Pienoismallit.net

Tiger II

s.Pz.Abt.506, Arnhem 1944

Kyseessä Dragonin valmiilla zimmeritillä pakattu King Tiger. Paketissa tuli mukana alumiininen tykinputki, syövyteosia ja muutenkin yleinen osien yhteensopivuus oli erinomaista.

Mallia on vielä höystetty Friulin valkometalliteloilla, Griffon modellsin syövyteosa lokasuojilla ja omalla mallin detaljoinnin parantelulla, mm. ylijäämä syövyteosilla ja tornin sisätilan scrätsäämisellä.

Malli on maalattu Tamiyan akryyleillä ja "camon" toteutin sinitarralla. Telat on "mustattu" AK:n metal burnishing fluidilla. Malli on vanhennettu öljyvärein, AK: kurilla, pigmenteillä.

- Waltter Holm

Kommentit

Kylläpä näyttää hyvältä!

Onko tuo telojen sävy suoraan tummennuksen jäljiltä, vai onko päällä kuinkakin vahvasti sävyttävää litkua tms.?
Terve ja kiitos kommentista!

Voisin sanoa, että melkein suoraan. Tummennuksen jälkeen hion hiekkapaperilla varovasti metallin pintaa teloihin, jonka jälkeen lisäsin vain muutamaan kohtaan AK:n track rust washia ja track rust pigmenttiä. Siksi näitä, koska halusin kuvastaa, että telat ovat käytössä jo hieman enemmänkin ruostuneet. Tarkkasilmäiset voivat erottaa myös hiekanväristä pigmentin sävyä, jota lisäsin hieman.

Tornin telat ovat sitten vähän rajumman ruosteen suojassa. Niihin lisäsin edellämainittuja aineita, mutta vain enemmän!

T.Waltter
Tela kyllä kaipaa lisähuomiota etenkin telan sisäpinnan osuus niiltä kohdin jossa on metalli metallia vasten (siis pyörien linjat). Samoin tähystyslaitteet eli periskooppien linssien maalaus kohentaisi ilmettä. Puuttuvan lokarin pätkän kohdalle voisi myös lisätä hivenen pölyä/kuraa jotta tulisi vaikutelma suojan joskus olleen paikallaan. Moottori kannelle kaipaisi myös hivenen jotain mielenkiinnon kohtaa (maltillisia öljylaikkuja, rättiä, jotain…)

Pikku parannuksia mutta muuten varsin siisti malli.
Tatu H 17.8.2012 15:53 Vastaa lainauksella
Onnistunut kokonaisuus. Zimmerit pinta tuo omat haasteensa pintakäsittelyyn, mutta eipä ole menoa haitannut. Mukava huomata, että valokuvaus on kehittynyt mallinrakennuksen sivussa. Kuvat ovat roimasti parempia, mitä aikaisemmin. Tämä kyllä antaa inspiraatiota tuleviin projekteihin, täytyy se iso-kissa allekirjoittaneenkin joskus vielä rakentaa.

Joitakin seikkoija (lue: hifistely viilauksia), jotka pistävät silmään ja veisivät mallia mielestäni vähän etiäpäin:

- Keltainen ja vihreä kaipaisivat hieman kontrastia; ei kaikkialle, vaan ns. valon huippuihin ja varhoihin. Öljyillä pistemäinen filtteröinti ja/tai kevyt korostaminen pensselöiden.

- Chippaukset; paikoitellen erittäin onnistuneita, mutta muutamista paikoista silmä löytyy muodoiltaan "pyöreitä" jälkiä, jotka sekoittuvat helposti roiskeisiin. Snadimpi pensseli käyttöön.

- Takakansi huutaisi tiukempia/tummempia pin-washeja. Vaunussa on aika niukalti detskuja, joten ehkä olisi hyvä tuoda jotain esiin. Samalla kannelle voisi varovaisesti lisätä bensa/öljyvalumia.
Muutenkin jos löytyy selkeitä korostettavia yksityiskohtia, niin washit ja kevyt korostaminen voisi olla poikaa. Työkalujen kiinnikkeet, luukut/kahvat/yms ulokkeet voisivat olla sellainen osa-alue. Ajatuksen kanssa kuitenkin, ettei huomio keskity vääriin asoihin.

- Telat näyttävät mustauksen jälkeen hyviltä, mutta niiden mielenkiintoa voisi hieman lisätä vaihtelevuudella. Öljyillä pari filtteriä ja washia, ja rupee sävyjä löytymään.

Mies van der Rohen sanoin: "God is in the details." Pienet seikat ratkaisee melkoisesti, kun lähtökohta on jo toimiva.

Katellaan malli livenä "Lahes" ja syynätään tarkemmin. Uskon, että livenä toimii kyllä mukavasti ja joudun vähän sanojani syömään :)

Jatka samaan malliin!
Jaakon kanssa samoilla linjoilla. Telapyörästön napoihin hieman rasvatahroja ja pyörästöön likaa, muuten hieno maalausta myöten.
Morsk!

Tosihyvän näkönen avomaaston camo,
pari vakoilu-aiheista kysymystä,

miten sait grillet istumaan noin hyvin,itellä aina pikaliima tuppaa menemään verkkojen silmukoihin tukkien ne lohduttomasti,ja jos ei laita liuosta riittävästi ne ampuu pois paikalta.

Teitkö spongella vai chippi-litkulla noi hyvän näköset kulumat?
ja
kun ite alottelen vasta tekemään etsi-osia,miten sait lokarit noin hyvin pyöristettyä?

Ite oisin ehkä litkuttanut enemmän mutta ottaen huomioon että
Tiger II-miehistöllä oli usein oma maalausjärjestely mukana,paljonkin käytetty vaunu saattoi näyttää "uudelta" seuraavan päivän koittaessa :)

Hieno King Tiger,meikän suosikkivaunu kautta aikain :)
Jaaha - vaaditaan lisäselvitystä, koska annoin huomattavasti keskiarvoa korkeamman arvion (5).
Noh, minun mielestäni tämän on tuon vitosen arvoinen.
Kiitos paljon kommenteista! Paljon kiitosta ajastanne ja, että näitte vaivaa ja kirjoititte!

Kaikesta sitä voi innostua! Jäi kirjoittamatta, että inspiraatio tähän työhön tuli elokuvasta "Bridge too far", joka sijoittuu tuonne Arnhemin maastoon ja liittoutuneiden operation market garden tehtävään. Jo silloin hyllyssä lojunut King Tiger, josta sai tehtyä Arnhem 1944-version joutui siis työpöydälle! Itse leffassa ei kyllä näitä nähty! :D Mutta sodanaikaisia referenssikuvia netistä kyllä löytyi!

Saa nähdä millaista työnsarkaa tämä vielä tarjoaa. Kiitos vielä hyvistä parannusehdotuksista ja niistä kommenteista!

T.Waltter
Esko P. 18.8.2012 00:16 Vastaa lainauksella
Todella hieno Königstiger!

Periskoopit tosiaan voisi vielä maalata kuntoon ja minunkin mielestäni vaunua voisi vähän liata lisää alaosasta. Arnhemin lähistöllä asuneena voisin kuvitella maaston olleen noihin aikoihin kuitenkin verraten sotkuista.
Valokuvista sen verran että voisit lisätä syväterävyyttä ja miettiä kuvakulmia esim. oletuskuvan suhteen.

Ehdotukseni ovat kuitenkin aika pieniä verrattuna upeaan pienoismalliin!

Esko P.
Kiitos Esko kommentistasi!

Vaikka pientä/matalaa kameranalustaa käytin, oli huonona puolena, että kaikki kuvat ovat otettu yläviistosta. Nimittäin pohja ja lokarien sisäpinnat (myös hieman ulkopintaa), on kurattu täysin AK:n mutalitkuilla.

Oletuskuvassa näkyy mm.pystyyn nostetun etulokarin kuivunut kuraisuus.

T.Waltter
AJ 18.8.2012 12:07 Vastaa lainauksella
Moi Waltter,

Edellä onkin jo kommentoitu ja annettu kehuja sekä rakentavaa kritiikkiä osuvasti, joten eipä niihin juurikaan mitään lisättävää ole, paitsi se, että tuossa Arnhemin taistelun alussa s.Pz.Abt.506:n Tikru II:t olivat aika minttikondiksessa, samoin kuin muutkin rähinään osallistuneet Kunkkutikrut.

Joten King Tigerit olivat hyvässä kuosissa ja siten kulumia yms…voisi olla reilusti vähemmänkin. Toisaalta taisteluiden kestäessä Kunkkutikrut varmasti kärsivät kolhuja ahtailla Arnhemin kaduilla - Tiger II panssarimiehistöt itse totesivatkin, että liki 70 tonniset Tiikeri II:t olivat aivan liian suuria panzereita ko. rähinään; eivät mahtuneet kunnolla kääntymään kaduilla, puhumattokoon tornin kääntämisestä pitkällä putkellä eli täysin järjetön päätös käyttää Kunkkutikruja Arnhemissa. Muistaaksi yksi Kunkkutikru (P) tuhoutui Arnhemissa lukuista pst-tykkien, haupitsien, yms…osumista ja lopulta lähietäisyydeltä ammuttuun PIAT:n onteloammukseen (tästä on olemassa valokuva). Ymmärtääkseni Dragonin rakennussarjan maalausohjeet kuvaavat juuri tätä tuhoutunutta King Tiger Porschea?… - tiettävästi s.Pz.Abt.506:llä oli kaksi King Tiger Porschea Arnhemissa (näistäkin on olemassa valokuvat) ja koko pataljoonassa oli mahdollisesti maksimissaan neljä King Tiger Porschea.

Näin ollen nuo tekemäsi kulumat kenties sopinevat taisteluita nähneeseen Porsche Kunkkutikruun Arnhemin ahtailla kaduilla.

Jokatapauksessa hyvää työtä yllä jo mainitut kritiikit ja kehut huomioiden ja Jargonin King Tiger Porsche Turret w/Zimmerit (6302) rakennussarjahan on tunnetusti huippulaatua.

Parhain terveisin, AJ