Pienoismallit.net

Curtiss Goshawk F11C-2

Stukan esi-isä?

Curtiss Goshawk F11C-2 oli USA Navyn hävittäjä pommittaja joka oli laivaston ilmavoimien käytössä 32-34 ,siis varsien lyhyen ajan.Kone oli seka rakenteinen kaksitaso joka oli varustettu kiinteällä laskutelineellä ja jarrukoukulla tukialus käyttö ajatellen.Nämä koneet palvelivat USA:n lentotukialus USS Saratogalla VF-1B lentueessa joka tunnettiin myös kuuluisana High Hat lentueena.USS Enterprisella toimi puolestaan VF-6 lentue.F11C-2 mallia rakennettiin kahden prototyypin lisäksi USA Navyn käyttöön 28 kpl:tta. Goshawk koneita myytiin myös ulkomaille kehiteltynä versiona nimellä Hawk 1 ja 2.Hawk koneita oli käytössä tosi toimissa m.m Bolivian ja Perun välisessä sodassa vuosina 32-33.Muita Hawk 1 ja 2 koneiden käyttäjiä olivat m.m Chile ,Kuuba ,Kiina,Norja ja Thaimaa.
USA:an laivasto harjoitteli ja kokeili 30-luvulla koneilla varsin menestyksekkäästi syöksypommitusta.Testeissä saavutettiinkin varsin hyviä tuloksia.Näitä kokeiluita oli tuolloin USA:ssa seuraamassa myös Luftwaffen ja Saksan ilmailun edustajana Ernest Udet. Hän kiinnostui tuloksista siinä määrin että, saksalaiset ostivat 2 Goshawka konetta tuon vierailun tuloksena.Tämä episodi johti myöhemmin Saksassa kuuluisan JU-87 Stuka koneen kehitykseen joten Jenkkien Goshawk koneella oli ilmailuhistorian kannalta välillisesti varsin suuri merkitys.

Tämä malli on rakennettu vanhasta Lindbergin sarjasta joka lienee alunperin kotoisin jostain 50-60 luvulta.Malli on varsin pelkistetty esitys aiheesta.Varsinaista ohjaamoa ei esim. mallissa ole laisinkaan vaan pelkkä penkki ja pilotti figuuri.Rakentelin ohjaamoon lattian ,peräseinän ja mittaritaulun sekä jonkin moisen sauvan.Nämä tosin eivät juurikaan avo-ohjaamosta huolimatta näy mihinkään.Malli oli muutenkin varsin huteran ja helposti särkyvän oloinen.Tästä johtuen laitoin m.m laskutelineiden jalkoihin metalli vahvikkeet jotta mallia pystyisi edes jotenkuten liikuttelemaan sen hajoamatta välittömästi.Ikäisekseen sarja oli muuten mukava rakennettava.Siirtokuvien värit olivat tosin menneet painossa päin prinkkalaa.Tumman sininen oli m.m muuttunut vaalean siniseksi ja niin edespäin.Tunnukset onkin haalittu siirtokuvien ylijäämä varastosta ja osittain maalattu. Maaleina käytin pääosin Vallejon ja Bebeon akryyli värejä.
Malli esittää USS Saratogan kakkoslaivueen johtokonetta joka kuului VF-1B High Hats laivueeseen vuosien 32-34 välillä.
P.S Hyvää Joulua ja menestyksellistä mallailu vuotta 2013.Opa L

Kommentit

Jos en ihan väärin muista, niin näin tämän jo marraskuussa Kuopion mallitapahtumassa. Ja livenä se oli parempi kuin nyt kuvissa.

Maalaus on hyvää ja suht´tarkkaa. "Takilointi" vai mikä se onkaan - on tehty upeasti. Yläsiiven yläpuolella oleva "naru" ei liene ollut ihan helppo viriteltävä. Ei varmaan muutkaan narut. Nämä kaksitasot saa aina meikämaurin kateelleseksi. Itseltäni kun ei ikinä onnistu ala - ja ylätason sovittaminen toisiinsa. Saati niihin vielä narut väliin.
Hienoa Opa, jouluna joulukuusen värit..

Miinuksena:(Oletuskuvassa näyttää moottorin jälkeen valkea maali jotenkin kökköiseltä. Livenä ei.??)
Hieno malli harvinaisesta mallauskohteesta. Työn jälki siistiä, takilointi onnistunut erinomaisesti. Historiikki koneesta plussaa.
Hieno ja erikoinen konevanhus, hyvin rakennettu eikä ainakaan omaan silmään tuo sarjan ikä näy. Maalaus ja takilointi siististi tehty. Komea peli kaikinpuolin.
Kyllä vain täyty kompata aikaisempia kommetoijia ei mikään helppo homa laitaa takilointia. Historiaa on todella mieleniintoista lukea aina.Minula on sama mielipide noiden siipien takilinin/sovittelun kanssa että ei se mitään helppoa ole,itseläni on 3 kpl Fairey Swordfishsia työn alla jotka ovat huilimasa takiloinin takia mutta kylläne siitä hiljalleen valmistuu joku päivä ensi vuoden puolella.
Kiitoksia kommenteista.Niin tuo mallin väri ei ole valkoinen vaan hyvin vaalean harmaa.Lähellä edesmennyttä Humbrol 28 sävyä.Tässä tapauksessa Vallejon model colourin sävy silvergray.Tällä värillä ei nimestään huolimatta ole mitään tekemistä hopea ja metalli sävyjen kanssa.
Miksi nokka pelti näyttää kökköiseltä ?En tiedä.Johtuisiko siitä että, se on kupera ja enempi vähempi täynnä erinäisiä niittejä.Katsoin kohdan varmuuden vuoksi vielä suurennuslasin kanssa mutta,se on periaatteessa maalattu samoin niin kuin muuallakin mallissa.Suurin vika lienee meikäläisen kuvaus ja valaisu taidoissa.Onnistuihan saamaan Corsairin mallissakin mattavalkeat kohdat "hehkumaan" ikään kuin ne olisi maalattu jollain kummitusvärillä.
Tarkoitin tuota moottorin suojapellin jälkeistä Vallejon Silvergray, nyt kun nimenkin tietää. Ja sehän oli vaan ( suluissa oleva pikku huomautus). Eli muuten näyttää maalit olevan kohdallaan.
Rauhaisaa Joulua kaikille.
T.T
Moi Opa,
Tosi hienosti olet laittanut kasaan kaksarivanhuksen. Olisin toivonut hieman enemmän, ei niin selkeää rajausta määrättyihin pintoihin. Ei huono.
t: Kartsa
Kiitokset katselusta ja kommenteista kaikille.
AJ 28.12.2012 18:12 Vastaa lainauksella
Moi Opa,

Piristävän poikkeuksellinen lekomalli USA:n laivaston alkuajoilta, harvemmin nähdyistä Lindbergin rakennussarjoista. Historiikki kohdallaan ja kone onnistunut. Parhain terveisin, AJ
Keltainen ja vaalea sävy! huh ne on yhdet vaikeimat värit saada hyvän näköiseksi ja tässä olet onnistunut hyvin!. Takilointiasi en viitsi enää eds kehua kun ylläolevissa on jo siittä sekä skillisi siinä jo tiedetään kautta maan :D.
Ainut mitä viellä astetta paremmaksi voisi saada korostaa pikkasen niittejä sekä siivissä kohoumia.

Mutta kokonaisuus hieno! kelpaisi laittaa kirjahyllyyn koristeeksi!