Pienoismallit.net

F-20 Tigershark

HävLLv 21, Satakunnan lennosto

Northrop F-20 Tigershark oli jatkokehitelmä F-5-perheelle 1980-luvulla. Se oli varustettu yhdellä General Electric F404-GE-100-moottorilla ja saavutti 2 Machin nopeuden. Siinä oli myös ajanmukainen tutka ja kyky ampua BVR-ohjuksia. Kone ei koskaan edennyt protoja pidemmälle tilausten puutteessa, USAF valitsi F-16:n ja kaupat Etelä-Koreaan ja Marokkoon menivät myös puihin.

Entä jos menetyt ulkomaan tilaukset olisivatkin edenneet ensin tuotantoon asti ennen kauppojen perumista? Yhdysvalloilla olisi ollut käsissään iso määrä kohtuullisia hävittäjiä joita se itse ei halunnut ja siksi olisi myynyt niitä halvalla. Suomi oli hankkimassa 90-luvun alussa uutta hävittäjäkalustoa ja laman alla päiviteltiin kaiken kalleutta. Suomen viisaat päättäjät havaitsivat Tigersharkin mahdollisuudet nimenomaan torjuntahävittäjänä. Kone oli kooltaan pieni mutta pystyi kuskaamaan jopa kuusi ilmataisteluohjusta. Sillä olisi ollut halpa lentää (ainakin nyt valittuun verrattuna) ja koneita olisi pystytty hankkimaan jonkin verra enemmänkin, esimerkiksi 80 yksipaikkaista ja 12 kaksipaikkaista (olisi vähän reserviäkin).

Konetta tietenkin päivitettiin koko ajan ja mullistavin innovaatio oli venäläisten ohjusten integroiminen. Vuonna 1998 koneet varustettiin Vympel R-77"Amraamski"-tutkaohjuksin ja Vympel R-73 IP-ohjuksin. R-73:n sanotaan olevan mahdollisesti maailman paras kaartotaisteluohjus ja siinä käytetään myös kypärätähtäintä. F-20 on osoittautunut oivaksi alustaksi myös venäläisohjuksille joita edullisemman hinnan ansioista olisi varastoissa enemmän kuin länsiohjuksia.

What If-maailmassa viisaat päättäjät tietenkin ymmärtäisivät, että Suomen kokoisessa maassa tulee olla vähintään kolme hävittäjälaivuetta sijoitettuna eri puolelle maata. Eikä pienen maan kannata tuhlata GPS-ohjattuihin maamaaliohjuksiin.

Kommentit

Aika komia tiikerihai ja riittävästi ruutia siivissä.Eipä Hawkille häpeä,taitaako hävitäkkään edes ?
Hieno F-20. Vaihteeksi jälleen mukava katsoa näitä What If…-malleja. Kone näyttää onnistuneen hyvin ja siivissä näyttää olevan varsin tehokkaan näköinen aseistus. Oliko Hasegawan malli kuinka laadukasta työtä?
HannuL 10.6.2012 11:34 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteista. Hasegawa oli tyypillistä laatua eli ihan ok rakennettavaksi.
HannuL 10.6.2012 11:36 Vastaa lainauksella
Teppo, ei konetta verratakaan Hawkin kanssa koska kyseessä on oikea hävittäjä. Kulkee Hornetiakin kovempaa. ;)
HannuL kirjoitti:
Teppo, ei konetta verratakaan Hawkin kanssa koska kyseessä on oikea hävittäjä. Kulkee Hornetiakin kovempaa. ;)
Taitaa Hornet lento ominaisuuksillaan kuitenkin tämän voittaa ja tutkallaankin jo.Tietenkin tällainen voidaan myös päivittää tähän päivään,mene ja tiedä tehokkuudesta sitten enempää.Varmaan Hawkia järeämpi tiikerihai on ja tehokkaampikin.
Hauska idea tehdä "Tiikeri haista" suomi versio.Näissä mitä jos malleissa voisi kokeille mielestäni myös erilaisia naamio värityksiä ja antaa mielikuvituksen enempi laukata valtoimenaan.Mutta hyvä näinkin.Miltei kaikki sotilas koneethan maalataan nykyään erilaisilla harmaan sävyillä.Venäläisetkin ovat ryhtyneet maalaamaan ainakin Su-34 ja Su-25 koneitaan harmaaksi.Oikein mukavasti rakennettu ja maalattu malli kaikkinensa.
P.S.Itse maalasin omaan TigerShark malliin tiikeri raidoituksen ja lainasin hain kidan Me 110 koneen mallista.