Pienoismallit.net

Hawker Hurricane Mk I

KH668

Toisen maailmansodan aikana niin moni brittilentäjä saavutti ässän arvon, ettei heistä muisteta kuin kourallinen. Eräs tällainen unohduksiin jäänyt ässä oli walesilainen Flt Lt Cavan Grogan. Hän oli tunnettu usein varsin uhkarohkeistakin hyökkäyksistä viholliskoneita vastaan, jonka takia Grogan sai lisänimen Crazy Cavan. Suurimman osan ilmavoitoista Grogan saavutti Hurricane-koneellaan KH668. Kone oli poikkeuksellisen raskaasti aseistettu (6 kpl 12,7mm:n konekivääriä ja 2 kpl 20mm;n tykkiä), josta johtuen koneessa oli varustettu normaalia tehokkaamalla moottorilla. Groganilla oli tapana lennolta palatessaan usein huudahtaa: "Rockabilly rules OK". Tämän huudahduksen merkitys on jäänyt historiantutkijoille arvoitukseksi ( tällä hetkellä suosituimman teorian mukaan kysymys olisi ollut jonkinlaisesta lentäjien sisäpiirihuumorista). Eräiden lähteiden mukaan Grogan olisi perustanut sodan jälkeen oman yhtyeen nimeltään Count Dracula And His Vampires.

Ja tähän päättyi Timo-sedän satutunti. Malli on rakennettu vanhasta Airfixin sarjasta suoraan laatikosta. Potkuri on kuitenkin Trumpeterin Hurricane Mk I-sarjasta ja aseet ovat Airfixin Mustang-sarjasta ja Trumpeterin Hurricane Mk IIC-sarjasta. Vaikka malli on kohtuullisen muoto- ja mittatarkka, osien sovitteet jättävät kuitenkin paljon toivomisen varaa (vrt. Trumpeterin Hurricane Mk I sarja). Kittailua sai tässäkään mallissa harrastaa kohtuullisessa määrin. Malli on maalattu pensselillä käyttäen Xtracolorin ja Humbrolin emalimaaleja sekä Humbrolin lakkoja. Mallin siirtokuvat ovat, mitä omista varastoistani sattui löytymään. Mallin rakentamisessa tuli lopussa kiire, koska se piti saada valmiiksi Tampereen pienoismallipäivään. Kiire näkyy erityisesti kuomun raamien maalauksessa, aseiden ruutijuovissa ja ilmavoittosiirtokuvissa, jotka piti koota yksittäisistä hakaristeistä (en halunnut investoida mahdollisiin tarvikesiirtokuviin, joissa olisi saattanut olla valmiit ilmavoittomerkit). Kommentteja ja kritiikkiä otetaan vastaan.

Kommentit

Mustavalkokuva antoi vielä melko positiivisen arvion…mutta mittakaava on kuitenkin 1:24, joka on melkoinen lentokonemalleista puhuttaessa. Tämänkokoiselta mallilta saa jo odottaa meko paljon yksityiskohtia ja detaljien tarkkuutta. No onhan niitä, mutta lyövät silmille hieman negatiivisessa mielessä.
Voitonmerkit ovat kuin tarroja jotka on lätkäisty koneen kylkeen. Runkokokardi on kuin yli mittakaavan (onko niitä vielä suurempia?) Ohjaamon raamit on huitaistu. Konekiväärien ruutivanat muistuttavat enemmän maihinnousuraitoja…jne.
Mielestäni What if kategoria ei anna oikeutta rakentaa mallia huolimattomasti, muutenhan kaikki mallit työnjäljestä riippumatta voisivat olla täydellisiä 5 tähden "mitä jos…" malleja
Hurreissa oli kokardeja myös tuossa koossa. Muuten olen Pertin kommenttien kanssa samoilla linjoilla.
Selostusta korjattu ja täydennetty.