Pienoismallit.net

P-47D-30 THUNDERBOLT

Raskas hävittäjä

Thunderbolt on jotenkin aina vedonnut harrastelijamieleeni. Rakensin ensimmäisen P-47:n siimarukkina joskus 60-luvulla Berkeleyn balsasarjasta, 2,5 ED Racer-diesel nokalla ja Hornaa pinnassa. Ohjaus hoideltiin siimoilla. Koneesta jäi mieleen sen erittäin vakaat lento-ominaisuudet.

Niin se oli kai livenäkin. P-47 lensi ensilentonsa keväällä 1941, pienten alkukankeuksien jälkeen siitä muodostui yksi USAF´n merkittävävimmistä hävittäjistä WW II aikana. Ehti kai vielä mukaan Korean rähinöihinkin.
Rakenteeltaan se oli ulkonäkönsä mukaisesti erittäin tukeva ja perinteisiin, esim. Saksalaisiin hävittäjiin verrattuna se oli melkomoinen jättiläinen. Pärjäsi kuitenkin ilmataisteluissa oikeaa taktiikkaa käyttäen jopa Mersuillekkin. Se oli vaaka-nopeudeltaan ehkä sodan nopeimpia hävittäjiä, huippunopeus 750 km/h. Kertoivat sen saavuttaneen syöksyssä jopa äänen nopeuden. Kertoo jotakin koneen kestävyydestä. Sodan jälkeen P-47 eri muunnoksina palveli kymmenien maiden ilmavoimissa, viimeiset lennot lennettiin Perun ilmavoimien koneella 1966.

Malli on Revellín Prisma-kokoelmista. Sarjana melkomoisen positiivinen yllätys, luulisin jopa että tämän mallin muotit olisi tehnyt vaikkapa Hasegawa, mene ja tiedä.
Laatu ja yksityiskohdat ovat kuitenkin aivan omaa luokkaansa verratuna esim. samaan aikaan hankkimaani Revell P-51D Mustang sarjaan (04148), joka todennäköisesti jää rakentamatta. Siihen ei viitsisi edes aikaa eikä maaleja tuhlata. On se kumma miten Revell viitsii… paketin päältähän ei osaa lainkaan ennustaa mitä sisällä on. Onkohan tämä jotenkin kuluttajasuojan…?
No tästä Juggernautista tehty sarja on siis todella hyvä ja suositeltava kenelle tahansa. Mukava sarja rakentaa mukavan näköisestä koneesta. Muuten: Olivatko hävittäjäkoneet "mukavan" näköisiä?

Kommentit

NL 4.3.2012 16:09 Vastaa lainauksella
Hieno malli ja etenkin metallipinta on upea. Ainut asia mikä pistää silmään on kuomun raamit. Kuuluko niiden olla punaiset sisältäkin?
Pumppuni hyppäs ylemmäs, kun katsoin kuvat.
Sitten piti katsoa oma sama kone.
Jälki on kadehdittavaa. Metallipinta säistyksineen kruunaa koko mallin.

Kuvat hyviä ja kokonaisuus toimii hyvin.
Ainut moite tulee tosiaan tuon kuomun maalauksesta. Rajat ei ole helppoja edes maskata, saatikka sitten maalata. Kuomun sisäpintojen väri ei vaan ollut punainen, vaan sama vihreä kuin muukin pinta sisälmyksissä. Tästä pikku miikka.
Siirtokuviahan tässä mallissa riittää ja niissä olet onnistunut myös.

Olen jo pariin kertaan ottanut oman samanlaisen työpöydälle ja mietiskellyt pientä modifiointia. Nyt sait kipinän nousemaan.
Upea malli ja tällälailla tykkään:
On kyllä hyvän näköinen p-47 tykkään myöskin tosta metallipinnasta, Miten muuten toteutit sen? Alcladillako?
Oikein tyylikäs ukkos-pultti. Metallipinnassa on mukavasti sävyvaihtelua minun silmääni.
Tosiaan nuo raamit eivät todennäköisesti olleet punaiset sisäpuolelta vaan jenkkien sisävihreällä.
Mitä tulee tuohon kysymykseen "Olivatko hävittäjäkoneet mukavan näköisiä".Niin minusta kyllä.
Osa hävittäjäkoneista oli jopa kauniita kuin" jalorotuinen nainen"!
Nätti Thunderbolt ja sama vika kuin mullakin, propeli vilisee ilman pilottia,tai mekaanikko säätää kaasupoljinta ;-).Metallipinnan vanhentaminen ei oo helppoa ja tässä ihan onnistunut suoritus.
Jep, Kiitoksia kommenteista!
Pintamaalit on Alcladia, mustaa basea pohjalle ja päälle kahta eri alumiinia, valkoista ja tummaa. Kabiinin raamit on kyllä liikkuvan kuvun osalta maalattu myös sisäpuolelta, se tietysti ei kuvissa näy. Kiinteä osa oli tietysti jo liimattu paikoilleen ja näin sisäpuolen värjäys unehtui. Olisi tietysti voinut ensimmäiseksi väriksi voinut noihinkin raameihin ruiskia tuon interior greenin, mutta hieman hosumista…
Propellin pyöritys ilman pilottia… ehkä hän on siellä, poimii juuri purkkaa lattialta? No joo, pyörityskuvat tulivat vaan mieleen, kun roplu pyöri senverran herkästi, niin pakkohan se oli föönillä panna pyörimään…
Ilkka K. 5.3.2012 11:52 Vastaa lainauksella
Yhdytään muihin kommentteihin, olisihan tämä noin 4* tähden malli ilman tuota kuomua joka pistää silmään muun komeuden keskeltä, mites muuten tuo yksi sisin kk, roikkuuko hieman vai valehtelevatko silmäni?
Kosander 5.3.2012 14:16 Vastaa lainauksella
Sanoisin, että tähän mennessä ansaitsemasi keskiarvo on reippaanlaisesti alakanttiin. Edellä mainittuja pikkuvikoja lukuunottamatta varsin onnistunut pikkuskaalan kone (vaikka skaalassaan aikas iso onkin). Virheettömän oloinen rakentelujälki ja onnistunut maalaus.
Hieno t-boltti!

Olen itsekkin tehnyt tästä mallisarjasta pari konetta, toinen on Brasilian ilmavoimien tunnuksilla Italiassa -44 ja toinen Meksikon ilmavoimien tunnuksilla Filippiineillä -45. Käytettynä eri dekaaleja tai sitten tunnukset on maalattu. Ne mallit on kuitenkin tehty vuosia sitten ja työn jälki on sellaista, ettei se vedä vertoja tähän, jotten kehtaa laittaa niitä näytille.

Tekijän kommentit mallisarjasta vastaavat täysin omiani. Hieno mallisarja. Paitsi kuomun "lelumainen" liu'utus-palikka olisi saanut jäädä tekemättä ja lisäpolttoainesäiliö mallin laskutelinesäädöillä pyrkii raapimaan maata, mutta ne ovat korjattavissa olevia pikkuseikkoja.

Ehkä me kuitenkin tiedämme, että entinen firma ROG harrasti myöskin vanhojen mallien pakkausta tavaramerkin kansiin samalla, kun firma (onneksi) harrasti uusien muottien toimitusta. Firman myynnin myötä voimme vain toivoa parasta ja pelätä pahinta.

Parempia aikoja odotellessa toivon, että saan myös tehtyä tämän "pallit ulos" mallin joskus.