Pienoismallit.net

Mig-17F(Fresco C)

Setä Ho Chi Minin Migit osa II

Mig-17 F oli Pohjois-Vietnamin Kansan Armeijan Ilmavoimien(VPAF) tärkein hävittäjä Mig-21 koneen eri alatyyppien rinnalla Vietnamin sodassa.
Mig-17 oli enempi vähempi suora jatkokehitelmä Koreassa kunnostautuneesta Mig-15 koneesta.Mig-17F -mallissa oli pidempi ja suurempi rungon takaosa ja siivissä oli nyt 3 rajakerros aitaa ilmavirtauksia ohjaamassa.Siivet olivat 45 asteen nuolikulmassa ja korkeus peräsin ja vakaaja puolestaan 42 asteen kulmassa.Fresco C oli lisäksi ensimmäinen jälkipolttimella varustettu N.L:än hävittäjä.Kone oli hyvän sään päivähävittäjä. F-mallissa ei ollut ohjus aseistusta eikä tutkaa joka oli mukana myöhemmissä PF malleissa.Aseistuksen muodosti 2 kertaa 23m.m tykkiä+37 m.m konetykki.Mig-17 olikin perinteisessä mielessä varsinainen kaarto taisteluhävittäjä.Vertaa m.m koneen pyöristettyjä siiven kärkiä esim. Spitfiren vastaaviin.10 kilometrin korkeudessa kone olikin erittäin liikehtimis kykyinen ja kaartoi tiukasti.Jos Mig-17 pääsi niin lähelle että ,USA:n koneissa ohjuksia ei voitu käyttää muuttui Migi erittäin vaaralliseksi vastustajaksi.Muutaman sekunnin tärsky koneen kaikilla aseilla yhtä aikaa tuhosi melko varmasti kaikki USA:n Laivaston ja Ilmavoimien koneet kerta laakista.
Tässä piti olla alunperin A.Z-modelsin 1:72 malli esillä mutta,erinäisten sattumusten kautta tilalla tulikin Smerin(todennäköisesti alunperin OEZ:in) 1:48 malli.Tämä rakennus sarja lienee alunperin kotoisin jostain 70-luvun puolivälistä ja on edustanut omana aikanaan alansa huippua.Sarja vetää vertoja vanhoille Monogrammin isoille Century- Series sarjan jetti malleille ja muillekin oman aikansa vastaaville.Kuitenkin on syytä muistaa että,tämän sarjan ensi esiintymisestä on jo reilut 30 vuotta joten ajan hammas on päässyt paikka paikoin puraisemaan.Netissä kerrotaan muutamissa artikkeleissa että, Hobbycraftin 1:48 vastaava sarja olisi parempi .Molemmat sarjat rakentaneena voin todeta että,näin ei ole.Smerin/OEZ:in vanha rak.sarja on selkeästi parempi.Hobby Bossin melko uudesta 1:48 mallista ei taasen allekirjoittaneella ole kokemuksia
Smerin Mig-17 malli oli mukava löytö kellarin muovipussien seasta.Sarjan laatikko oli hävinnyt ajan myötä ja valmistajan tuote numeroa ei taasen ohjeissa ollut mukana joten se jää toistaiseksi arvoitukseksi. Tämä on kuitenkin se vanhempi sarja kuin Smerin toinen Migi paketointi jossa kannessa on Indonesian A.F:n Migi. Eli Smer 0825.Smeriltä löytyy myös MIg-17 PF/PFU malli 1:48 mittakaavassa.
Tämän sarjan ehkä haastavin ongelma tulee esille mallia tasapainotettaessa.Nokka painoa tarvitaan paljon ja sitten vielä lisää ja lisää ja vielä vähän lisää.Tästä on seurauksena se että,muoviset laskutelineet eivät jaksa enää kannattaa koko mallin painoa.Telineet onkin porattu ontoiksi ja niiden sisään laitettu metalli vahvikkeet.Eli tässä tapauksessa metalliset kukkakepit.Mallissa oleva koneen numero 2072 on koottu muilta siirtokuva arkeilta ja osittain maalattu.Iästään huolimatta siirtokuvat toimivat melko hyvin.Tässä rak.sarjassa oli mukana myös siirtikset Puolalaiselle,Egyptiläiselle ja N.L:n koneelle.Mallailu kohteeksi valitsin 2072 mielenkiintoisen "camon" vuoksi ja myös siksi että k.o koneesta löytyi hyvä kokovartalo kuva. Kaikkinensa oikein mukava malli tämä "Smerin" Mig -17 F.
P.S. Vasta ikään julkaistu Eduardin Suhoi SU-7 on myös alunperin OEZ:in malli sarja.Opa L.

Kommentit

AJ 23.4.2012 22:46 Vastaa lainauksella
Moi Opa, Tykkään tavailla historiikkiselotuksiasi ja jälleen hienosti kohdallaan. Tuossa taannoin tavailin juuri Vietnamin sodan voitto/tappio listoja eli pudotuslistoja molempien konfliktin osapuolten vinkkelistä ja huomasin, että kiinalaisia Jian J-5 (MiG-17 kopiota) lekoja oli rähinän alussa pohjois-vietnamilaisilla käytössään ja sodan lopussa puolestaan MiG-17 lekoja. Apatirallaa puolessa välissä kähyä lekot muuttuivat Jian J-5:sta MiG-17:sta; tietysti MiG-19 koneet ja lopulta MiG-21 lekot kompensoivat pitkälti MiG-17 koneet. Tykkään erityisesti näistä erikoisista ja värikkäistä camoista, mitä olet hyödyntänyt MiG malleissasi - aika jännä juttu tuo kuomun metalliväri, kuten kirjoitat - ensin nähdään vaivaa hienosta ja toimivasta camosta, mutta sitten kuomu jätetään metallinväriseksi. Tuo taistelukuvauksesi MiG:stä kaartotaistelukyvystä korkealla pitää täysin paikkansa; Phantom-ässätkin, kuten pilotti Randall "Duke" Cunningham ja hänen RIO:nsa Bill "Irish" Driscoll pyrkivät välttämään taistelua korkealla ja lähellä MiG:jä, koska ohjukset eivät pelittäneet lähellä ja MiG:t ketterämpiä ja parempia "dog fight":ssa korkealla ja nopeassa vauhdissa. Matalassa lentokorkeudessa tilanne olikin sitten jo toinen. Kerrassaan mainio lisä Vietnam-ryhmikseen. Parhain terveisin, AJ
Kiitos kommentista AJ.Tässä koneessa olikin mielenkiitoinen maalaus.Tästä Migistä löytyy hyvä kuva Ospreyn combat aircraft kirjasta no:25.Mig-17-19 units of the Vietnam war.Opuksesta vastaa Istavan Toperczer.Punainen 2072 on kuvattu Noi Bain kentällä 1972.Tämä MIgi on selkeästi maalattu kenttä oloissa sudilla ja telalla.Vihreän ja ruskean naamio maalauksen päälle on lisätty myöhemmin vaalean ruskeaa väriä niin että,laikkuja tuntuu olevan enemmän perässä kuin keulilla.Lisäksi myös "Walk" strippien päälläkin.Sivuperäsimessä ja vakaajassa oleva mettaliväri ei ilmeisesti ole kulumaa vaan se on jätetty maalamatta tai se on maalattu jälkikäteen päälle?VPAF:n koneisiin maalattiin myös alumiinin värisiä laikkuja ilmeisesti naamioitumis tarkoituksella.Metelli väriä näkyy oudosti myös koneen sarjanumeroiden välissä .Lienee ilmeisesti alkuperäistä metelli pintaa.Olisi mielenkiintoista kuulla lisää kommentteja.Pisteiden perusteella tästä tuli pohja noteeraus joten onko jotain jota tekijä ei ole huomannut tai tajunnut?Oppia ja Ojennusta odottellen Opa L.
Ihan mukavan näköinen Mig.Olisiko tällekkin alusta tehnyt hyvää,mene ja tiedä.Kuomu näyttää jollain lailla omituiselta,liekö väritys,kiiltely vai heikko mallinnus alunperin syynä,mutta kelpaa kyllä.Maalaus ja pienet vanhennukset mukavasti onnistuneet muuten.
Morjens Teppo.Kuomu on kyllä tosi paksu ja nuo oudot "ruodot" siinä päällä tekevät siitä vielä sameamman näköisen.Ohjaamo oli alunperin tarkoitus esittää auki asenossa joten lisäsin sinne istuin vyöt ja kypärä kaapelin.Ohjaamo ja kuomu näyttivät kuitenkin todella kummilta kun sisään näkyi mutta ei kuomun kautta.Laitonkin kuomun sen vuoksi kinni asentoon.Taka osaan on myös lisätty sisäpuolelle tuleva liukuva osa jota ei sarjassa ollut.Nyt kun kuomu viellä kimaltelee lattia vahan vaikutuksesta ja on muuten sameahkon oloinen niin en ihmettele jos kummalta näyttää.Alusta olisi varmaankin hyvä lisä mutta, välillä näin "naturalissimo".
Opa Laitinen kirjoitti:
Morjens Teppo.Kuomu on kyllä tosi paksu ja nuo oudot "ruodot" siinä päällä tekevät siitä vielä sameamman näköisen.Ohjaamo oli alunperin tarkoitus esittää auki asenossa joten lisäsin sinne istuin vyöt ja kypärä kaapelin.Ohjaamo ja kuomu näyttivät kuitenkin todella kummilta kun sisään näkyi mutta ei kuomun kautta.Laitonkin kuomun sen vuoksi kinni asentoon.
Morjens, no sieltä tulikin selvennys arvailuihini,kuin tohtorin vastaanotolla.
Mieshän koostaa komeaa Mig kokoelmaa.. taitaa olla jo kolmas perättäinen jonka tänne laitoit.
Kohta olisi saada kiva ryhmäkuva näistä.
Nyt vasta on hivenen aikaa tonkaista tätä galleriaakin.
Taas on Opalta todella mielenkiintoinen historiikki. Näitä on nautinto lukea.
Mallista:
Maalaus ei ole ehkä ole ollut ihan helpoimpia toteutettavia, mutta on onnistunut.
Myös omat tekemäsi sovellukset mallin tasapainoittamiseksi ym. antavat arvonnousua. Ei liene ihan helppo porata auki noin pieniä osia.

Markoa himpun kompaten; Saamme vissiin nähdä marraskuussa Kuopion mallitapahtumassa platallisen Setä Ho Chi Minin Miggejä?
Hyvä Migi, kokonaisuus miellyttää silmää. Maalauskaavio vaikuttaisi onnistuneelta.