Hienoa nähdä näitä Airfixin klassikkomalleja valmiina! TwoSixin dekaaleihin kannattaa aina suhtautua varauksella, niiden laatu ei ole paras mahdollinen. Muistaakseni tuo siipien yläpintojen "Post office red" löytyy myös Xtracolorin valikoimasta.
Muistaakseni omista komeroistani löytyy useampi Airfixin Comet. Voin käydä varastoja läpi, mutta aikataulu voi olla mitä vain viikko-puoli vuotta akselilla…
Hawker Siddeley Trident 1C

Koulupoikana olin hyvin kiinnostunut matkustajakoneimallien kokoamisesta. Fillaroin myös usein Hki-Vantaan vastavalmistuneelle terminaalille, jonka katselutasanteelta pystyin hienosti seuraamaan liikennettä ja merkitsemään ylös rekisteritunnuksia. Olin siis 1960-luvulla jonkun sortin plane-spotteri. Noiden vuosien jälkeen en ole kuitenkaan palannut mallailemaan matkustajakoneita. Niissä vaadittava täysin virheetön valkoinen ja metalliväri sekä ikkunoiden vaikea kiinnittäminen ovat hirvittäneet meikäläistä. Pari vuotta sitten ostin Airfixin Tridentin, mutta en koskaan päässyt alkua pitemmälle. Loppukeväästä päätin kuitenkin ottaa härkää sarvista ja rakentaa Tridentin BEA:n "Speedjack"-värityksellä. Siirtokuvat tilasin TwoSix-decalsilta ja sivuvakaajan sininen (BEA blue) löytyi Xtracolorin valikoimasta. Sain myös Wadelta ja Juha Stenbergiltä arvokkaita vinkkejä ja neuvoja matkustajakoneiden mallauksesta.
Airfixin Trident on hyvin vanha ja aika krouvi rakennussarja, jossa on mm. perinteiseen tapaan erilliset liimattavat ikkunat matkustamoon ja ohjaamoon. Nokkalaskutelineen kiinnityskohdan suhteen Airfix ei ole huomannut Tridentille olennaista seikkaa. Laskuteline on poikkeuksellisesti 61 cm keskilinjan vasemmalla puolella, eli mallissa 4,2 mm. Laskuteline nimittäin taittui sivulle, jotta Tridentin monimutkaiselle avioniikalle saatiin lisätilaa koneen nokasta. Porasin etulaskutelineen kiinnityskohdan oikeaan paikkaan. Kittasin kaikki ikkuna-aukot umpeen ja koottuani koneen rungon ja siivet ruiskutin mallin Mr. Surfacer 1000 -sprayllä. Sen jälkeen vielä hioin 2000-karkeuksellisella vesihiomapaperilla mahdolisimman tarkasti kaikki kohdat. Ruiskumaalasin koneen vaaleanharmaan alaosan itse sekoittamallani värillä. Sinisen sivuvakaajan väriksi tuli BEA-blue ja metalliosat käsittelin Tikkurilan koristehopealla. Valkoisen värin maalasin useampaan kertaan Humbrolin spraypullosta ja siipien punainen on Vallejolta. Lisäsin myös vanhoista fotoetsiosista tekemäni pitot-putket ja punaiset lentomajakat paikoilleen.
Siirtokuvien suhteen tulikin sitten ongelmia. Ikkunoiden kohdalle kiinnitettävä sininen dekaalijuova oli huomattavasti vaaleampaa sävyä kuin sivuvakaajaan oikeanvärinen BEA-blue. Lopputulos olisi siis näyttänyt aika hölmöltä. Päätin uhkarohkeasti maalata itse runkojuovan, sillä ikkunat olivat onneksi erillisinä siirtokuvina. Kopioin runkojuovadekaalin paperiarkille ja käytin tätä paperiversiota mallineena juovan maalaamisessa. Nyt Tridentin väritys oli yhtenäinen. Siirtokuvien kiinnittämisen jälkeen liimasin laskutelineet ja Trident 1 C:ssä käytetyt vanhanmalliset antennit paikoilleen.
Tulen nyt jatkamaan nostalgialinjalla näiden vanhojen koneiden mallaamista. Ne ovat mielestäni niin persoonallisen näköisiä toisiaan muistuttaviin airbussiklooneihin verrattuna. ( p.s. Jos joltain mallarikolleegalta sattuisi löytymään Airfixin DH Comet 4, olisin todella kiinnostunut ostamaan sen .-).
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.