Pienoismallit.net

M48 A5

Israel Zahal,7th Armored Brigade, Sinai 1973

Vierähtihän tuossa melkein 32-vuotta kun viimeksi olen tehnyt 1/72 kokoluokan tankkia ja kivaa hommaa tuo olikin pitkästä aikaa tehdäkin, sen innoittamana on jo toinen tankki odottamassa paketissa. Samalla tuli kokeiltua erinäisiä pintakäsittelytapoja kuten valurautapinnan tekeminen nesteliimaa käyttäen, sekä väripigmenttien lisäys mallin pintaan. Tankkia tehdessä rupesi nälkä kasvamaan syödessä joten lisäsin torniin ja tankin takaosaan nostolenkit sekä valojen suojaraudat pussinsulkijan muovin ja paperin sisällä olevasta ohuesta rautalangasta. Anteenit tein aikoinaan puretusta tulostimen pirskatin ohuesta musteen annosteluneuloista jotka löysin "tarpeellisten romujen laatikon pohjalta".

Kommentit

Hienoa Mikko. Uusi aluevaltaus sinulta. Eikä hassumpi.
Lisäämäsi osat ja pinnan muokkaaminen antaa tuohon mittakaavaan näyttävyyttä.

Olisiko myös nuo "kaiteet" tulleet näyttävimmiksi jostain pussinsulkijan metallista? Nyt ne ovat (lähikuvat…prk.). paksuja ja hivenen kökköisiä muuten niin komeaan malliin.

Jatka nuorimies vaan 1:72:sten kimpussa. Sitä pitäisi meidän muidenkin alkaa harrastamaan. Vaikka osia ei ole paljon, niin taitoa pitää olla sitäkin enempi.
Aika rohkean läheltä olet ottanut kuvat. No siinä silloin malli punnitaan tarkkaan.
Great!!
Kiitti Kommentista Timppa. Se kyllä saattaisi onnistua aika hyvinkin ne kaiteet pussinsulkian langasta jos sattuisi löytymään vain sopivan paksuista mutta laitampa korvan taakse seuraavaa kertaa varten. Eikös se niin ole että miä lähempää kuvan saapi niin sen "pahempi" koska virheet voipi näkyä. Mutta jos kahtoo kauvempaa niin eihän sitä mallia enään erota. :D
Katselin paikallisessa Prismassa juuri tätä rakennussarjaa - ehkä olisi pitänyt korjata talteen. Mallista pitäisi loodan mukaan saada muistaakseni myös alatyyppi M48A2C? Moottoritilan kannen tuuletusritilät eivät kuitenkaan mallissa näyttäisi olevan siihen alatyyppiin sopivat, vaan enemminkin -A3:n mallia.

IDF:llä oli ja on M48-vaunuja niin montaa alatyyppiä päivityksineen, että ainoastaan valokuvista voi tarkkaan päätellä ko. vaunun alatyypin tai päivityksen. Lisäksi telojen ylärullien määrästä voi päätellä vaunun alatyyppiä.

Amerikkalaisten päivittäessä vanhoja M48A1-vaunujaan M48A3-standardiin alettiin tyypistä käyttää nimeä M48A4. Tämä malli olisi mielestäni enemmänkin juuri -A4 kuin -A5, vaikka ovatkin melko samanmoiset alatyypit. Jos tarkkoja ollaan, niin käsittääkseni IDF:llä ei ole ollut A5-vaunuja käytössään. Korjatkoon joku, joka tietää paremmin.

Mallista saa kyllä mukavan iippo-vaunun - varsinkin sarjan ikä huomioiden. Mielestäni ainoa kiusallinen puute mallissa on se, että telapyörät ovat yhtä puuta. Sama vika on myös noissa Escin 1/72 Merkavissa. No, jos se kovin ärsyttää, voi telapyörää jyystää keskeltä ja saada aikaan pyörään kaksiosainen vaikutelma.

Esci olisi voinut aikoinaan - tai Revell sarjan päivityksessään - laittaa sarjaan mukaan ajovalojen suojakaaret mutta voihan ne tosiaan itsekin rakentaa. Siitä plussaa, koska se on valmiissa mallissa aika näkyvä seikka. Mallista saa muutenkin mukavan Siinaimaisen vaikutelman viimeistelyn suhteen. Malli on mukava lisä sivustolle edustamaan Lähi-Idän vehkeitä.
Niin kyllä minuakin ihmetytti noiden telapyörienmalli, kun nyt työnalla oleva T-72 M1 tankissa ne telapyörät ovat 2 kappaleesta kasatavia, vaikka ovat kumpikin Revelin saman mittakaavan sarjaa. Minäkin koitin ehtiä dokumenttia tästä Siinai versiosta mutta kun luki kirjoitusta mallien eroista niin oli kuin lakikirjaa viitauksena kohdasta toiseen ja takasin :D.
Tyyppiluetteloissa tai listauksissa ja ylipäätään kirjallisuudessa voi olla melkoisia eroja ja ne voivat vaihdella tekijän mukaan. Ja jopa tekijöiden mielipiteiden mukaan. Lisäksi eri lähdeluetteloiden, kirjallisuuden yms. tekijöiden asiantuntemus nimenomaiseen asiaan tai yksityiskohtaan vaihtelee melkoisesti. Senpä takia voivat lähdetiedot olla ylimalkaisia tai tosiaan viittauksia poikkeuksineen niin moneen eri lähteeseen, että aikansa niitä luettuaan ei enää muista, mitä alunperin lähti hakemaan. Kaiken kukkuraksi saattavat piirroskuvat tietolähteinä mennä ristiin valokuvien kanssa.

Tällaiset alatyyppijutut ja paikalliset modifikaatiot ovat sellainen soppa, että niistä ei ota ns. Erkkikään selvää. Kun jopa Suomen Ilmavoimien Mersuistakin on joskus väännelty peistä koneiden alatyypeistä, ei kannata aivan hirveitä paineita mistään isompien kuvioiden = armeijoiden detaljeista ottaa. Kuten sanottu VAIN valokuva on AINOA kunnollinen dokumentti. Niistä valokuvista päätellen, joita minulla on käytettävissä, tuollaisia mallisi kaltaisia vaunuja huristeli Siinailla tuohon aikaan. Mutta alatyyppi olisi tosiaan tuo hiukan mystinen M48A4.
AJ 8.9.2012 13:10 Vastaa lainauksella
Moi Mikko,

Vaikuttaisi olen ihan ok IDF:n M48. Komppaan Phantomia, nuo alatyypit ovat vaikeita erottaa, muuten kuin kohtuullisen yksityiskohtaisista kuvista; erityisesti kun israelilaiset modasivat vaunujaan jatkuvasti. 1/72 skaala on kuitenkin melko pieni kaikkiin yksityiskohtiin ja sarja lienee jo melko vanhakin; Esci >>> Revell.

Ipot saivat ensimmäiset 40 M48A1 vaunuaan Saksasta 1960-luvun alussa. Vuonna 1965 ipot saivat 110 M48A1 ja 100 M48A2C vaunua USA:sta. Kuuden päivän sodassa vuonna 1967 ipot saivat (valloittivat) 100+ M48 ja M48A1 vaunua Jordanialta. Kuuden päivän sodan jälkeen USA toimitti 1000+ ylijäämä M48 vaunua (M48A1, M48A2 ja M48A3) Israeliin.

Yom Kippur sodassa vuonna 1973 Israelilla oli noin 800 modernisoitua M48 Patton vaunua käytössään, joita voitaneen kutsua alatyypeiksi M48A4 ja M48A5. M48A4 oli nimittäin Israelissa modattu alunperin M48A1/M48A2/M48A2C vaunu siten, että siinä oli A2/A2C telakoneisto, A2C ammunnanhallintalaitteet (tähtäin, etäisyysmittari, putken savunpoistin jne…), bensakone vaihdettu Continental AVDS 1790A diesel mottiin ja 90mm tykki korvattu brittien 105mm L7 tykillä. Puolestaan M48A5 oli Israelissa modattu vaunu, jossa oli kaikki em. M48A4 modaukset plus ns. Urdan vaununjohtajan kupoli ja pari 7,62mm FN MAG MG:tä sekä uudet telat (jos vain oli saatavissa).

Phantom oli aivan oikeassa, sillä Israelissa ei varsinaisesti ollut tehtaalla valmistettuja M48A5 vaunuja, vaan kaikki olivat Israelissa modattaja vaunuja, kuten edellä on kuvattu; jenkit kopiovat ipojen modaukset ja alkoivat valmistaa M48A5 vaunuja vuonna 1975. M48A4 vaunua taas ei koskaan tiettävästi valmistettu tehdasvalmiina vaununa, vaan ne kaikki olivat modattuja eli päivitettyjä versioita vanhoista vaunuista, kuten Phantom myöskin jo edellä totesi.

Pääosa Israelin vaunuista olivat alunperin M48A1/M48A2/M48A2C vaunuja ja joitain M48A3 tuli jenkeistä ylijäämävaunuina, kuten edellä on jo mainittu. Joten ipoilla ei ollut oikeasti M48A5 vaunuja, kuten Phantom jo totesi - M48A5:ia valmistettiin vasta 1975 USA:ssa - , vaan modattuja M48A1/M48A2/M48A2C/M48A3 vaunuja, joita voitaneen kutsua M48A4 ja M48A5 vaunuiksi.

No, joo nyanssitietoahan tämä on, mutta nuo M48 alatyypit ovat melko "sotkuisia" kaikkine modauksineen.

Parhain terveisin, AJ
Kivasti onnistunut malli. Kuran ja pölyn määrä hyvä.

Telapyörät taitavat selittyä sillä että tämä Revellin sarja on uudelleenjulkaisu Escin/Italerin sarjasta, tai ainakin suurelta osin pohjautuu siihen, löytämäni yhden youtube-katsauksen perusteella vaikutti samalta. Revellin paljon uudemmassa, omaa tekoaan olevassa M60-vaunussa on taas mainitsemasi kaltaiset kaksiosaiset pyörät.
Perus Revelliä, paketoivat paljon muiden firmojen malleja, mutta laatikosta ei kunnolla selviä minkä valmistajan ja minkä vuosikerran muoveja sieltä löytyy. Vaihteluväli on jopa 60-luvun tuotoksista aina 2000-luvun Hasegawaan.
Eetu Tahvonen kirjoitti:
Escin/Italerin sarjasta, tai ainakin suurelta osin pohjautuu siihen, löytämäni yhden youtube-katsauksen perusteella vaikutti samalta.
Kyllä vain on sama sarja minkä löysit youtubesta, kun minäkin olen katsonut saman pätkän. Oli muuten ensimäinen kerta kun käytin minkään sortin pigmenttejä mallailuissa, mutta jäin koukuun niihin kun ei tarvii tuskailla malin ohenuksenkanssa.
henri p 5.12.2013 21:09 Vastaa lainauksella
Hienohan toi on.Itellä on sama malli mutta vähä vähemmän likasena.Huomasin myös että noinko päin toi tykin dekaali ois pitäny laittaa ja taidanpa lisätä myös vähä enemmän varusteita siihen.
henri p kirjoitti:
Hienohan toi on.Itellä on sama malli mutta vähä vähemmän likasena.Huomasin myös että noinko päin toi tykin dekaali ois pitäny laittaa ja taidanpa lisätä myös vähä enemmän varusteita siihen.
Kiitti. Kannattaa katsella myös internetistä kuvia kun on rakentelemassa mallia niin sieltä saa hyviä vinkkejä ja jos on hiukankin epävarma jostain asiasta niin sieltä löytyy vastaus pulmaan useinmiten.