Pienoismallit.net

Yak-9D

Toinen välipalamalli. Tämä on vanhaa tuttua Airfixia kaukaa 60-luvulta. Olisi Airfixin kannattanut laskea muotit jo hyvin ansaitulle eläkkeelle. Tämä varmaan kertoo riittävästi muoviosien laadusta. Yhdessä vaiheessa harkitisn kapiinin korvaamista Hasegawan Yak-3 mallin kuomulla, mutta jätin sen kuitenkin tekemättä. Välityömallissa saa muotovirheitä vähän ollakin.

Maalauskaavio on saanut inspiraationsa Erik Pilawskiin Soviet Air Force Fighter Colours 1941-1945 kirjasta. Kirjan mukaan Neuvoostoliiton eteläisellä (Kaukasuksen) rintamalohkolla käytettiin myös ruskean sävyisiä koneita. Mallin pohja on maalattu White Ensing Modelsin sinisellä AII värillä, jota on vaalennettu valkoisella. Ruskeat sävyt on Revellin sävyjä suoraan purkista. Matalakka on sävytetty vaaleanharmaalla. Tavoitteena oli saada aikaan rähjäinen ja pölynen vaikutema sutimalla lakkaa eri vahvuisia kerroksia.

Siirtokuvat on mallisarjan mukana tulleet. Itseasiassa, ne olivat sarjan laadukkainta antia. Värien kohdistus oli O.K. eikä hopeointia esiintynyt.

E-P

Kommentit

wade 15.6.2012 11:50 Vastaa lainauksella
Tämä Airfixin vanha Jakolev-sarja on ihan kaamea rakennettava, eikä mallikaan vastaa sikäli tämän päivän vaatimuksia, silti kaikesta huolimatta jokin tässä sykähdyttää. Ehkä se on tuo väritys, en tiedä mutta näyttää mukavalta.

Parannusehdotuksia en kehtaa juuri esittää koska tästä sarjasta ei ilman kitbashingia tai merkittävää uudisrakennusta sen kummempaa tule, ehkä pakokaasuvanat poistettuna tai alapuoli/laskutelineet vastaavasti säistettynä näyttäisi vielä paremmalta? Toisaalta harmaat lakkasävytykset istuu hienosti että miten lie sitten. Oli miten oli, hienoa että jaksoit rakentaa sarjan valmiiksi asti, jokainen oldskool-Airfix on voitto kotiin!
Laitoin pari kuvaa lisää. Alapuolen jätin tarkoituksella maalia lukuunottamatta käsittelemättä. Jos olisin sitä vanhentanut, niin siitä olisi pitänyt myös ottaa valokuvia. Yakin alapinnalla on sen verran karu liitos että sitä en käynyt enää korjaamaan ja päätin olla esittelemättä sitä muillekaan. Kaiken lisäksi alapuolella on suorakaiteen muotoinen aukko, josta koneen sai nostettua telineen nokkaan jos halusi siitä lentävän version. Alkuperäispakkauksessa (joskun 60-luvulla) kyseinen standi oli mukana, mutta ei niitä ole näissä uudelleenjulkaisuissa enää löytynyt.

Näiden vanhojen Airfixin kohdalla olen ottanut sen asenteen, että en niitä ala suuremmin reparoimaan. Jos maalauskokeilu tms. menee metsään, niin ei harmita niin paljoa kuin kolme-neljä kertaa kalliimman ja paremman mallin kanssa.