Pienoismallit.net

FOKKER D.XXI

Valupurseita Turkista. (Istanbulissa tehty Suomikone)

Suomi-Fokkeria on tehnyt aina mieli ja tämä 7€ maksanut malli jäi J-kylästä mukaani.
FR-98:sta on niin vähän, mutta monenlaista tietoa maalauksesta, tunnuksista, konetuliaseista, tähtäimestä yms., En siis löytänyt tälle koneelle mitään tarkkoja yksityiskohtia.

Tein tämän lähinnä nojaten mallipaketin piirrokseen, kirjoihin ja soitettuani Opa Laitiselle. (Hänellä on kirja Fokkereista ja kiitos siitä).

Vanhaa Turkissa tehtuä valua kun paketti pitää sisällään ja Pm-Modelsia kun on, niin ei edes odotukset olleet kovin korkealla, mutta tein kuitenkin.
Kivaa mallissa on se, että osat EI käy toisiinsa. Eli saa puuhastella aika lailla. (kittiä, vuolemista ja hiomista riittää).

Huonoa mallissa oli kuomu. Valu oli sellaista, että ei sitä olisi saanut millään opilla edes läpinäkyvää.
Tähän meinasi tyssätä, mutta laitoin tänne ostoilmoituksen ko. osasta ja suurkiitos Esko Rusille, jolta sain kuomun ilmaiseksi. Kuomu on jostain toisen valmistajan sarjasta.

Tosin meikäläisen tuuria oli, että kuomu oli postissa haljennut kahteen epäsymmetriseen kappaleeseen. Kittasin ne Erikeepperillä. Kuomusta puuttuivat myös antennin- ja tähtäimenreiät. Eikä kyllä paketissakaan ollut tuota tähtäintäkään. Myös antennilangan paikka peräsimestä puuttui.

Kuomussa oleva antenni muistuttaa referenssikuvissakin jotain koivuhalkoa, niin se on nyt siinä kuosissa tässäkin.

Porailin reijät ja tein venytetystä valurangasta osat. Tarkimmat mallien katselijat ja tietäjät huomaavat tuon taka-antennin alkuperän.
Tunnustan, että se ei ole venytettyä valurankaa, vaan Revellin 1:72 Catalina II A:n pilotin jalkaterä.

Lisämausteena Esko postitti tuon takaikkunan, johon ei ollut sovitepaikkaa PM-Modelsin valussa. Skalpellilla, sahalla ja hiomapaperilla tein aukon ikkunalle, koska sellainenhan on kuitenkin Fokkerissa ollut. Siistiksi sitä en paksuun valunut saanut, mutta kokemuksena taas uusi.

Polemiikkia nousee toivottavasti seuraavista asioista:
Oliko siipien ylätunnuksissa valkeat alustat? Oliko siivissä neljä 7,7mm konekivääriä, vai oliko niistä kaksi rungossa? Oliko maalaus tässä yksilössä tämä vai sama kuin Sarvannon koneessa. Oliko pelkät sukset alla, vai niissä myös pyörät… Jne jne..

Jos joku jaksoi luke loppuun, niin kansikuvan perusteella tämä yksilö on vuodelta -41. Tarkempaa ajankohtaa en tiedä.

Kommentit

Ihan kuin olis laskeutunu pitkällä liulla jäälautan päälle.King Kongin ? tupakki mukava lisä.Mitäs tuo valkoinen pulveri oikein on kun tupakkiakin,herää kymysys.Vitsit sikseen,mainio malli kyllä.
No ruokasoodaa ihan vaan kuvan tehostamiseksi.
Älkää alustaa alkaa miettiä, koska ei tämä mikään dioraama ole.
Kiitti Teppo. Kyllähän tuo valkoinen jauhe tupakin kanssa heräilyttää kenties jotain ajatuksia "lumesta ja kokkeleista", mutta ei tätä mallia ole kyllä kasattu kuin ehkä hieman irkkuw…in kanssa. Ja sekin on nautittu näkökyvyn lisäämiseksi.
Esko Rusi 24.3.2012 20:20 Vastaa lainauksella
Tulihan siintä Fokkeri vaikeuksista huolimatta. Itse tein saman yksilön n. 4 vuotta sitten ja siihen laitoin siipiin valkopohjaiset hakaristi tunnukset, tosin siihen aikaan tuli luotettua sokeasti mallin mukana tulleisiin ohjeisiin. Siipiin kuuluisi mielestäni kaksi konekivääriä, neljä konekivääriä kuuluvat mielestäni myöhempään nelos sarjan koneisiin jossa on Twin Wasp moottori ja siivissä solakot. Muistaakseni olen nähnyt tässä yksilössä myös pyörä varustuksen. Alapuolelta olisi ollut mukava nähdä kuva, suksista päätellen alapuolen sävy näyttää melko tummalta.
Napinoista huolimatta mukava nähdä oma lemppari kone Fokker D.XXI näillä sivuilla.
Perus siisti Fokkeri. Paljon vaivaa olet nähnyt pieneen koneeseen.
Mitä jos jotain moittimista voisi sanoa niin kone näyttää paremmalta ilman tuota soodaa. Tulee paremmin esiin noissa kahdessa ekassa kuvassa. Diossahan tämä ei haittaisi, mutta nyt koneen jää vähän varjoon ja hienoudet piiloon.
Timo Rissanen kirjoitti:
No ruokasoodaa ihan vaan kuvan tehostamiseksi.
Älkää alustaa alkaa miettiä, koska ei tämä mikään dioraama ole.
Kiitti Teppo. Kyllähän tuo valkoinen jauhe tupakin kanssa heräilyttää kenties jotain ajatuksia "lumesta ja kokkeleista", mutta ei tätä mallia ole kyllä kasattu kuin ehkä hieman irkkuw…in kanssa. Ja sekin on nautittu näkökyvyn lisäämiseksi.
No itselläkin lähi näkö alkaa heiketä, lasit tulee jossai vaihees varmaanikin.Kaapis ei oo kun yksi Baileys,eipä taida näköä lisätä se.Kuitenkin mukavaa vaihtelua massaan tuo mallisi,Timo.
Plussaa Timolle kovaan haasteeseen tarttumisesta.

Hän varmasti itsekkin tietää, että PM-sarjasta ei voi kunnon Suomi-fokkeria saadakkaan (ellei rupea puoleksi vuodeksi päätoimiseksi mallariksi). Niitä varten on ihan muut mallisarjat.
Mutta hienoa, että lähti toteuttamaan projektia. mallailu on parhaimmillaan kun saa modifioida ja todeta modifioinnin parantavat tulokset, joita mallista kyllä löytyy. Itse tein vähän samankaltaisen projektin yli kymmenen vuotta sitten Frog-fokkerista, johon kuului myös tuo takaikkunan skrätsäily. Timo on onnistunut tässä kyllä paljon paremmin.
Itse aion jättää ko. mallisarjan rakentelun Hollantilaista versiota varten, jonka saa aikaan siitä paljon pienemmällä modifioinnilla.
Hieno Fokkerihan tästä PM-Modelsin sarjasta on syntynyt kaiken maailman vaikeuksista huolimatta.Tämä PM-Modelsin paketointi on käsittääkseni tehty vanhoilla Frogin muoteilla joten lähes samanlaisesta tuotteesta on kysymys.
Tuo sininen hakaristi oli oikeassa koneessa rungossa vihreällä pohjalla.Ohjeet ja kansikuva taide varmaan sekoittavat tehokkaasti.Mutta liekö tuo niin tärkeää?FR-98 kuului käsittääkseni n.s.II-sarjan koneisiin eli koneet oli koottu lisensillä Suomessa.Ensimmäiset 7 Suomi Fokkeria rakennettiin Hollannissa ja näissä ei ollut taka ikkunaa.Jos FR-98 oli II-sarjan kone siinä oli aseistuksena 4 kertaa 7,7 m.m Browning kuularuiskut.Koneessa oli myös n.s. sotamaalaus eli mustia laikkuja tummanvihreällä pohjalla.Talvisodan Fokkerit olivat ylä pinnoiltaan yksivärisen vihreät peräsimen värin vaihdellessa laivueittain.Sotamaalaus tuli käyttöön vasta jatko sodassa.

Mallista vielä muutama sananen.Tuo Frogin malliahan esitti alun perin sitä hollantilaista Fokkeria joten takarungon yläpuolen ikkunaa ei ole mukana.Tuo pohjan harmaa sävy on kyllä vähän tumman oloinen ja malli on oudon likaisen näköinen.Ei palvelus käytössä olleet koneet olleet koskaan näin likaisia tai muuten mekaanikosta tuli kaivonkatsoja tai kiven poimija.Poikkeuksen muodosti kuitenkin n.s talvi maalaus jonka annettiin kulua ajan myöden.
Kaikkinensa oikein mainio suoritus kaikkine muunnos töineen ja lisättyine osinensa sekä muutenkin sarjan lähtökohdat huomioiden.Kuten Mika Kauranen kirjoitti:Mallailua parhaimmillaan.Opa.L.
Kiitos herrat.
Tällainen siitä vaan nyt tuli. Meinasin jättää tuon pisteytysmahdollisuuden pois, mutta annoinpahan mennä.
Kiva jako: 1,5 - 3,5. Eli tämä kuitenkin on herätellyt joitain työn määrän suhteen ja toiset ovat taas klikanneet pojot tutustumatta koko härpäkkeeseen.
Mitään helppo malli ei ollut ja kirjahyllyssä livenä on minulle ihan mieleinen.

Special thanks kuuluu Opalle.
Taas tuli avartavaa tietoa, vaikka soittelimmekin toisillemme.
Tuo alapuolen tummuus..kyllä se on aika vaaleanharmaa. Tosin tilkka vaal. sinistä seassa. Väärä väri kuitenkin vissiin.

Yläpuolen likaisuden tai likaisen näköisen tein ihan viimeiseksi. Saippuaveteen mustaa vesiväriä, joka korosti himpun olemattomia paneelien saumoja.

No nyt uuden mallin kimppuun. Tuli Kuivalaiselta postissa kaksi Aerosania. Ne kun väsään entisten jo täällä olevien ohelle, niin dioraamaa pukkaa..

Meinasin sen tänne:

www.pienoismallit.net/tapahtumat/2012/maalla-merella-ja-ilmassa-3/ (pikku mainos samalla).

Tosin teema on "Ilmasotaa merellä"..Aerosanit olivat kyllä merellä, mutta täytyy nyt sitten muutella ajatuksia…Voisihan sinne meren jäälle tehdä jonkun ilmasta pudotetun koneen.
Tosin mittakaavoissa tulee vissiin seinä eteen.

Aerosanit on 1:35 ja sen kokoluokan konetta ei taida olla. Ainakaan sellaista, joka olisi ollut Neuvostoliittoa vastaan jossain merenjäällä..
Mutta maailma on keksimättömiä ideoita täynnä. Ja voi meitä mehtäsian poikia, jos ei keksitä niitä ideoita.
T.T
Ei taida tämä PM-Modelsin Fokker olla suora kopio Frogista. Siinähän on/oli esimerkiksi erilliset siivekkeet ja tässä PM:ssä siivekkeet ovat samaa valua siipien kanssa. Kyllä tästä PM:stä voi yrittää rakentaa suoraan Suomi-Fokkerin jos tekee mallin koneista FR-76 -83. Eihän siitä helposti saa esim MPM:n tasoista, mutta käypähän hyvästä harjoituksesta.
Mulla on mökillä vanha Frogin Fokkerin raato jossa siivet ja siivekkeet ovat yhtä "puuta".Liekö muotteja muutettu vuosien saatossa?Mene ja tiedä?
En tiedä Frogista, mutta teinpähän minkä osasin. Tarkkaa kopioita mistää yksilöstä en edes haaveillut.
Saahan näitä Fokkereita.
Mukavinta oli vaan tehdä ja tehdä. Työstää ja työstää.
T.T
Joopa joo.Tuo kommentti oli enempi Kaukolle joka taitaa olla oikeassa.Vanhoissa Frogin malleissa oli aina pääsääntöisesti liikkuvat erilliset ohjain pinnat joten tuo malli saattoi olla jotain muuta kuin Frogin alkuperäinen. Kenties VÄÄRRENNÖS!!!!
Ennen muinoin näitä vermeitä kutsuttiin koottaviksi mikä olikin mielestäni paljon parempi ja yleisesti ymmärrettävämpi termi suuren yleisön keskuudessa kuin malli tai vielä suurellisesti pienoismalli.Ainakin meikäläisen näistä n.s malleista on suurin osa koottavia jotka ovat onnistuneet vaihtelevalla menestyksellä.Tekeminenhän se sitä mukavinta puuha on.Opa L.
Kiitti Opa. Kiitti Kauko. Pääasiahan on tämä hauska rakentelu ja ajanviete.
Minä en ainakaan tässä mallailu-urani vaiheessa edes ala yrittää jotain tiettyä yksilöä alkaa tekemään.
Tässäkin luotin vaan enimmäkseen paketin kansikuvaan ja jonkun verran Opan tietouteen asiasta.
Pidetään edelleen hauskaa mallailun merkeissä.
T.T
Koottaviahan nämäovat vielä minunkin mielestä.
Ei ole kauankaan, kun tapasin vanhan koulukaverini ja siinä juteltuamme hän kysäisi, että mitä muuten nykyisin harrastelet, kun ei ole noilla moottoripyörien kisoissa enää miestä nähty.
Vastasin, että pienoismalleja rakentelen.

Hän mietti hetken ja alkoi sitten kyselemään enempi…kohtapuoliin hän oivalsi ja sanoi "ai niitä koottaviako teet".
Timo Rissanen kirjoitti:
Kiitti Opa. Kiitti Kauko. Pääasiahan on tämä hauska rakentelu ja ajanviete.
Juuri näin. Hienoa, että rakennellaan näitä "vähän vähemmän hyviä":kin malleja. Haluan siteerata tässä erästä toisen mallisivun edesmennyttä konkaria:

"Build what you want, the way you want to, and above all, have fun"

Jos tiukkapipoisuus ja pedantismi vie otteen, niin hupi häviää.