyypin viimeinen aikataulunmukainen matkustajaliikenteen lento oli 26. marraskuuta 2014 KLM:n lento 672 Montrealista Amsterdamiin.

Tämän valmistumisesta onkin jo taas aikaa. Malli muokattu Revellin dc-10:stä. Runkoa jatkettu ennen ja jälkeen siipien. Muita muutoksia 2-moottorin pullistukset, peräkartion muoto, wingletit ja tietenkin pienemmät korkeusvakaimet. Moottoreissa saatoin pakopuolta muokata. Jotain huonoa kittiä käyttänyt rungon jatkamisessa, koska vuosien jälkeen on tullut maalipintaan halkeamia. Siirtokuvat ovat a340 arkilta tai tarkemmin Finnairin tekstit ja pyrstön vaaleansininen kaari. Pyrstön F maalattu valkoisella. Fdecal ja joku foorumiltakin lupasi tehdä 2-moottorin siirtokuvat, mutta kummastakaan ei ole mitään kuulunut pariinvuoteen. Jos joku osaava nämä voisi tehdä siitä voi jotain vaivanpalkaksi ansaita. Sääli ettei tästä lempikoneestani tähän skaalaan ole näitä olikohan injektio-malleja olemassa. Itse ollut kyydissä ainankin New Yorkiin ja todennäköisesti kanarialle.

Kommentit

Henkka H 2.4.2015 14:59 Vastaa lainauksella
Minun silmääni tästä iästä huolimatta oikein siistiä työtä. Olen tällaisella lentänyt Phukettiin, ja kympillä Lontoosta Vancouveriin Canadian lennolla.
Eikös yksi syy rahtikoneen suosioon ollut koneen tuhdit tehot.
Todella hieno ja siisti malli jälleen sekä erinomaisesti esikuvansa kaltainen! Itse lensin aikanani kympillä Goaan, mutta MD-11:seen en tainnut kyytiin keritä.
Tässä nyt rukkasvertailu. Vaihtelee hieman moottoreittain jne. A340 otettu tarkoituksella tuhnuin versio jota ei mitenkään suorituskykyisenä ole pidetty. Tarinan mukaan tyyppikurssilaisille kerrotaan, että tulevat näkemään aivan uusia osia kiitotiestä (tällä bussilla kestää kiihdytys pidempään kuin muilla konetyypeillä). Jos nämä laskuni oikein ovat menneet osoittavat aikamoista ylivoimasta tehosuhdetta MD-11:sta hyväksi.

MD-11 kolme 267 kN. A340 neljä 139 kN
MD-11 801 kN vs A340 556 Kn

MTOW
MD-11, 273 000 tonnia. A340, 275 000 tonnia
Ohhoh, Jaakko on löytänyt joskus jostain 1:144 skaalan MD-11:n. Tämä on ihan keräilykohteenakin arvotavaraa. Varmasti hintapyyntö on hunajaa, jos vielä jostain sattuu Revellin sarjan löytämään. Hienosti tehtykin taas. Siirtokuva-arkilla ei ollut MD-11 -merkintää tuohon keskimoottorin kylkeen vai? Sykähdyttävä tuo vertailukuva DC-10:n rinnalla.

Tuolla sitä on aikoinaan itsekin ensimmäinen ulkomaanlento tehty. Muistan, että aika hurjan nopeasti kiihtyy nousuun moneen muuhun laajarunkokoneeseen verrattuna.