Pienoismallit.net

British Airways Airbus A320

G-EUYE

Koska British Airwaysin nykykalustoa tai Airbusseja ei täällä Galleriassa ole liiaksi kai esitelty, niin tässä kevyt konversioprojekti Revellin A320:stä. Ihan suoraan laatikosta ei BA A320-konetta vieläkään saa, mutta helpoimmin se tulee Revellin Edelweiss-versiosta (jossa valmiiksi vaihtoehtoiset IAE V2500-moottorit) F-DCAL:in siirtokuvilla.

1. Revell Airbus A320 Edelweiss #04272
2. F-DCAL British Airways A320 (Union Flag) FD144-150

Itse käytin Lufthansa-paketointia, joten moottorit otin Revellin A319-sarjasta ja siirtokuvat miljoonalaatikosta eli kahden samaisen A319-sarjan arkilta. Siirtokuviksi halusin nimenomaan Union Flag-version; British Airways käytti taannoin jos jonkinlaisia tartankuoseja ja ruusukuviota koneidensa peräsimissä, yksi vaihtoehdoista oli tyylitelty lippukuvio nimeltään Chatham Dockyards josta tuli sitten BA:n nykykaavion perusta.

Revellin A320 on sarjana suhteellisen helppo rakennettava, kittauksilta ei voi täysin välttyä mutta suurempia murheitakaan ei vastaan yleensä tule. Ärsyttävin piirre on A321-sarjasta peräisin oleva siipi, josta täytyy veistellä laippamekanismien koteloita pois A319/A320-malleja varten. Tarkempi mallari kittailee myös umpeen 321:n ylimääräisiä siipidetaljeja.

Maalit vedin kaikki ruiskulla, runkoon Revell 04 kiiltävä valkoinen ja kiiltävä 54 tumma sininen, siipiin Xtracolorin Light/Dark Gull Greyt Airbussin harmaita simuloimaan. Revellin tumma sininen on yllättävän hyvä sävy BA:n siniseksi, mutta tarkempikin sävy löytyy Xtracolorin valikoimista jos asiaan haluaa perehtyä hartaamminkin.

Rekisteritunnus G-EUYE valikoitui jonkun hämärän muistikuvan pohjalta että olisin kyseisen yksilön Helsinki-Vantaalla nähnyt, BA:n A320-koneet sinänsä ovat vakiovieraita täälläkin.

Valmis malli on BA:n kaaviosta huolimatta vähän tylsä, mutta sehän on vain Airbussin vika. Toisaalta halusinkin tehdä mallin ihan tavallisesta rivikoneesta jollaisen voi nähdä milloin vain Lontoosta tulossa tai Helsinkiin menossa. 'Tavallinen bussi'-projekti jatkuu toivottavasti Finnairin versiolla samasta aiheesta, kunhan uskallan alkaa taas käsittelemään F-DCAL:in printtaamia erityisen ohuita lasersiirtokuvia.

Kommentit

hieno.Ittellä on se toinen airways 737-200 menossa sellanen missä on se perä ruman näköinen sellanen monivärinen.
wade 12.6.2012 20:45 Vastaa lainauksella
virta tapio kirjoitti:
hieno.Ittellä on se toinen airways 737-200 menossa sellanen missä on se perä ruman näköinen sellanen monivärinen.
Hyvä hyvä, siviilikoneita kannattaa rakennella aina! Noi BA:n "Ethnic liveries" on vähintäänkin makuasioita, mutta ilmeisesti joitakin kuvioita inhottiin yhtä syvästi niin matkustamossa kuin ohjaamonkin puolella…
Petri Ola 13.6.2012 12:06 Vastaa lainauksella
Hieno malli rivikoneesta :) Matkustamon ikkunat varsinkin ovat erinomaisen vakuuttavat.

Petri
wade 13.6.2012 12:31 Vastaa lainauksella
Petri Ola kirjoitti:
Matkustamon ikkunat varsinkin ovat erinomaisen vakuuttavat.
Petri
Kiitosta, se huono puoli tuossa ikkunaratkaisussa on että niitä täytyy sitten varoa koko ajan heti sen jälkeen kun ne on asennettu. Ei ne itsekseen vitriinin sisällä hajoa, mutta käsittelyä kestävät todella huonosti. Toisaalta niitä on myös helppo paikata uudella siirtokuvalla jälkeenpäin.

Lattiavahan kanssa läträäminen auttaa jonkun verran, vielä on kokeilematta Micro Decal Film-käsittely tai jos kirkkaasta siirtokuvakalvosta laittaisi vahvistuskerroksen varsinaisten siirtokuvien alle. Pieni sameus ikkunoissa ei edes haittaa sikäli, että 1:1 koneiden ruutujakin joudutaan vaihtamaan naarmujen ja samentumien takia.
Moi,
Siisti reittilentokone. Diggasin enemmän DC-7C B.O.A.C. Cargo G-AO:sta.
t: Kartsa
------
Pekka S 13.6.2012 19:56 Vastaa lainauksella
Jep, kyllä nuo läpinäkyvät matkustamoikkunat on paljon paremman näköiset kuin ne mustat mitkä tulee vaihtoehtoisina siirtokuvina. Itse kokeilin omaan keskeneräiseen Revellin A321:een erästä äidin askartelukaapista lainaamaani liimaa ikkunalaseiksi, ja sillä saikin kestäviä läpinäkyviä ikkunalaseja. Ongelma vaan on se, että silloin malli pitää maalata ensin ja jos ikkuna ei onnistukkaan, sitä ei saa rikottua edes painamalla terävällä ruuvimeisselillä. Tosin se liima on ainakin jossainmäärin vesiliukoista, eli kosteana voi saada poistettua, jos on onnea.

Ja itse malli toki näyttää upealta. Onhan se aina hienoa nähdä vähän "tutumpiakin" koneita pienoismalleina.
wade 14.6.2012 09:11 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteista! Kari: Ei ole nykykoneilla juuri mahdollisuuksia tyylikkyyspisteisiin, A320 saattaa olla teknisesti ja lentoyhtiön kannalta mitä mainoin vehje mutta persoonaton se on siitä huolimatta. Jopa A319:ssä ja A340:ssä on enemmän luonnetta tuohon verrattuna.

Kai-Petri: Mittakaavaan nähden kiiltoa on varmasti liikaa, mutta esikuvat on ainakin uutena niin kiiltäviä että sitä ei tahdo aina uskoa itsekään. Luulisi että varsinkin siivet pyrittäisiin pitämään mahdollisimman puhtaina ja liukkaina ihan kerosiinin säästömielessä.

Johnsonin Muovi & Kivi -kestovahaa (kelta-musta ruudukko) löytyy kyllä puteli ja sillä tulee enemmän satiinimaista kiiltoa, mutta vielä en ole uskaltanut sitä näihin "parempiin" malleihin kokeilla.

Pekka: Noita liimaikkunoita en ole itse kokeillut sellaista määrää mitä matkustajakoneeseen tarvitaan, mutta perusidea on kyllä toimiva. Kiinnostaisi tietää mitä liimaa käytit, tuollaisilla ominaisuuksilla voisi olla käyttöä muuallakin?
Hieno Airbus, mutta minkäs kokoinen tällainen laitos on? Kun mulla ei ole mitään käsitystä näiden mitoista.
wade 28.6.2012 21:09 Vastaa lainauksella
Niko Lindström kirjoitti:
Hieno Airbus, mutta minkäs kokoinen tällainen laitos on? --
1/144-koossa pituus on 26cm ja kärkiväli 23,5cm, eli vitriinissä vie suunnilleen saman tilan kuin joku Spitfire 1/48-mittakaavassa. Jos johonkin muuhun vielä vertaa, niin esim. nelimoottorinen Boeing B-29 on 1/144-mittakaavassa rungoltaan vähän lyhyempi mutta kärkiväli samaa luokkaa. 1/144-mittakaavan kolmimoottorinen Junkers Ju-52 on vastaavasti puolet A320:n koosta joka suhteessa.

Siviilipuolella mäntämoottorikauden huipentumat kuten Lockheed Super Constellation tai Douglas DC-7C ovat samoissa mitoissa A320:n kanssa, joten onhan tuo peruskalusto nykyään aika massiivista tästä näkökulmasta.
AJ 29.6.2012 12:38 Vastaa lainauksella
Moi Wade, Onnittelut viikon mallista! Kaikinpuolin tyylikas Airbus A320. Parhain terveisin, AJ

PS Odottelen sitä Tupolevia…
wade 29.6.2012 18:18 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
-- PS Odottelen sitä Tupolevia…
Kiitos AJ, Tupolev 'Konkordskin' laatikkoa on tullut jo avattua ja suljettua muutaman kerran. Silti toiveikkaana ajattelin että josko pari ikuisuusprojektia liikahtaisi vähän eteenpäin ensin että voisi hyvällä omallatunnolla aloittaa taas uuden :)
Perussiisti malli. Onnittelut viikon malli -tittelistä. Kritiikkiä antaisin nokkapyörien maalauksesta ja matkustamoikkunoiden kehysten asettelusta, jotka kaipaavat lisää huolellisuutta.

Mitä teippiä käytit rungon värirajaan?
Mainion näköinen malli.

Mitä te yleensä käytätte noiden läpinäkyvien ikkunoiden tekoon??
wade 2.7.2012 10:13 Vastaa lainauksella
Juha Stenberg kirjoitti:
--Kritiikkiä antaisin nokkapyörien maalauksesta ja matkustamoikkunoiden kehysten asettelusta, jotka kaipaavat lisää huolellisuutta.

Mitä teippiä käytit rungon värirajaan?
Kiitos kommenteista! Kritiikki on varmaan ihan paikallaan, tunnustan että en enää näe ilman apuvälineitä onko renkaiden maskit vuotaneet tai detaljien maalaus miten onnistunut, ainakin näin 1/144-mittakaavassa. Täytyy hankkia isompi suurennuslasi :)

Ikkunat otin samoilta A319-arkeilta ja vaikka jako pitäisi olla sama niin ei mennyt kyllä heittämällä vaan vaativat pientä pätkimistä. Varsinaisen Lufthansan A320-arkin halusin säästää muita malleja varten.

Rungon värirajaan käytin suoriin pätkiin Scotchin arkistoteippiä ('pakkasteippi') ja kaareviin kohtiin Tamiyan teipistä veistettyjä suikaleita.
Pekka S 14.7.2012 20:11 Vastaa lainauksella
wade kirjoitti:
…Pekka: Noita liimaikkunoita en ole itse kokeillut sellaista määrää mitä matkustajakoneeseen tarvitaan, mutta perusidea on kyllä toimiva. Kiinnostaisi tietää mitä liimaa käytit, tuollaisilla ominaisuuksilla voisi olla käyttöä muuallakin?
Joo siis se liima on Ranger Ink Glossy Accents-nimistä ja tosiaan ei ole mitään varsinaista pienoismalliliimaa, vaikka tarkoitukseen käykin, vaan ihan äidin askartelukaapista löytyi.
wade 16.7.2012 21:20 Vastaa lainauksella
Pekka S kirjoitti:
wade kirjoitti:
…Pekka: Noita liimaikkunoita en ole itse kokeillut sellaista määrää mitä matkustajakoneeseen tarvitaan, mutta perusidea on kyllä toimiva. Kiinnostaisi tietää mitä liimaa käytit, tuollaisilla ominaisuuksilla voisi olla käyttöä muuallakin?
Joo siis se liima on Ranger Ink Glossy Accents-nimistä ja tosiaan ei ole mitään varsinaista pienoismalliliimaa, vaikka tarkoitukseen käykin, vaan ihan äidin askartelukaapista löytyi.
Kiitos, tuo menee heti testiin! Mitä netistä löysin mainoksia niin jonkunlaista paksumpaa "3D-kerrosta" pitäisi pystyä tekemään tuolla liimalla/lakalla myös.