Pienoismallit.net

Uss Arizona

Tervehdys,

Tässä tälläistä Pearl Harbor nostalgiaa. Elämäni toinen laiva-malli. Sarja on Hobby Boss. "Terästettynä" Eduardin etsi setillä. Maalit/ värit itse sekoitettuja humbrol emaleja. Kuvamateriaali pohjana. Mallarina olen aloittelija. Mallissa on varmasti runsaasti virheitä enkä tosin ole ihan hifi-tasoa näissä töissä.

Rakensin ensimmäiset mallini n. 30-vuotta sitten. Päätin katsoa rahkeitteni riittävyyttä mallin rakennnuksen parissa ja katsoa mitä saan aikaiseksi Ko. Laiva-mallista. Arvostan toden totta esim. Laivan rakentajien kädenjälkeä. Käytin tämän mallin rakennukseen n. 8 kk. Välineinä mattopuukko etsi-osien leikkuuseen, viilat, pika-liima sekä tietenkin perusmaalausvälineistö.

Mutta viimeisenä ellei tärkeimpänä oli löytää rakentamisen ilo mallien parissa!

Terveisin, Marko

P.S. Tarkoitukseni oli uittaa telakalle seuraavaksi USS Missouri…

Kommentit

Malli näyttää sinänsä hyvältä, kuvat vain voisivat olla parempiakin. Kannattaa lukea Mynttisen hyvät ohjeet pienoismallin valokuvauksesta www.pienoismallit.net/ohjeet/valokuvaus/
Oikein hyvän näköinen ja hyvin rakenettu Arizonan malli.Rakennus jälki ja maalaus näyttää hyvältä kautta linjan.Syövyte osien käyttö tekee mallille todella terää.Reelinkit näyttävät hyviltä samoin kuin märssyjen yksityis kohdat.Ovatko nämäkin etsi osia?En tiennytkään että,H.Boss tekee myös tätä mallia 1:350 mittakaavassa.Selkeästi eri sarja kuin Mini Hobbyn vastaava.
Sarjassa näyttää olevan oikean laiset ventiilin aukot ja märssyjen tähystys ikkunatkin ovat suorakaiteen malliset pyöreiden sijaan.Veneiden ja muiden pikku yksityiskohtien detaljit näyttävät oikein hyviltä.Ovatko tykkien suoja pressut mukana sarjassa vai ovatko nekin lisä osia?Pikku ukkoja olisi voinut olla enemänkin mallin kannellaTämä on tietenkin maku asia .
H.Bossin 1:200 sarjan ohjeissa laivan väriksi on kerrottu laivaston navy blue sävy vaikka alus on toden näköisesti ollut MS.1 tumman harmaa/maalarin valkoinen värityksessä.En tiedä mitää tämän sarjan ohjeet kertovat.
Tälläisen "ison mallin" kuvaaminen on aina hankalaa .Varsinkin kokovartalo kuva on hankala saada onnistumaan. Kaikkinensa oikein hieno malli .Jään mielen kiinnolla odottamaan Missouria.
Marko H 11.5.2012 11:51 Vastaa lainauksella
Hei, Kiitos asiallisesta palautteesta. Mallin väri on valittu netistä löytämäni sivuston perusteella. En muista tuota koska materiaalia paljon tarjolla. amerikkalaisen lähteen mukaan kaikki metalli-osat olivat vaalean sinisiä arizona laivassa. Kuvaakin lötyy mm. Arizona museum sivustolta jos oikein muistan.

Etsi-osia on kaikki mitä detaljeista löytyy. Erillisiä pressuja tms. sellaista ei ollut eduardin satsissa. Tykkitornien pressut on tehty lapseltani lainatusta muovailuvahasta ja maalattu. Itse original mallin kansirakenteiden muokkaamiseen/ purkamiseen meni useita tunteja. Takilointien teko sekin on varsin hankalaa näihin hauraisiin "peltiosiin". Kaiken kaikkiaan malli on maalattu siveltimellä, työtunteja tuli runsaasti. Myös taaempi torni valmistui bambu tikuista koska materiaalia ei ollut saatavilla ( muovi) jne.

Se vaikeus on näissä laivoissa että monet sivustot mm. Ovat mustavalkomateriaalia täynnä. Itse laivan kokoomisessa täytyy käyttää hieman luovuutta koska mitään valmista ei ole saatavilla. Lähteenä mukava on tuo modelshipgallery.com jossa paljon ulkomalisten harrastajien tuotoksia. Mutta tälläistä tällä kertaa.

Seuraavaa tehdään taas talvella kesälomien jälkeen. Palataan, Hyvää Kesää malliharrastajat!
Jep, jep! Ihan asiallinen malli. Noi kuvat ovat kyllä kaameat. Käytätkö jalustaa? Jos et, niin ala käyttää. Ja ilman salamaa, pliis. Mynttisen Tomi on laittanut tosiaan asialliset kuvausohjeet. Täytyy sinua onnitella noista etsiosista. Ovat menneet paikoilleen oikein hyvin. Tiesitkös, että USA:ssa on sellaiset etsisarjat laivoihin kun Gold Medal Models ja Toms' Model Works. Löytyy netistä kuukeloimalla. Eiku uutta mallia vaan kehiin!
terv. Seppo
Vielä muutama sananen noista Arizonan väreistä.Kaivoin esille Mini-Hobby Kitsin ohjeet joissa kerrotaan laivan väriksi flat light blue ja aseiden putkien olevan puolestaan "silver"??Metsään nyt mennään ja vieläkin kauemmas harhaan,Junnua lainaten.Tässä on ilmeisesti tarkoitettu vaalean siniharmaata ja tummaa metallin sävyä.Vaalean sininen on kyllä mielestäni väärä tulkinta USA Navyn vaalean harmaasta sävystä joka oli yleisesti käytössä WW II edeltävänä aikana.Paino on selkeästi sanalla harmaa.Joissakin väri/värjätyissä kuvissa alusten pinta kuitenkin näyttää jopa vaalean siniseltä mikä johtunee valaistuksesta ja käytetystä filmistä.Tumman siniharmaat Navy blue ja deck stained blue sävyt tulivat laajemmalti käyttöön vasta sodan loppu puolella japanilaisten lentokoneiden muodostaman uhan myötä.Laivoissa käytetyt sävyt olivat myös erilaiset kuin USA:n Laivaston ilmavoimien vastaavat.Tyynen meren laivaston isot taistelulaivat olivat loppuvuodesta 1941 maalattu MS 1 kaavioon tai Ms 5:een jossa oli mukana myös vale aalto.Arizona oli tuolloin todennäköisesti myös yleis väriltään tumman harmaa.Toisaalta Model Warship gallerystä löytyy jokaiselle sopiva väri vaihto ehto.Eli kenpä tietäis sen???Kuvissa varmaan olisi parantamisen varaa mutta näistä kyllä näkee että,malli on huolella ja tarkkuudella rakennettu.Kuvat ehkä "syövät" mallin pointseja liikaa lopputulokseen nähden.Uutta kehiin vaan kuten Seppo kirjoitti.Terv.Opa L.
Marko H 11.5.2012 18:09 Vastaa lainauksella
Tervehdys vielä Opa!

Kiitos selventävistä tiedoista. Olen myös seurannut tuotoksiasi mielenkiinnolla näillä sivuilla, kuten muidenkin.
Kuvat todellakin olivat heikkoja. En tiedä mihin tuo fhotoshop hävittää kontrastin kuvista? Mutta tällä mennään.

Jatkoja odotellen!
Upea malli. Kaikki pienenpienet osat istuvat kokonaisuuteen. Lisäämäsi osat antavat näyttävyyttä ja kruunaavat mallin.
Takilointikin on onnistunut. Uskottavan näköinen malli.
Opan (kommenttien) käsittämätön viisaus kaikista sotahärpäkkeistä antaa ikäänkuin vauhtia sinulle siihen Missouriin…jota jään innolla osottamaan.

Ole tyytyväinen, vaikka kuvat ovatkin mallin koosta ym. huonoja.
T.T
Iiro 13.5.2012 08:30 Vastaa lainauksella
ihan jees. en niin kauheena välitä sota laivoista (ei pahalla)
Onko tämä se malli missä tuli 2 lentokonetta mukana? Jos olisi niin antaisitko Nakajima B5N2 Katen ohjeen, kun nettikaupasta ostamassani ei sitä ollut :)
Ei ole.Se paketti jota tarkoitat on Revellin Pearl Harbour 50 v julkaisu.Mulla on jossain jemassa Hasegawan alkuperäiset B5N2 1:72 mallin ohjeet.Laita osoite tulemaan niin pistän postissa tulemaan kopion.
Oisikohan nuo vastavat?