Pienoismallit.net

Panther Tank

Airfixin näkemys aiheesta

Vuoden 1943 tammi-helmikuussa taistelut välimeren ympärillä olivat sen verran rajut, että täydennykset afrikkaan tuli hoitaa kiertäen kreikan ja italian rähinät. Tuossakaan vaiheessa ei uhkarohkeita reittejä käytetty, sillä materiaali ei loputtomiin riittäisi. Laivakuljetukset eivät tulleet kuuloonkaan, joten reitti valittiin Turkin kautta, olihan turkkilaisilla vielä kaikkea pientä hampaankolossa brittejä vastaan.

Panssaridivisioonan johdossa oli kiltisti sanottuna "laiskanpulskeahko" majuri Herman von Frankfurter, joka miehistön keskuudessa tunnettiin suurena lihaherkkujen (ja muidenkin) ystävänä. Siispä ei ollut suurikaan yllätys Afrika Korpsin antautumisen jälkeen, että Herman ei turhia stressannut vaan niinsanotusti iski parkkivaihteen päälle. Siltä istumalta majuri päätti jäädä kaikkine joukkoineen nauttimaan turkkilaisten hyvinkin mielenkiintoisia varrasliharuokia, seuraamukset ja närästys kärsittäisiin vasta myöhemmin. Joukon tai kalustoyksilöiden seuraavista vaiheista ei ole historiankirjoissa merkintöjä, joten oletettevasti miehet siirtyivät käpykaartin miehistöön.

Mainittakoon vielä se seikka, että huhujen mukaan "Ottomaani-Hermanni" olisi osasyynä "döner kebabin" rantautumiseen ja menestykseen saksassa.

No joo. Pääsyy tämän lisäämiseen on ohjeistaa muitakin amatöörejä välttämään samat virheet.
1) Älä noudata ohjetta, vaan sovita ohjeen 2. kohdan levyjä pyörien akseleihin. Jos liimaat "torakanjalat" paikalleen ensimmäiseksi, kuten ohje sanoo, ei tule mikään sauma enää osumaan kohdalleen koko rungossa.
2) Panther ei koskaan päässyt afrikan taisteluihin, huolimatta paketin kansikuvasta ja maalausohjeista.
3) Tankin malli ei luultavasti ole mitään kehitysvaihetta. Enimmäkseen tankki on mallia "varhainen G", muttei kuitenkaan.
…Listaan voisi kai lisätä; 4) Mallin ostaminen…

Tarkoitus oli tehdä stressitön tankkikokeilu jonkin halvan ja yksinkertaisen kanssa. Halpaa ja yksinkertaista kyllä, stressitöntä ei niinkään. Malliin vaihdettu konekiväärin muovisoiro messinkilankaan, piippu ja pakoputkien päät porattu auki, lisätty antenni sekä ajovalo, jolle on kyllä paikka, ja ohjeesta se löytyy, muttei osaa rangasta. Tuo siis veistetty kirkkaasta valurangasta. Työkaluja tai luukkua tornin takaosaan en alkanut rakentaa, saati tekemään muita korjauksia. Tuskin tarvitsee erikseen mainita kumiletkutelojen olevan aivan hirveää p4skaa. (Kävisivät kyllä minikaivurimalliin…)

Lisäsin nyt (murska)arviointimahdollisuuden ihan kokeeksi. Eihän tästä nyt ilman suunnatonta tuskaa hyvää saa, mutta toivottavasti sain edes paremman. :)

Kommentit

SS 1.11.2012 22:50 Vastaa lainauksella
Kyllähän tämä on ihan näppärä, varsinkin tuon mielenkiintoisen alustan kanssa. :) Telapyörät ovat vähän monotoniset, ja Airfixin letkutelathan ovat tunnetusti aika kauheita, melkoinen taikuri saa olla jos niistä mielii huiput saada. Ei paha kokonaisuus. :)
Jeps kyllä tuo minunkin mielestä on sellainen aika näppärän oloinen malli vaikka se on tehty stressitömänä ja hyvin on onnistunut. mietin tuossa että olisiko onnistunut noiden telojen ventys nätisti ja varoasti lämmitämällä ja varovasti venyttämällä oikean mittaan? Plussa pisteitä täytyy antaa kekseliäisyydestä kätytää alustana jotain perinteisestä poikeavaa mareriaalia ja hyödntää sitä.
Kiitos kommenteista. Mukava malli sinäänsä, ettei taisteluita näkemättömään tankkiin tarvitse paljon kulumia tai kolhuja alkaa tekemään. Se tulee vasta sitten joskus, kun on perusmallaus joka osa-alueelta edes hiukan mallillaan. Tämä siis ensimmäinen ns. oppikirjan mukaan rakennettu tankki. Yhden joskus kasannut, mutta sitä nyt ei voi tähänkään viritykseen verrata. ;)

Alusta tosiaan piti hätäisesti väkertää lähinnä sen takia että saa sen kammottavan telasauman piiloon.
Kaikki ketkä ovat kyseisen mallin joskus rakentaneet, tietävät kyllä. Telojen roikotus naulan avulla onnistui erittäin hyvin, vaikka ovatkin pingoittuneet jo valmiiksi, kuten kuvista näkyy…

Vaihdettu yksi kuva mittakaavakuvaan.
Itse tenin M48 tankin pinnan kuluisuuden sillä tavalla että maalasin tankin pohjaväriksi teräksen värillä ja lakkasin himmeällä lakalla jonka jälkeen varsinaisen värin kastamalla tärpätissä uitetun pensselin maaliin ja levittelin maalinpintaan sutimalla siten välikuivaus hiusten kuivaajalla ja sen jälkeen vähemmän määrällä tärpätti pensselillä ja enemän maaliapensseliin ja levittämällä pinnan läpikuultavaksi.
Hyvä ohje. Kiitos. :) Tuota voisi koittaa shermanin kanssa myöhemmin.