Pienoismallit.net

Cromwell Mk. IV

Ensimmäinen 1:48 mittakaavan sotilaskalustomallini

Rakensin mallin käytännössä suoraan laatikosta lisäten vain Black Dogin hartsista valmistamat miehistön varusteet ja tornin, jossa oli mukana myös hessian netting -naamiointi. Rakentamisessa ja maalaamisessa ei ollut mitään niin ihmeellistä, ettei sitä olisi tullut jo lukuisassa eri yhteydessä läpikäytyä, joten ei siitä sen enempää tällä kertaa. Kyselkää, jos jotain udeltavaa mieleen juolahtaa.

Tämä Tamiyan 1:48 Cromwell on ensimmäinen väliskaalan panssarimallini. Ihastuin mittakaavaan siinä määrin, että tämä ei jää viimeiseksi tämän skaalan mallikseni. Seuraavana vuoroaan onkin jo odottamassa Jagdpanther, joka saakin tästä skaalaantutustumismallista poiketen jo melkoisen jälkituotanto-osakuorrutuksenkin niskaansa.

Kommentit

Komea laitos, tuo naamiointi aiheuttaisi kysymyksiä, mutta taidan kiusata googlea siitä, ainakin erillaisen näköinen jos ei muuta.

Ainut asia josta näin äkkiseltään joku friikki voisi huomauttaa on tuo takaosan peitteen paksuus, näyttää varsin paksulle ja luonnottomalle. Tosin nuo pressut ja peitteet tuntuvat olevan ongelma lähes kaikissa mittakaavoissa. Pitäisi varmaan laittaa jostain silkkiliinasta suikale päälle jotta näyttäisi edes jotenkin oikealta.
Mitähän materiaalia käytit tuohon tornin naamiointiin. Hieno on!
Tosi nätti on!

Kivan eloisa maalipinta ja yksityiskohdat ovat todella hienoja, kuten tuo avoinna oleva laatikko, vaijeri, tavarat takakannella ja tornin naamiointi.

Olivatko nämä naamiointiin käytettävät suikaleet aina ruskeita vai löytyykö niitä myös vihreinä?

Hienoa jälkeä! Tämä sopisi johonkin diodraamaan, lehvästön suojaan väijyksiin!

T.Waltter
AJ 5.11.2012 09:14 Vastaa lainauksella
Moi Tomi,

Komppaan yllä olevia kehuja nätti ja onnistunut Cromwell IV - tuo alusta tuo myös vaunua kivasti esille.

Tsekkiläistä Black Dogin lisävarusteita löytyy täältä: blackdog.cz/t48.html ja tässä pieni artikkeli niiden lisäämisestä Tamiyan 1/48 malliin tinyworldofcalvingoh.blogspot.fi/2009_05_01_archive.html

Tuota Hessian camoverkkoa on ollut käytössä useissa värisävyissä ruskeahkoista värivivahteista vihreisiin, yleisin lienee kuitenkin ollut kombinaatio vihreistä ja ruskeista sävyistä. Nykypäivänä Hessian camoverkkoviritelmiä käyttävat mm. tarkka-ampujat varusteissaan.

Olisin kaivainnut myös enemmän värisävyvivahteita Hessian verkkoon tässä mallissa; ymmärrän, että ruskeat vivahteet tuovat voimakasta kontrastia vihreään vaunuun, mutta takaosan peite on jo ruskeasävyinen ja se riittäisi. Vaunumalliin tulisi enemmän "potkua", "eloa" ja "näyttävyyttä", mikäli Hessian verkko olisi karkeasti 50/50 ruskean ja vihreän vivahteiden sävyissä. Nyt vaunumalli on hieman "tylsän" näköinen, kun Hessian verkolla saisi siihen jo em. "potkua", "eloa" ja "näyttävyyttä". Samasta ongelmasta kärsii Spencer Pollardin Tamiyan 1/48 Cromwell Mk.IV pienoismalli, jossa Hessian verkko on pelkästään vihreän sävyjen vivahteita www.missing-lynx.com/gallery/48/cromwellsp48_1.html

Ohessa vielä ohjeet Hessian verkon/camo suikaleiden tekemiseen pienoismalliin www.armorama.com…=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=195768&page=1

Hieman enemmän värisävyjä Hessian verkkoon, niin hyvästä pienoismallista tulee vieläkin parempi. Parhain terveisin, AJ
Todella hieno ja tasapainoinen kokonaisuus, naamioverkko näyttää juurikin verkolta ja varusteet pressuineen sopii kokonaisuuteen hyvin. Pintakäsittely komeaa ja kulumat hillittyjä, mikään ei oikein hyppää silmiin vaan kaik on soppelisti balanssissa. Ehkä jonkinmoisen maastoalustan tämä vaatisi.
Petri Lyy 5.11.2012 15:08 Vastaa lainauksella
Viikon vaunumalli ilmestyikin jo alkuviikosta. Kyllä tykkään, nätti kuin karkki, jos kulunut sanonta sallitaan. Takakannen pressu näyttää jotenkin kumimaiselta, luultavasti kuvaus/valaistuskysymys ja tilanne on luonnossa toisennäköinen. Ilmeisesti tämä kiertää näyttelyitä, jolloin siihen pääsee tutustumaan tarkemmin?
SS 5.11.2012 18:04 Vastaa lainauksella
Huh, taas tällaista huikeaa laatua! Kyllähän tällaista kelpaa katsella vaikka vähän pidempäänkin. Pintakäsittety näyttää tosi hyvältä, ja vaijeritkin, jotka monissa malleissa näyttävät vähän kököiltä on tässa realistisen näköiset. Avoin työkaluboksi on mukava yksityiskohta kuten myös lisävarusteet.
Tuo naamiointikangas on todella jännästi ja näyttävästi toteutettu. Kokonaisuutena ei huono.
Komia on! Kun mittakaavakin on tuo. Komppaan Petri Olavia noitten pressujen "kumimaisuudesta" Jotenkin liian pehmeät. No, makuasioita.
Kiitos kaikille kommentoijille!
Toni Redsven kirjoitti:
Ainut asia josta näin äkkiseltään joku friikki voisi huomauttaa on tuo takaosan peitteen paksuus, näyttää varsin paksulle ja luonnottomalle.
Noita erilaisia pressujahan oli aika monen paksuisia ja isoja vaunupeitteitä myös taitettiin moninkerroin, jolloin vaikutelma on paksumpi ja jäykempi. Uskoakseni Black Dog on yrittänyt juuri tällaista jäljitellä ja onnistunut omaan makuuni siinä melko hyvin. Vaikka voisi tuon toki monella muullakin tavalla toteuttaa, myös merkittävästi ohueamman oloisena. Esimerkkinä paksummasta toimikoon kuitenkin vaikka tämä Humber.
AJ kirjoitti:
Tuota Hessian camoverkkoa on ollut käytössä useissa värisävyissä ruskeahkoista värivivahteista vihreisiin, yleisin lienee kuitenkin ollut kombinaatio vihreistä ja ruskeista sävyistä.
Kiireissäni maalasin naamioinnin mielestäni sopivimmalla värillä itseasiassa jo ennen kuin edes selvitin, että missä sävyissä hessian tapeja oli käytössä… Lähdeaineisto kuitenkin paljasti, että niitä oli nimenomaan myös tuossa ruskeassa (värjäämättömässä?) sävyssä, joten pysyttelin siinä.

Valitettavasti en tuolloin löytänyt mistään tietoa siitä, että käytössä oli myös yhdistelmiä, jossa oli useamman sävyisiä nauhoja, joten siksi päädyin tuohon oikeastaan suht konservatiiviseen värivaihteluun.

Mutta Waltterin ja Jarnon toiveetkin toteutunevat, sillä ajatuksissani on ollut sijoittaa tämä malli tulevaisuudessa osaksi dioraamaa, ja voi olla että siinä yhteydessä maalailen vielä tuota naamiointiakin uusiksi. Joten kiitos hyvästä vinkistä!
Petri Olavi kirjoitti:
Ilmeisesti tämä kiertää näyttelyitä, jolloin siihen pääsee tutustumaan tarkemmin?
Jo tokkiisa! Seuraavan kerran tämä on näytillä jo huomenna Kuopijossa yhdessä kahdeksan muun mallini kanssa.
AJ 9.11.2012 15:31 Vastaa lainauksella
Moi Tomi,

Cromwellisi istuisi kuin nenä päähän dioon.

Tuosta Hessian camoverkosta vielä sen verran, että yleensä se on ns. juuttisäkkikangasta, jonka värjäämätön perusväri on vaalean hiekan ruskea; toki voi olla joskus hieman tummemmakin ruskeahko. Hengittävää, kestävää, heijastamatonta, helposti kuivuvaa, kiinnitettävää ja värjättävää luonnonmateriaalikangasta.

Hessian camoverkko värjätään pääsääntöisesti kolmesta viiteen eri värisävyyn, mukaanlukien värjäämätön sävy; jos kolme sävyä niin ne ovat yleensä vaalenruskea (värjäämätön perusväri), tummanruskea ja vaalean vihreä. Jos neljä sävyä, niin ne ovat yleensä vaalenruskea (värjäämätön perusväri), tummanruskea, vaalean vihreä ja tumman vihreä. Miikäli viittä värisävyä käytetään, neljään em. värisävyyn lisätään musta värisävy. Tarkka-ampujat käyttävät em. neljää tai viittä värisävyä ghillie suiteissa eli röllipuvuissa ja suikaleet ovat eri pituisia ja levyisiä, jotta muoto rikkoutuu parhaiten. Hessian camoverkon ongelma on se, että märkänä sen paino käytännössä tuplaantuu, joten röllipuvun paino nousee merkittävästi - onneksi materiaali kuivuukin nopeasti. Minulla on varmasti värjättyä ja värjäämätöntä Hessian camoverkkoa pakattuna kellarissa, vanhan entisen elämän peruina. Voisihan niitä aitojakin Hessian suikaleita käyttää pienoismalleissa.

Myös vaunujen Hessian camoverkko oli värjätty kolmesta viiteen eri värisävyyn, kuten edellä on jo kuvattu. Viisi eri värisävyä toimii parhaiten oikeassa naamioinnissa ja pienoismalliin viisi eri värisävyä tuo eniten näyttävyyttä; toki neljä sävyä toimii vallan mainiosti.

Parhain terveisin, AJ
Tästä mallista tulee minulle jotenkin ristiriitainen fiilis. Telaketjut ja -pyörästöt sekä naamioinnin toteutus tornissa ovat mieleeni, mutta muulta osin malli on mielestäni sotkuisen ja keinotekoisen oloinen. Onko efektejä lisätty reilulla kädellä?
Tomi Filppu 12.11.2012 16:50 Vastaa lainauksella
Todella reilulla kädellä. Aina mieluummin liikaa kuin liian vähän, mutta se on tietysti aika pitkälti makuasia, missä kohtaa raja kenenkin mielestä menee. :)
Moi

Olin viikon muilla mailla, joten en ehtinyt kommentoida tätä malliasi aiemmin.
Miten ihmeessä sä pystyt tekemään kaiken niin täydelliseksi?
En taida uskaltaa laittaa enää mitään tekeleitäni tälle sivustolle…
t: Kartsa
SS 16.11.2012 14:47 Vastaa lainauksella
Onhan nämä Tomin mallit aivan käsittämättömiä, ei pelkästään huikea tekninen puoli, vaan myös tyylitaju ja mallien esillelaitto.

…mutta Kartsa, todella hienoja ovat myös sinun figuurisi, keep´em coming! :)
SS kirjoitti:
Onhan nämä Tomin mallit aivan käsittämättömiä, ei pelkästään huikea tekninen puoli, vaan myös tyylitaju ja mallien esillelaitto.

…mutta Kartsa, todella hienoja ovat myös sinun figuurisi, keep´em coming! :)
Kiitos, kannustuksestasi SS … yritän…
T: Kartsa